Най-вкусната веган шоколадова торта

 


Обикновено избягвам да поставям такива гръмки етикети и заглавия и веднага обяснявам защо го направих в тази публикация. Защо кръстих тази торта " Най-вкусната веган шоколадова торта" 

 защото всяка хапка от нея е наситено шоколадово удоволствие

 защото прилича на всепризнатата най-вкусна шоколадова торта- Devil's food cake- сочни шоколадови блатове, пълнеж от шоколадов ганаш

 защото всички продукти са растителни и по нищо не отстъпва на цитираната по-горе торта, приготвена с масло, мляко и яйца- не че имам нещо против яйцата, но мляко и млечни продукти използвам изключително рядко и когато мога да ги заменя с растителни го правя.

 защото е най-приготвяната торта у дома -може да видите по-долу в различни варианти, които съм публикувала 

Тройно малинова веган шоколадова торта

Двойно шоколадови веган кексчета

Двойно шоколадови веган кексчета с портокалов пълнеж

Шоколадови мъфини с ментова глазура

Шоколадът както знаете си партнира много добре с не малко плодове и аромати. Този път реших да украся със свежи боровинки, ягоди и малини. За пълнеж на тортата направих шоколадов ганаш от кокосова сметана и черен шоколад. Важно е да спомена, че за блатовете използвам холандско какао. Това какао освен, че е тъмно и много ароматно е с около 20% мазнини. Шоколадът също трябва да е качествен. Използвах с 85% какао. 

Вижте видеото, което направих.


При приготвянето на тортата използвах кухненска машина на Bosch MUM 5. Този уред е толкова компактен, колкото и MUM 2, който ви показах в това видео при приготвянето на Пълнозърнест кекс с касис и лавандула-веган . 


MUM5, независимо, че има почти същия размер има някои удобства и по-големи възможности от МUM 2. Ето някои от тях:

- вградена везна с възможност за нулиране

- по-голяма купа

- още една бъркалка

- още един диск за рендосване

- удобен органайзер за бъркалките и дисковете за настъргване

- предлага се в повече цветове

Във видеото подробно показвам уреда и неговите възможности и затова няма да се спирам тук в детайли, а минавам към рецептата.

Преди това ще спомена само, че може да оставите коментар/мнение в сайта на Bosch за уред, който имате и използвате и да участвате в раздаването на наградите, които са обявени. Всеки месец изтеглят по един печеливш.




Продукти: 

блатове

270 г брашно

110 г какао premium д-р Йоткер или холандско какао

2 ч.л. бакпулвер д-р Йоткер

1 ч.л. сода за хляб д-р Йоткер

1/2 ч.л. сол 

600 мл соево или бадемово мляко

120 мл олио

4 с.л. ябълков сок или портокалов

1/2 ч.ч. кокосова или кафява захар, аз използвам кокосова

2 ч.л. ябълков оцет

2 ч.л. ванилов екстракт д-р Йоткер

шоколадов ганаш

* 350 мл кокосова сметана

* 400 г черен шоколад - с не по-малко от 70% какао, аз използвах с 85% шоколад Lindt

* 2 с.л. кокосово масло

* 2 с.л. ликьор касис- по желание


Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 170 С.

2. Пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Добавете в купата захарта и разбъркайте.

3. Разбийте мокрите съставки на ниска степен. Добавете сухите съставки и разбийте на средна скорост докато се смесят добре.

4. Подгответе две форми за печене с диаметър 17 см. Застелете дъното с хартия и намажете стените с кокосово масло и поръсете леко с брашно. Разпределете тестото равномерно в двете форми.

5. Печете На най-долната позиция на решетката 20-25 минути без обдухване. Проверете с дървен шиш или клечка. Не трябва да има полепнали трохи.

6. Извадете от фурната. След 5-6 минути извадете от формите  и оставете блатовете да се охладят на решетка.

7*. През това време пригответе ганаша. Настържете шоколада. Загрейте кокосовата сметана. Свалете от огъня. Прехвърлете в купата на машината. Добавете шоколада и разбъркайте на ниска скорост докато шоколадът се стопи и сместа стане гладка и еднородна. Оставете да се охлади, като периодично разбърквате.

* Шоколадовият крем може да се приготви предния ден или преди печенето на блатовете- така ще има достатъчно време да се стегне достатъчно, че да може да нанесете върху блатовете.

8. Сглобяване на тортата. Разполовете всеки от двата блата. Заделете около 1/3 от крема за да намажете тортата отстрани и отгоре. Поставете един блат в чинията за сервиране. Намажете с крем, повторете с всички блатове.  Стегнете тортата с ринг и приберете в хладилника. След като престои няколко часа извадете и измажете борводете и отгоре със заделения крем. Докато кремът е мек украсете с плодчетата или с друга украса, която желаете. Добре е тортата да престои 24 часа преди да се сервира. За да се насладите  напълно на аромата, текстурата и вкуса е добре преди поднасяне тортатат да е престояла на стайна температура около час. 

9. Разрязването става с нож, потопен в гореща вода и изтрит в суха кърпа. За всяко парче, потапяйте ножа в гореща вода. Това ще помогне да имате чист разрез.

Ше се радвам да приготвите тази торта и да споделите впечатленията си с мен. Последвайте ме за още интересни и вкусни рецепти:

в Инстаграм

в youtube

Коментари

  1. ... и най-красивата! Очите ми останаха в нея - разкошна! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Дени! Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  2. Уникални кулинарни рецепти! Благодарим Ви, уважаеми, че споделихте тази радост с нас!
    Поздрави от "Готвим с Любов" team ! 👨‍🍳🍲☆

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, нели! Ще се радвам да си я приготвите!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни