Лимоново - боровинкова торта - Lemon Blueberry Cake
Използвах любимият ми лимонов блат - рецептата на Тройно лимонв кекс , лимонов крем Lemon Curd, маскарпоне, домашно сладко от боровинки и кленов сироп и швейцарски маслен крем, ароматизиран с ванилова шушулка, и възможно най-добрата лимонова есенция- лимоново есенциално масло doTerra
Преди да продължа с рецептата искам да се извиня на хората, които ме следят само тук, че публикувам по-рядко. В последно време публикувам рецепти в Инстаграм в профила ми vkusnosbety Ако ви е интересно какво съм публикувала, ще се радвам да ме намерите там и да ме последвате.
Ето и рецептата:
Продукти:
за блата:
* 375 г бяло био пшенично брашно
* 2 ч.л. бакпулвер.
* 225 г фина захар
* 150 г меко масло
* 2 ч.л. бакпулвер.
* 225 г фина захар
* 150 г меко масло
* 75 мл. олио от гроздови семки
* 6 яйца
* 3 с.л. настъргана лимонова кора от био лимони
* 3 с.л. лимонов сок
* 6 яйца
* 3 с.л. настъргана лимонова кора от био лимони
* 3 с.л. лимонов сок
Освен това необходимо е форма с диаметър 20 см и за нея около 1 с.л. меко масло и 1 с.л. брашно.
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 160 С. Решетката на фурната е поставена на дъното на фурната.
2.Намажете формата с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне.
3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново.
4. Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.
5. Прибавете пресятото с бакпулвера брашно и разбъркайте на бавни обороти.
6. Изсипете във формата и загладете. Поставете да се пече.
7. Печете около час и половина, проверете в центъра с бамбуков шиш дали е готов. не трябва да има полепнали трохи.
8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.
9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.
Лимонов сироп:
* 80 г захар
* 60 мл. вода
* 60 мл. лимонов сок
* 60 мл. вода
* 60 мл. лимонов сок
* 1 с.л краве масло
Крем пълнеж за тортата:
* 500 г маскарпоне
* 600 г лимонов крем *** рецептата по-долу
Лимонов крем:
* 7 жълтъка от свободни кокошки
* 300 мл лимонов сок
* 50 мл портокалов сок
* кората на два био лимона
* 25 т нишесте
* 150 г масло
* 100 г захар - светла тръстикова
* 300 г сладко от боровинки с кленов сироп
Начин на приготвяне:
1.Двата сока и кората се поставят в малка тенджера с дебело дъно и се оставят да кипнат. Огъня се намалява и се оставя да къкри около 5 минути. Изключва се и се охлажда до стайна температура. Прецежда се през фина цедка.
2. Охладеният ароматен лимонов сок се разбърква с нишестето.
3. В тенджератата се слагат жълтъците, захарта, и нишестето разбъркано с лимоновия сок.
4. Всичко се загрява на умерен към слаб огън и непрекъснато се бърка със силиконова шпатула. Скоро кремът се сгъстява. Важно е да не се спира бъркането и да не се допусне залепване на крема за дъното на тенджерата. Когато кремът се сгъсти- шпатулата остава трайна следа по дъното на тенджерата и прилича на пудинг го свалете от огъня.
5. Добавете маслото на парченца и бъркайте докато се разтопи. Разбийте с миксер на гладък пухкав крем. Покрийте със свежо фолио плътно върху крема и оставете да се охлади.
6. При смесването на маскарпонето и лимоновия крем и двата трябва да бъдат с еднаква температура. Към леко разбитото маскарпоне добавете на няколко пъти лимоновия крем и разбивайте всеки път докато се получи еднороден крем.
Сглобяване на тортата:
Когато сте готови с лимоновия крем с маскарпоне и блатът е охладен може да се сглоби тортата.
1.Отрежете ако искате изпъкналата част на блата. Ако правите рустикална торта, която няма да измазвате отстрани, изпъкналата част може да се остави.
2. Разрежете хоризонтално изпечения блат на четири равни части.
3. Разделете лимоновия крем на три равни части.
4. Поставете първия блат на подложка, потавете около него регулируем ринг и от вътрешната страна ацетатно фолио с ширина по-голяма от височината на ринга.
5. Загрейте сиропа, ако вече е охладен. С четка, която топите в топлия сироп минете няколко пъти по повърхността на блата.
6. Сложете върху блата първата част от крема. Разпределете 100 г от боровинковото сладко. Моите сладка са с повече плод и символично количество сироп. Споменавам го за да го имате предвид, ако използвате по- течно сладко, ще трябва да отделите част от сиропа.
7. Отгоре поставете следващия блат. Намажете с малко сироп. Върху него разпределете още 100 г сладко. След това втората част от лимоновия крем.
8. Поставете следващия блат. Намажете отново със 100 г сладко. Разпределете третата част от крема. Загладете.
9. Поставете последния блат. Покрийте тортата и приберете в хладилника за няколко часа или цяла нощ.
10. На другия ден преди да завършите тортата я освободете от ринга и ацетатната лента.
11. Пригответе кремът за измазване на тортата.
Швейцарски маслен крем за измазване на тортата:
* 40 г яйчни белтъци
* 70 г фина захар
* 120 г меко масло на кубчета
* семената от 1/2 ванилова шушулка
* 2 капки лимоново масло doTerra
Начин на приготвяне:
1. Поставете в метална или стъклена, топлоустойчива купа белтъците и захарта.
