Теменужено-лимонова торта с шафран и швейцарски маслен крем -веган Violet-lemon cake with saffron and swiss meringue buttercream - vegan



Представяте ли си как ухаят 750 теменужки? Точно толкова има на тази теменужена торта, която приготвих за рождения си ден. Една сбъдната торта, която ми донесе приятни емоции по създаването и. Правила съм и друга Теменужена торта, сега развих идеята във веган вариант. Ясно е, че първо ги набрах една по една, после ги наредих на тортата- също една по една.


 Дотук ви е ясно, че съм търпелива, упорита и може би малко луда. Или просто много вдъхновена от цветята. Последното е най-вярно. Между събирането и декорирането на тортата, е приготвянето на самата торта, което не е трудно, но все пак отнема време и изисква отдаденост.  Но истинското предизвикателство беше да приготвя веган лимонова торта, а също и трите крема, които реших, че ще я направят нежна, пролетно свежа и ароматна-лимонов, теменужен и шафранов. Имам успешна рецепта за Веган шоколадова торта, но ми се искаше да приготвя със светъл блат. Е, имам си вече и веган лимонов блат. В комбинация с трите крема тортата е  изключително вкусна, лека, с нежен флорален аромат. Ще остави незабравими впечатления у вашите гости.  Има толкова много празнични дни през пролетта. Подходяща е за Цветница, Великден или който и да е друг празничен повод. 

Ако не сте се отказали на 750-те теменужки, ето какво да очаквате, ако решите да приготвите. 

Ще започна от цветята. Тази торта е теменужена- очевидно е, че няма как да няма теменужк Естествено не е задължително да използвате истински цветя, бихте могли да украсите според предпочитанията си. Ако обичате да използвате ядливи цветя, то може да украсите с градински теменуги, както при тази Лимонова торта с меренг или тази Рустикална лимонова торта с боровинки  Може да използвате други ядливи цветя според сезона, в който приготвяте тортата, като например Торта с рози, цветове бъз и ягоди или Торта с полски цветя. Може ядливите цветя изобщо да не са в досег с тортата и все пак да присъстват в украсата, като в тази торта- Пролетна омая - Спаначена торта с маскарпоне крем и малиини. Напомням да използвате цветя, които сте събрали от чисти места или вашата градина, сигурни сте, че цветята не са третирани с химикали. Измиите ги внимателно, когато се приберете. Напълнете подходящ съд със студена вода и поставете цветята вътре. Не ги дръжте под силната струя на водата. Разбъркайте цветята във водата няколко пъти. Постелете две кърпи една върху друга. Извадете цветята от водата и ги поставете върху кърпите. Завийте ги и ги поставете в кутия заедно с кърпите. Поставете в хладилника, ако няма да използвате веднага. Така може да съхраните цветята ( според вида им) до седмица. Не се притеснявайте за аромата. Уханието се запазва. Цветята стават хрупкави, свежи, хидратирани. В случая държах теменужките 24 часа след събирането им, (измити и увити във влажна кърпа)преди да украся тортата. 

Ще посочвам вегетариански варианти, според това как бих заменила, ако не трябваше да  приготвям веган  торта. Също така ще пиша дали бихте могли да заместите с алтернативен подсладител като еритритол или стевия. 

Влажен, ароматен лимонов блат, приготвен без млечни и без яйца. Ако не се налага да е веган препоръчвам да приготвите блатовете по рецептата на Тройно лимонов кекс. Рецептата е сред 10-те най-четени и приготвяни рецепти в блога. Използвах светла тръстикова захар и не бих заменила с алтернативен подсладител. Захарта има значение за текстурата на блата. 

Лимонов крем- вдъхновен от традиционния Lemon curd (Лимонов крем) Приготвих с лимонов сок и кора, компенсирах липсата на яйца с кокосова сметана, кокосово олио( без аромат) и малко нишесте от арарут или царевично. Минимално подсладих с кленов сироп. Бихте могли да използвате еритритол или стевия. Тъй като липсва характерния жълт цвят, който придават жълтъците, може да подсилите цвета с куркума.

Кремът е толкова вкусен, че можете да го изядете самостоятелно, но става особено вкусен пълнеж за мъфини , палачинки, гофрети и други печива.

