Ръжени крекери с квас


Ферментиралият квас в тези ръжени крекери им придава наистина добър вкус и уникална, крехка текстура. Можете да поръсите с любими семена. Аз съм използвала ким, защото обичам този аромат с ръж, но и мак, сусам или друго би било вкусно.  Крекерите са идеални със сирене, конфитюр от кисели плодове или солен мус или разядка. 


Ръжени крекери с квас

Съставки

150 г активна ръжена закваска ( тази, която отделям по време на приготвянето на квас след 4-5 ден)

100 г  ръжено брашно, плюс допълнително за поръсване

1 ч.л. фина морска сол

1 с.л. семена от ким

Инструкции

1. Сложете ръжения квас, брашното и около 80–100 мл вода в купа и разбийте добре с дървена лъжица до гъста смес – трябва да е с консистенция на много гъсто тесто или много лепкаво тесто. Покрийте и оставете да ферментира на топло място за 2-3 часа.

2. Загрейте фурната до 120°C. Постелете голяма  тава ( използвах тази на фурната) с хартия за печене. 

3. С помощта на шпатула разпределете сместа за крекери възможно най-равномерно и тънко върху хартията. Докарайте го до краищата. Поръсете върху солта, семената от ким и обилно допълнително поръсете със сито от ръженото брашно. Печете във фурната за 45-50 минути, докато стегне на допир.

4. Извадете тавата от фурната и използвайте нож или шпатула, за да повдигнете внимателно крекера от хартията, като се постараете да отделите цялото парче. Върнете крекера във фурната, този път директно на рафта на фурната, за още 20 минути, докато стане доста крехък. Ако след това време не е крехък, върнете го във фурната и го проверявайте на всеки 4-5 минути, докато стане. След това го извадете от фурната и го оставете да изстине.

Сервирайте крекера цял на масата, за да могат гостите ви да си начупят сами- толкова е притятно разчупването или го начупете и сервирайте на по-малки парчета.





За ръжен квас

Ръженият квас е ферментация на брашно и вода. Съдържа естествени, „диви“ дрожди и млечнокисели бактерии. Използвах пълнозърнесто ръжено брашно. Обичам и сладкия му орехов вкус. За да направите свой собствен стартер, следвайте стъпките по-долу:


Ден 1 Поставете 25 г брашно с 50 мл топла вода( стайна температура) в чиста купа. Водата е изворна. Разбъркайте добре, покрийте и оставете за една нощ на топло място (в идеалния случай при температура около 28-30°C).

Дни 2, 3 и 4 Всеки ден добавяйте още  25 г брашно с 50 мл топла вода към съществуващата смес. След всяко добавяне разбъркайте добре, покрийте и оставете на същото топло място. (До ден 3 сместа трябва да показва признаци на ферментация.) 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни