Картофена супа с праз - Вишисоаз- веган
Мрачно време ➡ топла супа. Ще се съгласите, предполагам с мен, че най-добрият начин да преминем през мрачния ден, с намусено време и ниски температури е порция ароматна, сгряваща супа, чай или яхнийка. Днес споделям една лесна супа. Само с две основни съставки - праз и картофи, и е класика, която носи звучното френско име Вишисоаз. Тази френска супа може да се яде топла или студена- според времето и предпочитанията ни. Това е крем супа, което означава, че след приготвянето и се пасира. Понякога не завършвам пасирането напълно и оставям да се забелязват и усещат кубчета картофи. Супата традиционно се приготвя с масло и сметана, за да я направя веган, заместих маслото с олио, а сметаната - с веган домашна сметана от кашу. Правила съм заквасена сметана от кашу- бърз вариант, в който просто вкуса е леко накиселяващ и заквасено мляко от кашу и бадеми със закваска, т.е. с ферментация.
Други супи, които може да ви харесат
Супа от кестени, картофи и пащърнак
Картофена крем супа с ароматни корени и машерка
Картофена супа с праз - Вишисоаз- веган
Съставки
300 г обелени и нарязани на кубчета картофи (2-3 картофа със средна големина)
3 -4 средно дебели стръка праз- само бялата част
240 мл (1 чаена чаша )мляко от кашу ( домашно приготвено)
сол на вкус
прясна или сушена мащерка-за предпочитане планинска
1 л вода или зеленчуков бульон
около 50 мл олио или 50 г краве масло( вегетариански вариант)
Коментари
Публикуване на коментар