2. Поставете тенджера с вода на котлона да заври. Поставете купата с белтъците над тенджерата с вода и непрекъснато разбърквайте с телена бъркалка сместа. Не се отделяйте от купата и не спирайте да бъркате. Ако имате термометър загрейте до 60 С. Ако нямате, опитвайте с пръст- сместа трябва да е гореща, да пари. Разтъркайте с пръсти, захарта не трябва да се усеща. Свалете белтъците от огъня и продължете да разбивате на бързи обороти с миксер докато се образуват твърди върхове и сместа стане лъскава.
3. Започнете да добавяте парчета от маслото като непрекъснато разбивате. Накрая добавете лимоновото масло и ваниловите семенца. Разбийте сместа докато се превърне в мек, лек и пухкав крем.
Покрийте тортата с крема като използвате шпатула.
Крем пълнеж за тортата:
* 500 г маскарпоне
* 600 г лимонов крем *** рецептата по-долу
Лимонов крем:
* 7 жълтъка от свободни кокошки
* 300 мл лимонов сок
* 50 мл портокалов сок
* кората на два био лимона
* 25 т нишесте
* 150 г масло
* 100 г захар - светла тръстикова
* 300 г сладко от боровинки с кленов сироп
Начин на приготвяне:
1.Двата сока и кората се поставят в малка тенджера с дебело дъно и се оставят да кипнат. Огъня се намалява и се оставя да къкри около 5 минути. Изключва се и се охлажда до стайна температура. Прецежда се през фина цедка.
2. Охладеният ароматен лимонов сок се разбърква с нишестето.
3. В тенджератата се слагат жълтъците, захарта, и нишестето разбъркано с лимоновия сок.
4. Всичко се загрява на умерен към слаб огън и непрекъснато се бърка със силиконова шпатула. Скоро кремът се сгъстява. Важно е да не се спира бъркането и да не се допусне залепване на крема за дъното на тенджерата. Когато кремът се сгъсти- шпатулата остава трайна следа по дъното на тенджерата и прилича на пудинг го свалете от огъня.
5. Добавете маслото на парченца и бъркайте докато се разтопи. Разбийте с миксер на гладък пухкав крем. Покрийте със свежо фолио плътно върху крема и оставете да се охлади.
6. При смесването на маскарпонето и лимоновия крем и двата трябва да бъдат с еднаква температура. Към леко разбитото маскарпоне добавете на няколко пъти лимоновия крем и разбивайте всеки път докато се получи еднороден крем.
Сглобяване на тортата:
Когато сте готови с лимоновия крем с маскарпоне и блатът е охладен може да се сглоби тортата.
1.Отрежете ако искате изпъкналата част на блата. Ако правите рустикална торта, която няма да измазвате отстрани, изпъкналата част може да се остави.
2. Разрежете хоризонтално изпечения блат на четири равни части.
3. Разделете лимоновия крем на три равни части.
4. Поставете първия блат на подложка, потавете около него регулируем ринг и от вътрешната страна ацетатно фолио с ширина по-голяма от височината на ринга.
5. Загрейте сиропа, ако вече е охладен. С четка, която топите в топлия сироп минете няколко пъти по повърхността на блата.
6. Сложете върху блата първата част от крема. Разпределете 100 г от боровинковото сладко. Моите сладка са с повече плод и символично количество сироп. Споменавам го за да го имате предвид, ако използвате по- течно сладко, ще трябва да отделите част от сиропа.
7. Отгоре поставете следващия блат. Намажете с малко сироп. Върху него разпределете още 100 г сладко. След това втората част от лимоновия крем.
8. Поставете следващия блат. Намажете отново със 100 г сладко. Разпределете третата част от крема. Загладете.
9. Поставете последния блат. Покрийте тортата и приберете в хладилника за няколко часа или цяла нощ.
10. На другия ден преди да завършите тортата я освободете от ринга и ацетатната лента.
11. Пригответе кремът за измазване на тортата.
Швейцарски маслен крем за измазване на тортата:
* 40 г яйчни белтъци
* 70 г фина захар
* 120 г меко масло на кубчета
* семената от 1/2 ванилова шушулка
* 2 капки лимоново масло doTerra
Начин на приготвяне:
1. Поставете в метална или стъклена, топлоустойчива купа белтъците и захарта.
2. Поставете тенджера с вода на котлона да заври. Поставете купата с белтъците над тенджерата с вода и непрекъснато разбърквайте с телена бъркалка сместа. Не се отделяйте от купата и не спирайте да бъркате. Ако имате термометър загрейте до 60 С. Ако нямате, опитвайте с пръст- сместа трябва да е гореща, да пари. Разтъркайте с пръсти, захарта не трябва да се усеща. Свалете белтъците от огъня и продължете да разбивате на бързи обороти с миксер докато се образуват твърди върхове и сместа стане лъскава.
3. Започнете да добавяте парчета от маслото като непрекъснато разбивате. Накрая добавете лимоновото масло и ваниловите семенца. Разбийте сместа докато се превърне в мек, лек и пухкав крем.
Покрийте тортата с крема като използвате шпатула.
Украсете по желание. Аз използвах цветя и боровинки. Стъблата на цветята съм увила в свежо фолио.
Колко е количеството на нишестето?
ОтговорИзтриване25 г в лимоновия крем. Написано е.
Изтриване