Копривени кюфтета- веган и без брашно



Още една рецепта с любимата ми коприва. Меки, сочни, с хрупкава коричка и печени на фурна са тези кюфтета. Богати на коприва и нейният вкус. 

Използвам коприва, която бланширам за 30 секунди и веднага потапям в студена вода. Точно толкова е необходимо за да омекне копривата. Направих това за да запазя максимално аромата, изумрудения цвят и вкуса на копривата. Отцеждам добре с притискане. Една част пасирах на пюре, а другата нарязах ситно. Исках не само зелени кюфтета, а да усещам самата коприва. Не бих заменила копривата с лапад, спанак или нещо друго, не само заради вкуса. Все пак са копривени кюфтета.

Хуск- не може да се замени. Играе роля на обединител на сместа и запазва влажността на кюфтето. Може би едно яйце ще свърши тази работа, но тук идеята е да са веган. Вече може да се намери в по-големите магазини и със сигурност в тези със здравословни храни.

Подправих съм с индийско орехче, но може да използвате джоджен например или магданоз. Копривата идеално се съчетава с джоджен, но ми се искаше нещо по-различно и с индийско орехче, колкото и деликатно да е присъствието му, ни бяха много вкусни. 

Освен коприва, другата основна съставка е бадемово брашно- това ги прави безглутенови и без зърнени. Привържениците на кето диета биха могли да си ги приготвят, ако копривата е в списъка с допустими продукти.

Преди печенето намазах с четка повърхността на кюфтетата със зехтин.

Ще се радвам да ми кажете как са ви харесали, ако приготвите!

Използвайте #vkusnosbety и ме споменете @vkusnosbety в Инстаграм за да видя вашата снимка.


Ако обичате коприва, ще ви харесат и тези рецепти








Или кликнете на думата коприва от етикетите в ляво.


Копривени кюфтета- веган и без брашно

Съставки

за 13 кюфтета

250 г бланширана за 30 секунди коприва, охладена и отцедена добре
1 стрък зелен чесън
100 г бадемово брашно
50 г кокосово брашно
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. морска сол или на вкус
10 г хуск
2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. оцет
70 мл вода
1/4 ч.л. черен пипер
1/8 ч.л. индийско орехче, настъргано
зехтин за намазване отгоре (около 1-2 с.л.)
за сервиране- песто от коприва и диворастящи или кисело мляко 


Инструкции

1. Загрейте фурната на 180 С с обдухване.

150 г бланширана за 30 секунди коприва
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. морска сол или на вкус
2 ч.л. оцет
70 мл вода

2. Пасирайте на пюре 150 г от копривата заедно с водата, зехтина, солта и оцета.  

100 г бланширана  коприва
1 стрък зелен чесън

3. Нарежете на много ситно зеления чесън. Нарежете на ситно останалата коприва.

100 г бадемово брашно
50 г кокосово брашно
10 г хуск
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. черен пипер
1/8 ч.л. индийско орехче, настъргано

4. В купа смесете всички сухи съставки.

5. Към сухите съставки добавете пюрето от коприва, нарязаните коприва и чесън. Омесете добре сместа с ръка.  Оформете кюфтета и наредете в тава, покрита с хартия за печене.

6. Намажете кюфтетата със зехтин, като използвате четка.

7. Печете 35- 38 минути. 

8. Сервирайте с песто или с растително кисело мляко, или салата. 



Коментари

  1. Анонименмарт 28, 2023

    Прекрасни кюфтенца Бети.Идеални за Великия пост.Рецептата е чудесна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си радвам, че ти харесва и сърдечно благодаря за обратната връзка!

      Изтриване
    2. олееее, каква вкусотия...ще се пробва непременно, сега отивам да завивам сарми с липов лист по твоя идея, мерсииии МНОГО ! <3

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни