Рустикална лимонова торта с боровинки - Rustic Lemon Blueberry Cake
Честит рожден ден на моята сестра!
Да бъде все така мила,!
Да е много обичана!
Пожелавам ѝ здраве и вълнуващи пътешествия!
С много обич и вълнение приготвих тази торта за нея. Със сочни лимонови блатове, с пухкав, ароматен пълнеж от маскарпоне и лимонов крем, в който поставих замразени боровинки. Украсих с пресни боровинки и свежи теменуги. Гипсофилата не се яде, но стои толкова красиво и придава много нежност на целия вид на тортата. Не е проблем да се извадят при поднасяне и хапване.
За тази торта на два етажа използвах тази рецепта 3 пъти
Продукти:
250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца-разделени
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок
* 4 яйца-разделени
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формите (2 форми с диаметър 19 см) с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, 2/3 от захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново.
4. Прибавете един по един жълтъците с непрекъснато разбъркване.
5. Разбийте белтъците с 2 ч.л. лимонов сок на сняг. Добавете останалата 1/3 от захарта и разбийте до гладка лъскава смес.
6. Прибавете с редуване белтъчната смес и пресятото брашно като разбърквате на бавни обороти.
7. Изсипете в двете форми и загладете. Поставете да се пече. Печете до суха клечка около 20-30 минути
8. Извадете и оставете да се охладят във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.
За малката торта използвах форма с диаметър 12 см.
От третата доза тесто направих един блат с диаметър 19 см и 3 блата от 12 см.
Пълнеж на цялата торта:
* 750 г маскарпоне
* 250 г заквасена сметана
* лимонов крем - рецептата по-долу
* около 300 г замразени боровинки
Към разбитото маскарпоне със заквасената сметана се добавя на части лимоновия крем. Оставете настрани до момента на сглобяване на тортата.
Лимонов крем:
* 7 яйчни жълтъка
* кората на два лимона* настъргана
* 150 мл лимонов сок
* 80-100 г захар
* 5 с.л. студено масло
Всички съставки без маслото се поставят в малка тенджерка и с бъркалката за яйца или силиконова шпатула сместа се загрява на умерен огън при непрекъснато разбъркване. След около 5-6 минути до 10-12 зависи от температурата и големината на съда, кремът е готов. Махнете от огъня. В никакъв случай не бива да се допуска завиране. Ако желаете прецедете през цедка сместа. На мен ми харесва да усещам коричките на лимона. Добавете лъжица по лъжица маслото като бъркате до поемането от сместа.
Охладете, като покриете със свежо фолио.
Този крем може да приготвите няколко дни по-рано.
Сглобяване на тортата:
1. Подравнете блатовете от горната страна. Изрезките запазете и пригответе трайфъл или бонбонки на пръчки- попс. Може да замразите за по-нататък.
2. Направете лек сироп за блатовете.
Лимонов сироп за блатовете:
* 100-120 гр. захар
* 150 мл. вода
* 150 мл. лимонов сок
* 150 мл. вода
* 150 мл. лимонов сок
* 3 с.л краве масло
* 1-2 капки етерично масло от лимон или ампула на Йоткер-лимон- по желание
Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта. Есенцията добавете накрая. Оставете леко да се охлади.
3. Всеки блат леко се сиропира с няколко лъжици сироп.Отгоре се поставя крем с дебелина около 2/3 от дебелината на всеки блат. Поръсва се около шепа боровинки. От замразените. Подредете отделно малката торта и след като стегне поставете върху голямата.
4. Оставете тортата да престои няколко часа. При мен една нощ. Измажете небрежно бордовете и подредете свежите боровинки и цветята.
Режете с остър потопен в гореща вода нож. Движете ръката си, както режете хляб.
Насладете се!
Бети, винаги ме изумяваш!
ОтговорИзтриванеПрекрасна торта с любим аромат и вкус на лимон!
Да е жива и здрава виновничката!
Да е здрава и обичана!
А за теб, сърдечни прегръдки!
Дани, сърдечно благодаря за пожеланията и сърдечния комплимент!
ИзтриванеБети, красива като статуя е празничната ви торта - все едно от приказка се е материализирала. Хубав празник ви пожелавам! Поздрави
ОтговорИзтриванеДени, благодаря ти за милия комплимент! Радвам се да те видя отново!
ИзтриванеWooow...beautiful cake!!!!!
ОтговорИзтриванеThank you dear Antonella!
Изтриванеჱ‿
ОтговорИзтриванеFeliz Aniversário!!!
Muitas felicidades e muita paz para a aniversariante!!!