Теменужен крем с бял шоколад- Особено се вълнувам за този крем. Истински теменужен разкош. Оцветих в лилаво с прах от пеперуден грах и асай бери. Ииии, след десетки безуспешни опити през годините да запазя теменужения аромат в желе, сироп, конфитюр реших да използвам за ароматизиране сироп Виолетка на Монин(Violette Monin) . Сложих 4 с.л. като след всяка разбърквах, опитвах, но не ми беше достатъчен теменужения аромат. Спрях да добавям сироп, в противен случай крема нямаше да се втвърди и тъкмо се бях примирила, се сетих, че си купих аромат Виолетка на Decora. Само 1/4 лъжичка и се получи вълшебството. Препоръчвам да се сдобиете с този продукт, ако сте обсебени от този аромат като мен.

Шафранов мус-Още един вълшебен крем. Ако сте използвали някога шафран, знаете за какво говоря. Нежния цветист аромат не може да се забрави. Струва си да се сдобиете с шафран. Може да ароматизирате  с него ризото например или да поширате круши... Направих го нежен и топящ се в устата. Поставих от него в средата на тортата и половината ми остана- сервирах го в чашки.  Този крем най-бързо реагира на топлината в стаята- имайте го предвид, ако решите да приготвите само него и използвате за пълнеж на торта. 

Швейцарски маслен крем - веган. След няколко успешни опита с веган целувки, реших да опитам и други приложения на аквафаба( нахутената вода), аналогични на приложенията на яйчните белтъци. Имах веган масло и ми хрумна да приготвя швейцарски маслен крем, който традиционно се приготвя с яйчни белтъци, захар и масло. Тук може да видите рецептата. Това е другата част от тортата, в която има захар и няма начин да бъде заменена. Дори не препоръчвам да заменяте с кокосова, която самата аз ползвам най-често. Няма да работи в този крем, както не работи и в целувките. Този крем ароматизирах с ванилова шушулка

Всички кремове могат да се приготвят предварително и да се съхраняват в хладилника два-три дни преди употреба. Ако решите да приготвите предварително и швейцарския маслен крем, преди да го използвате го оставете на стайна температура и разбийте отново преди да покриете тортата.

Оборудване:

3 форми с подвижен ринг 16 см

Хартия за печене

Миксер

Силиконова шпатула

Пасатор

Ацетатна лента- препоръчително

Добре е да подготвите  предварително всички продукти за съответния крем, за да не пропуснете някоя съставка. Аз приготвих първо кремовете и докато се охлаждат изпекох блатовете. Когато те се охладиха бях готова да сглобя тортата. Глазурата за отгоре приготвих на следващия ден- когато я украсих. 

Приятно печене!

 Теменужено-лимонова торта с шафран и швейцарски маслен крем -веган

Съставки

За тортата:

60 мл чаша прясно изцеден лимонов сок
480 мл неподсладено растително мляко ( използвах домашно от кашу) може и високо протеиново соево
300 г светла тръстикова захар
1 шушулка ванилия -семената
120 мл олио от гроздови семки 
2 с.л. лимонова кора 
500 г брашно за торта
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол

Веган лимонов крем

400 г кокосова сметана
2 супени лъжици лимонова кора
120 мл лимонов сок
1/4 ч.л. куркума за цвят( не придава аромат)
2 супени лъжици нишесте от арарут или царевично
100 г кокосово олио
1-2 супени лъжици кленов сироп (плюс още на вкус) 

Шафранов мус

 340 мл кокосова сметана
 240 мл домашно гъсто мляко от кашу
 
50-70 г еритритол или захар, или няколко капки стевиа или 2 с.л. кленов сироп
 
шипка сол
 
3 супени лъжици царевично нишесте
 
150 г студено кокосово олио на парчета
 1 ч.л. шафранови тичинки

Теменужен крем с бял шоколад

220 г бял веган шоколад
340 г кокосова сметана
1 с.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. аромат Violet Decora -препоръчвам, но може да замените с по-слаб ефект с 4 с.л. сироп Violette Monin
1 ч.л. прах от пеперуден грах-по желание за виолетов цвят
1 ч.л. прах от асай бери- за по-топъл нюанс на цвета
3 с.л. кокосово олио

Ванилова глазура- Швейцарски маслен крем-веган

155 г  аквафаба ( вода от консерва нахут)
¼ ч.л. лимонена киселина 
230 г  пудра захар
250 г веганско блоково масло , стайна температура, нарязано на 3 см парчета, 
семената от една шушулка ванилия от Таити

