неделя, 26 април 2015 г.

Рустикална лимонова торта с боровинки - Rustic Lemon Blueberry Cake



Честит рожден ден на моята сестра!

Да бъде все така мила,!
Да е много обичана!
Пожелавам ѝ здраве и вълнуващи пътешествия!



 С много обич и вълнение приготвих тази торта за нея.  Със сочни лимонови блатове, с пухкав,  ароматен пълнеж от маскарпоне и лимонов крем, в който поставих замразени боровинки. Украсих с пресни боровинки и свежи теменуги. Гипсофилата не се яде, но стои толкова красиво и придава много нежност на целия вид на тортата. Не е проблем да се извадят при поднасяне и хапване.



 За тази торта на два етажа използвах тази рецепта 3 пъти

Продукти:

  250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца-разделени
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2.Намажете формите (2 форми с диаметър 19 см) с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, 2/3 от захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 
4.  Прибавете един по един жълтъците с непрекъснато разбъркване.
5. Разбийте белтъците с 2 ч.л. лимонов сок  на сняг. Добавете останалата 1/3 от захарта и разбийте до гладка лъскава смес.
6. Прибавете с редуване белтъчната смес и пресятото брашно като  разбърквате на бавни обороти.
7. Изсипете в двете  форми и загладете. Поставете да се пече. Печете до суха клечка около 20-30 минути
8. Извадете и оставете да се охладят във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.

За малката торта използвах форма с диаметър 12 см.

От третата доза тесто направих един блат с диаметър 19 см и 3 блата от 12 см.

Пълнеж на цялата  торта:

* 750 г маскарпоне
* 250 г  заквасена сметана
* лимонов крем - рецептата по-долу
* около 300 г замразени боровинки

Към разбитото маскарпоне със заквасената сметана се добавя на части лимоновия крем. Оставете настрани до момента на сглобяване на тортата.


Лимонов крем:

* 7 яйчни жълтъка
* кората на два лимона* настъргана
* 150 мл лимонов сок
* 80-100 г захар
* 5 с.л. студено масло

Всички съставки без маслото се поставят в малка тенджерка и с бъркалката за яйца или силиконова шпатула сместа се загрява на умерен огън при непрекъснато разбъркване. След около 5-6 минути до 10-12 зависи от температурата и големината на съда, кремът е готов. Махнете от огъня. В никакъв случай не бива да се допуска завиране. Ако желаете прецедете през цедка сместа. На мен ми харесва да усещам коричките на лимона. Добавете лъжица по лъжица маслото като бъркате до поемането от сместа.
Охладете, като покриете със свежо фолио.
Този крем може да приготвите няколко дни по-рано.



Сглобяване на тортата:

1. Подравнете блатовете от горната страна. Изрезките запазете и пригответе трайфъл или бонбонки на пръчки- попс. Може да замразите за по-нататък.

2. Направете лек сироп за блатовете.

Лимонов сироп за блатовете:

* 100-120  гр. захар
* 150 мл. вода
* 150 мл. лимонов сок
* 3 с.л краве масло
* 1-2 капки етерично масло от лимон или ампула на Йоткер-лимон- по желание

Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта. Есенцията добавете накрая. Оставете леко да се охлади.

3. Всеки блат леко се сиропира с няколко лъжици сироп.Отгоре се поставя крем с дебелина около 2/3 от дебелината на всеки блат. Поръсва се около шепа боровинки. От замразените. Подредете отделно малката торта и след като стегне поставете върху голямата.
4. Оставете тортата да престои няколко часа. При мен една нощ. Измажете небрежно бордовете и подредете свежите боровинки и цветята. 





  

Режете с остър потопен в гореща вода нож. Движете ръката си, както режете хляб.

 




Насладете се!


 






67 коментара:

  1. Бети, винаги ме изумяваш!
    Прекрасна торта с любим аромат и вкус на лимон!
    Да е жива и здрава виновничката!
    Да е здрава и обичана!
    А за теб, сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сърдечно благодаря за пожеланията и сърдечния комплимент!

      Изтриване
  2. Бети, красива като статуя е празничната ви торта - все едно от приказка се е материализирала. Хубав празник ви пожелавам! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти за милия комплимент! Радвам се да те видя отново!

      Изтриване
  3. ჱ‿
    Feliz Aniversário!!!
    Muitas felicidades e muita paz para a aniversariante!!!
    Sei que o bolo é delicioso, mas essa decoração é super linda mesmo!!!!
    Parabéns!!!

    Bom domingo! Boa semana,
    com tudo de bom!!!
    Beijinhos.
    ჱ╮
    ه°ჱ~

    ОтговорИзтриване
  4. Que rico!!!!!!!!!!! Ya echaba en falta, tus delicateses. Feliz domingo Bety.

    ОтговорИзтриване
  5. Е това е то, да имаш сестра, която да те обича, цени и тачи по подобен начин!
    Поздравления за рожденичката, Бети! Жива и здрава да ти е!
    Адмирации за поредното ти творение, мила! Страхотна, нежна и със сигурност много вкусна торта си измайсторила! Пропуснала съм и предишната ти - не по-малко възхитителна е! Браво!
    Прегръдки и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Ирма, сърдечно ти благодаря за хубавите пожелания и комплименти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. É bom vir ao seu blog, ver e ler o que está publicando,parabéns por partilhar seus pensamentos, desde já agradeço pelos textos com que nos presentei-a,e posso dizer que tem aqui um blog muito agradável,
    desejo que tenha saúde e com muita paz.
    Deixo as minhas saudações, com desejo de muitas felicidades.
    Sou António Batalha.
    http://peregrinoeservoantoniobatalha.blogspot.pt/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Antonio, thank you so much for your lovely comment!