Sei que o bolo é delicioso, mas essa decoração é super linda mesmo!!!!
Parabéns!!!
Bom domingo! Boa semana,
com tudo de bom!!!
Beijinhos.
ჱ╮
ه°ჱ~
Thank you, so much Ines!
ИзтриванеQue rico!!!!!!!!!!! Ya echaba en falta, tus delicateses. Feliz domingo Bety.
ОтговорИзтриванеHugs!
ИзтриванеЕ това е то, да имаш сестра, която да те обича, цени и тачи по подобен начин!
ОтговорИзтриванеПоздравления за рожденичката, Бети! Жива и здрава да ти е!
Адмирации за поредното ти творение, мила! Страхотна, нежна и със сигурност много вкусна торта си измайсторила! Пропуснала съм и предишната ти - не по-малко възхитителна е! Браво!
Прегръдки и хубави пролетни дни!
Мила Ирма, сърдечно ти благодаря за хубавите пожелания и комплименти!
ИзтриванеПрегръдка!
Wow amazing work!!! delicious cake!!!
ОтговорИзтриванеHave a good week!!! and my g+ for you!!!:)))
Besos, desde España, Marcela♥
Thank you, dear Marcela!
ИзтриванеLooks beautiful and delicious!
ОтговорИзтриванеThank you Mary!
ИзтриванеLooks like a perfect wedding cake ;) Your sister must have been very happy to get such a beautiful gift for birthday!
ОтговорИзтриванеI knew that the style you'd like! Thank you for leaving your lovely comment!
ИзтриванеS'il est aussi bon que beau, ton gâteau doit être une merveille !!!!!
ОтговорИзтриванеBonne semaine !
Anna
Thhank you Anna!
ИзтриванеArcydzieło!!!
ОтговорИзтриванеPoproszę także kawałeczek i dla mnie... :)
Dorota pleased, but I think that the only way to prepare yourself :)
ИзтриванеThank you, dear!
It looks so delicious. :)...thx for sharing! Have a great week!!!
ОтговорИзтриванеThank you!
ИзтриванеThanks a lot!!
ОтговорИзтриванеThis cake is wonderful!!
Of course, follow me, I'll follow you back! If you like follow my facebook page too...do you have a fb page too?
Kiss
Paolo
Madre mía si aún que no se pudiera comer merece la pena el espectáculo de su puesta en escena.Tu hermana tiene que estar encantada de la sorpresa que le preparaste y los ingredientes que utilizaste son todos perfectos para combinarlos con lo cual buena estaría.
ОтговорИзтриванеBesos y gracias por la receta.
Thank you dear Rosss,for you lovely comment!
ИзтриванеI'll be glad to prepare the cake! It is really very delicious!
Бети,честит рожден ден на сетра ти и сладък и вкусен да й е всеки нов ден както тази божествено нежна торта!
ОтговорИзтриванеВеликолепна е,сочна,балансирана на вкус и аромати и много,много блазнеща окото!
Да те насоча към една необходима корекция в съставките на лимоновия крем вместо 150 мл. лимонов сок си написала лимонов крем.
Весел и незабравим празник на семейството ви!
Роси, благодаря ти за милото и искрено пожелание! За красивия комплимент и разбира се ...-веднага корегирах. Така се случва понякога, когато човек пише и говори по телефона и обмисля още куп задачки...
ИзтриванеПрегръдки!
Бети...художник си ти, но и вкуса не е за подценяване!
ОтговорИзтриванеДа е здрава милата ти сестричка!
Веси, сърдечно благодаря за милото пожелание и чудесния комплимент!
ИзтриванеВкусна и невероятно красива торта по случай хубавия празник! Да е здрава и много щастлива сестричката ти, Бети!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Тили, благодаря ти мила!
ИзтриванеУникална торта - елегантен дизайн, нежен цвят и фин аромат...
ОтговорИзтриванеЧестит празник, Бети,
поздрави за сестричката ти и много, много комплименти за теб!
Диани, сърдечна прегръдка за теб!
ИзтриванеБети, винаги изумяваш с изобретателност и креативност! Храната в твоите ръце е много повече!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че ни правиш част от красивия ти свят!
Поздрави :)
Ели, винаги си толкова мила! Благодаря ти за хубавите и стоплящи думи!
ИзтриванеOh this cake is so beautiful! I love how it looks and I bet it tastes amazing. I followed you on GFC
ОтговорИзтриванеDeedee
http://madeupgirl-madeupgirl.blogspot.com
Great pics ! Mmmm… it looks really yummy <3
ОтговорИзтриванеI am Your newest GFC follower :)
xoxo
LaMarthisse
Awesome Flowers...
