Картофена супа с праз - Вишисоаз- веган
Мрачно време ➡ топла супа. Ще се съгласите, предполагам с мен, че най-добрият начин да преминем през мрачния ден, с намусено време и ниски температури е порция ароматна, сгряваща супа, чай или яхнийка. Днес споделям една лесна супа. Само с две основни съставки - праз и картофи, и е класика, която носи звучното френско име Вишисоаз. Тази френска супа може да се яде топла или студена- според времето и предпочитанията ни. Това е крем супа, което означава, че след приготвянето и се пасира. Понякога не завършвам пасирането напълно и оставям да се забелязват и усещат кубчета картофи. Супата традиционно се приготвя с масло и сметана, за да я направя веган, заместих маслото с олио, а сметаната - с веган домашна сметана от кашу. Правила съм заквасена сметана от кашу- бърз вариант, в който просто вкуса е леко накиселяващ и заквасено мляко от кашу и бадеми със закваска, т.е. с ферментация.
Други супи, които може да ви харесат
Супа от кестени, картофи и пащърнак
Картофена крем супа с ароматни корени и машерка
Картофена супа с праз - Вишисоаз- веган
Съставки
300 г обелени и нарязани на кубчета картофи (2-3 картофа със средна големина)
3 -4 средно дебели стръка праз- само бялата част
240 мл (1 чаена чаша )мляко от кашу ( домашно приготвено)
сол на вкус
прясна или сушена мащерка-за предпочитане планинска
1 л вода или зеленчуков бульон
около 50 мл олио или 50 г краве масло( вегетариански вариант)
Не можах да видя млякото къде се добавя.
ОтговорИзтриванеДа, мой пропуск. Добавя се при пасирането на супата.
ИзтриванеДа, мой пропуск е! Съжалявам. Ще добавя. При пасирането ня супата се добавя. Ако не панирани, добавете в края на готвенето.
Изтриване