Инструкции

Теменужен крем с бял шоколад

220 г бял веган шоколад
340 г кокосова сметана
1 с.л. царевично нишесте
1/4 ч.л. аромат Violet Decora -препоръчвам, но може да замените с по-слаб ефект с 4 с.л. сироп Violette Monin
1 ч.л. прах от пеперуден грах-по желание за виолетов цвят
1 ч.л. прах от асай бери- за по-топъл нюанс на цвета
3 с.л. кокосово олио

1. Загрейте кокосовата сметана. Разбъркайте нишестето в малко охладена сметана и го добавете към сметаната. Загрейте леко при непрекъснато бъркане за да започне да облича лъжицата. Добавете праха от акай бери и праха от пеперуден грах. Разбъркайте докато се разтворят напълно. Вижте дали цвета ви допада и добавете от единия или другия. Добавете нарязания бял шоколад. Ако е необходимо леко загрейте сместа. Оставете шоколада да омекне. Разбъркайте до гладка смес. Оставете леко да се охлади до стайна температура.


2. Добавете сиропа от виолетки или теменужения аромат. Разбъркайте. Добавете кокосовото олио и отново разбръкайте. Охладете докато се получи текстура удобна за мазане.

Веган лимонов крем

400 г кокосова сметана
2 супени лъжици лимонова кора
120 мл лимонов сок
2 супени лъжици нишесте от арарут или царевично
100 г кокосово олио
1-2 супени лъжици кленов сироп (плюс още на вкус) 

1. Поставете кокосовата сметана и лимоновата кора в малка тенджера и разбийте, за да се комбинират.

2. Добавете лимонов сок и нишесте от арарут в малка купа за смесване и разбийте, за да се разтворят напълно. След това добавете към сместа с кокосова сметана и разбъркайте.

3. Накрая добавете кленов сироп и разбийте, докато се смесят добре.

4. Поставете тенджерата на среден огън и доведете до слабо кипене – не кипвайте – като разбърквате често. След като започне да бълбука и да се сгъстява, намалете котлона до средно слаб и продължете да готвите, докато се образува видима панделка, когато с лъжица нанесете малко от крема  отгоре. Трябва да е гъсто и с някаква трептяща текстура. Разбърквайте със силиконова шпатула за да сте сигурни, че кремът не е залепнал за дъното или стените на тенджерата.

5. Отстранете от котлона и добавете кокосовото олио на парчета. Бъркайте докато се разтопи. Може да използвате и блендер.

6. Оставете да почине за 15 минути, след това разбийте още веднъж и прехвърлете в стъклена купа или буркан и покрийте с найлоново фолио или хартия за печене плътно върху повърхността на крема– в противен случай може да се образува филм.

7. Охладете за 5-6 часа, или за една нощ, или докато се охлади напълно и стегне. Ще се съхранява в хладилник 7-10 дни, но най-добре през първите 4-5 дни.


Шафранов мус

 340 мл кокосова сметана
 240 мл домашно гъсто мляко от кашу
 
50-70 г еритритол или захар, или няколко капки стевиа или 2 с.л. кленов сироп
 
шипка сол
 
3 супени лъжици царевично нишесте
 
150 г студено кокосово олио на парчета
 1 ч.л. шафранови тичинки


1. В тенджерка сипете млякото добавете шафранените тичинки, загрейте, изключете огъня, покрийте с капак и оставете поне за половин час ароматът да се влее в млякото.

2. Добавете нишестето към хладното мляко и разбъркайте добре, докато стане гладка смес. Добавете кокосовата сметана и еритритола/захарта. Загрейте на слаб огън  и бъркайте със силиконова шпатула. За предпочитане е тенджерата да е с дебело дъно. Кремът трябва да се сгъсти леко( подобно на пудинг) и да облича лъжицата.

3. Свалете от котлона и добавете  кокосовото олио. Разбърквайте докато се стопи. За пухкава и въздушна текстура разбийте с блендер. Поставете свежо фолио или хартия за печене директно върху крема, за да не хване коричка и оставете за няколко часа в хладилника. 

4. Разбийте преди да използвате в тортата.