ОтговорИзтриванеhttp://Top Trends Fashionblogspot.com
http://Yoga for health.blogspot.com
Hello Honey!:)
ОтговорИзтриванеYOu have amazing blog:)
Maybe We follow each other on GFC?:)
Follow me and Of course I follow back:)
Kisses from Poland:)))
looking super yummy! <3
ОтговорИзтриванеThank you , Monic!
Изтриванеlove your post,the cake is amazing!ok,i'll follow you ;p
ОтговорИзтриванеThank you Roxy!
Изтриванеthat looks wonderful!!
ОтговорИзтриванеhttp://retro-electric.blogspot.com/
Nancy, thank you!
Изтриване♥
ОтговорИзтриванеLUCY DOES IT BETTER
:)
ИзтриванеI'm your latest GFC follower. Would adore a follow back. Hugs, T. http://tickledpinkwoman.blogspot.com
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава сестричката ти, Бети! Тортата е изключителна, обожавам този стил, невероятна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеНереално красива е Бети...нищо повече няма да кажа!
ОтговорИзтриванеМария, радвам се, че ти харесва и на теб!
ИзтриванеПрегръдки!
Wow!
ОтговорИзтриванеVery nice Post! Thanks!
And you have very nice Pics!!!!
I follow you on Google Friends Connect , maybe you follow me back? ;o)
Have a nice day!
xoxo Jacqueline
www.hokis1981.blogspot.com
Thank you so much, Jaquelline!
ИзтриванеNice post!
ОтговорИзтриванеhttp://riyadfashion.blogspot.com/
AND
http://toptrends-fashion.blogspot.com/
Честит Празник на сестричката, но и на теб, Бети! Тортата е вълшебна, нежно-пролетна, елегантна и някак аристократична! Пожелавам ви всичко най-хубави на двечките! И чакам с нетърпение следващия повод за торта :)
ОтговорИзтриванеСнежи, благодаря ти сърдечна за пожеланията и комплиментите!
ИзтриванеА следващата торта е вече тук!:)
The cake is so yummy <3
ОтговорИзтриванеJoin my giveaway
www.sarahrizaga.blogspot.com
Thank you Sarah!
ИзтриванеBeautiful decoration. I would love to taste it.
ОтговорИзтриванеwww.chicfromhair2toe.com
Nerline, thank for comment!
ИзтриванеGuauuuU!! Amazing stuff. Kisses from Madrid ♥ ¡¡muá!! ♥
ОтговорИзтриванеThank you Natalia!
ИзтриванеAntonio, thank you so much for your lovely comment!
ОтговорИзтриванеYour cakes are real piece of art:)! I'm looking forward to follow your updates and to see earlier posts:)!
ОтговорИзтриванеGreetings from Belgrade:)!
http://mystarseed.blogspot.com/
Жива и здрава да ти е сестричката! Тортата е повече от прекрасна! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дари!
ИзтриванеМила Бети, имам въпрос към теб. Можеш ли да ме посъветваш как да задържа цветята върху торта по - дълго време? Иска ми се да приготвя торта с ядливи цветя, но няма да имам възможност да я декорирам преди поднасяне и цветята, които намерих на пазара, са всъщност самият цвят и нямат клонка, която да потопя във вода...
ОтговорИзтриванеЕли, тъй като тази торта пътува до София (приготвих за рождения ден на сестра ми) за да не увяхнат цветята ги поставих в кутийка с капак. В кутията поставих кухненска хартия, напоих с вода и разположих цветчетата, така че цветните дръжчици, колкото и да са малки да са плътно върху хартията. До момента на изпращане бяха в хладилник. По този начин съхранявам почти всички цветове, които използвам и се задържат удивително дълго време.
ОтговорИзтриванеРазбира се в този вариант, рожденичката сама украси тортата си :) Аз преди това снимах и изпратих снимките.
ОтговорИзтриванеОх, явно при мен няма да се получи, защото ще трябва да я оставя поне няколко часа и ще сме в заведение, където няма да мога да украся преди поднасяне... Ех, много ме е яд! Сега ще мисля нещо друго.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за бързи отговор!
Усмивки и приятна вечер, мила! :)
Ели, украсяването не отнема повече от 5 минути. Предполагам, че няма да я покриваш цялата с цветя, а ще бъде акцент... А тортата, украсена, и поставена в хладилник може да издържи няколко часа..Зависи, от цветята, но теменугите издържат.
ОтговорИзтриване