      Изтриване
  7. Wow amazing work!!! delicious cake!!!
    Have a good week!!! and my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  8. Looks like a perfect wedding cake ;) Your sister must have been very happy to get such a beautiful gift for birthday!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I knew that the style you'd like! Thank you for leaving your lovely comment!

      Изтриване
  9. S'il est aussi bon que beau, ton gâteau doit être une merveille !!!!!
    Bonne semaine !
    Anna

    ОтговорИзтриване
  10. Arcydzieło!!!
    Poproszę także kawałeczek i dla mnie... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dorota pleased, but I think that the only way to prepare yourself :)
      Thank you, dear!

      Изтриване
  11. It looks so delicious. :)...thx for sharing! Have a great week!!!


    ОтговорИзтриване
  12. Madre mía si aún que no se pudiera comer merece la pena el espectáculo de su puesta en escena.Tu hermana tiene que estar encantada de la sorpresa que le preparaste y los ingredientes que utilizaste son todos perfectos para combinarlos con lo cual buena estaría.
    Besos y gracias por la receta.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you dear Rosss,for you lovely comment!
      I'll be glad to prepare the cake! It is really very delicious!

      Изтриване
  13. Бети,честит рожден ден на сетра ти и сладък и вкусен да й е всеки нов ден както тази божествено нежна торта!
    Великолепна е,сочна,балансирана на вкус и аромати и много,много блазнеща окото!
    Да те насоча към една необходима корекция в съставките на лимоновия крем вместо 150 мл. лимонов сок си написала лимонов крем.
    Весел и незабравим празник на семейството ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за милото и искрено пожелание! За красивия комплимент и разбира се ...-веднага корегирах. Така се случва понякога, когато човек пише и говори по телефона и обмисля още куп задачки...
      Прегръдки!

      Изтриване
  14. Бети...художник си ти, но и вкуса не е за подценяване!
    Да е здрава милата ти сестричка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, сърдечно благодаря за милото пожелание и чудесния комплимент!

      Изтриване
  15. Вкусна и невероятно красива торта по случай хубавия празник! Да е здрава и много щастлива сестричката ти, Бети!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Уникална торта - елегантен дизайн, нежен цвят и фин аромат...
    Честит празник, Бети,
    поздрави за сестричката ти и много, много комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, сърдечна прегръдка за теб!

      Изтриване
  17. Бети, винаги изумяваш с изобретателност и креативност! Храната в твоите ръце е много повече!
    Благодаря, че ни правиш част от красивия ти свят!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, винаги си толкова мила! Благодаря ти за хубавите и стоплящи думи!

      Изтриване
  18. love your post,the cake is amazing!ok,i'll follow you ;p

    ОтговорИзтриване
  19. that looks wonderful!!
    http://retro-electric.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  20. Да е жива и здрава сестричката ти, Бети! Тортата е изключителна, обожавам този стил, невероятна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  21. Нереално красива е Бети...нищо повече няма да кажа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, радвам се, че ти харесва и на теб!
      Прегръдки!

      Изтриване
  22. Wow!

    Very nice Post! Thanks!

    And you have very nice Pics!!!!

    I follow you on Google Friends Connect , maybe you follow me back? ;o)

    Have a nice day!

    xoxo Jacqueline
    www.hokis1981.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  23. Честит Празник на сестричката, но и на теб, Бети! Тортата е вълшебна, нежно-пролетна, елегантна и някак аристократична! Пожелавам ви всичко най-хубави на двечките! И чакам с нетърпение следващия повод за торта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти сърдечна за пожеланията и комплиментите!
      А следващата торта е вече тук!:)

      Изтриване
  24. Beautiful decoration. I would love to taste it.
    www.chicfromhair2toe.com

    ОтговорИзтриване
  25. GuauuuU!! Amazing stuff. Kisses from Madrid ♥ ¡¡muá!! ♥

    ОтговорИзтриване
  26. Жива и здрава да ти е сестричката! Тортата е повече от прекрасна! :)

    ОтговорИзтриване
  27. Мила Бети, имам въпрос към теб. Можеш ли да ме посъветваш как да задържа цветята върху торта по - дълго време? Иска ми се да приготвя торта с ядливи цветя, но няма да имам възможност да я декорирам преди поднасяне и цветята, които намерих на пазара, са всъщност самият цвят и нямат клонка, която да потопя във вода...

    ОтговорИзтриване
  28. Ели, тъй като тази торта пътува до София (приготвих за рождения ден на сестра ми) за да не увяхнат цветята ги поставих в кутийка с капак. В кутията поставих кухненска хартия, напоих с вода и разположих цветчетата, така че цветните дръжчици, колкото и да са малки да са плътно върху хартията. До момента на изпращане бяха в хладилник. По този начин съхранявам почти всички цветове, които използвам и се задържат удивително дълго време.

    ОтговорИзтриване
  29. Разбира се в този вариант, рожденичката сама украси тортата си :) Аз преди това снимах и изпратих снимките.

    ОтговорИзтриване
  30. Ох, явно при мен няма да се получи, защото ще трябва да я оставя поне няколко часа и ще сме в заведение, където няма да мога да украся преди поднасяне... Ех, много ме е яд! Сега ще мисля нещо друго.
    Много ти благодаря за бързи отговор!
    Усмивки и приятна вечер, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  31. Ели, украсяването не отнема повече от 5 минути. Предполагам, че няма да я покриваш цялата с цветя, а ще бъде акцент... А тортата, украсена, и поставена в хладилник може да издържи няколко часа..Зависи, от цветята, но теменугите издържат.

    ОтговорИзтриване