 Ванилова глазура- Швейцарски маслен крем-веган

155 г  аквафаба ( вода от консерва нахут)
¼ ч.л. лимонена киселина 
230 г  пудра захар
250 г веганско блоково масло , стайна температура, нарязано на 3 см парчета, 
семената от една шушулка ванилия от Таити


Инструкции
1. Добавете аквафабата и захарта в голяма купа и поставете купата върху тенджера с няколко см вода на дъното - известен метод като водна баня. Повишете температурата до средна и оставете сместа да се загрее за няколко минути, докато захарта се разтвори.
2. Отстранете купата от котлона, добавете лимонтузуто. Разбийте на висока скорост 15-20 минути, докато сместа стане напълно охладена и лъскава. Готови сте, когато обърнете купата и сместа не пада.

3. Започнете бавно да добавяте бучките масло към меренга, една по една, като оставяте сместа да се поеме за около 5 секунди между всяка. Подобно на приготвянето на този крем от яйчни белтъци и краве масло, в даден момент сместа ще изглежда като пресечена, но продължавайте да добавяте масло и да разбивате, докато се получи богат гладък крем.

4. След като се добави цялото масло, сместа ще стане гъста като маслен крем, продължете да разбивате на ниска степен за 5-10 минути, докато сместа стане пухкава и изсветлее на цвят. Ако сместа изглежда разделена, не се притеснявайте, тя ще се събере с достатъчно смесване.

5. Накрая добавете семената от ванилия към масления крем и продължете да разбивате за няколко минути, докато се комбинират.

Съхранение
Можете да съхранявате този маслен крем в херметически затворен контейнер в хладилника. Той ще се втвърди, когато се охлади, така че преди употреба го оставете да достигне стайна температура, докато отново придобие кремообразна консистенция. Разбийте преди употреба.  

За декорация:

 пресни диви теменужки-добре измити, отцедени и подсушени.


За да направите тортата:

1. Загрейте фурната до 180 С. Пригответе формите, като ги напръскате със спрей за готвене или намажете тънко с олио или кокосово олио. Застелете дъното с хартия.

60 мл чаша прясно изцеден лимонов сок

480 мл неподсладено растително мляко ( използвах домашно от кашу) но може да замените със соево например.

2. В голяма мерителна чаша или купа за смесване смесете лимоновия сок и млякото. Оставете го да престои 5-10 минути, докато изглежда като подсирено.

300 г светла тръстикова захар

1 шушулка ванилия -семената

120 мл олио от гроздови семки 

2 с.л. лимонова кора 

3. След като сместа престои, добавете тръстиковата захар, ванилията и олиото. Разбийте сместа заедно, докато захарта се разтвори. Направих го с пасатор. Сместа прилича на рядка майонеза.

500 г брашно за торта*** (Или 500 г обикновено брашно минус 7 равни с.л. брашно плюс 7 равни с.л. нишесте) 

2 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

4. В голяма купа за смесване разбийте заедно брашното, лимоновата кора, бакпулвера, содата и солта.

5. Бавно изсипете мократа смес в сухата смес и разбийте, докато се комбинират. Не прекалявайте със смесването.

6. Разпределете сместа между трите форми за торта. Печете 28-30 минути или докато клечка за зъби в центъра излезе чиста.  

7. Извадете блатовете от фурната  оставете да изстинат за 15- ина минути във формите, преди да  прехвърлите върху решетка за охлаждане. Оставете блатовете да изстинат напълно преди да  сглобите тортата.

Сглобяване на тортата:

След като блатовете се охладят ги разполовете с нож за рязане на хляб. Поставете една половина в чиния и намажете с половината лимонов крем. Поставете блат, леко притиснете и намажете половината от виолетовия крем. Отново поставете блат и сложете шафранов крем. Както казах по-горе кремът се получи повече от колкото ми трябваше и втората половина разпределих в няколко малки чашки. Продължете да редувате блатовете и останалите кремове. Обвийте с ацетатна лента тортата, стегнете с регулиращ обръч. Гъй като тортата е висока и ринга не я обхваща, завийх горната част със стреч фолио за да не изсъхва в хладилника. Поставете в хладилника. 

Бележки

*** За да си направите собствено брашно за торта у дома, вземете 1 чаша обикновено брашно и извадете 2 супени лъжици. Заменете тези 2 супени лъжици с царевично нишесте. Ако използвате този метод,  пресейте два пъти. По този начин брашното и нишестето ще се смесят равномерно. В случая от 500 г брашно извадете 7 равни с.л. брашно и добавете към брашното 7 равни  с.л. царевично нишесте. Това спомага за по-нежната текстура/трохичка на блата. Не забравяйте да пресеете сместа от брашно и нишесте. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни