Най-вкусната веган шоколадова торта
Обикновено избягвам да поставям такива гръмки етикети и заглавия и веднага обяснявам защо го направих в тази публикация. Защо кръстих тази торта " Най-вкусната веган шоколадова торта"
✅ защото всяка хапка от нея е наситено шоколадово удоволствие
✅ защото прилича на всепризнатата най-вкусна шоколадова торта- Devil's food cake- сочни шоколадови блатове, пълнеж от шоколадов ганаш
✅ защото всички продукти са растителни и по нищо не отстъпва на цитираната по-горе торта, приготвена с масло, мляко и яйца- не че имам нещо против яйцата, но мляко и млечни продукти използвам изключително рядко и когато мога да ги заменя с растителни го правя.
✅ защото е най-приготвяната торта у дома -може да видите по-долу в различни варианти, които съм публикувала
Тройно малинова веган шоколадова торта
Двойно шоколадови веган кексчета
Двойно шоколадови веган кексчета с портокалов пълнеж
Шоколадови мъфини с ментова глазура
Шоколадът както знаете си партнира много добре с не малко плодове и аромати. Този път реших да украся със свежи боровинки, ягоди и малини. За пълнеж на тортата направих шоколадов ганаш от кокосова сметана и черен шоколад. Важно е да спомена, че за блатовете използвам холандско какао. Това какао освен, че е тъмно и много ароматно е с около 20% мазнини. Шоколадът също трябва да е качествен. Използвах с 85% какао.
Вижте видеото, което направих.
При приготвянето на тортата използвах кухненска машина на Bosch MUM 5. Този уред е толкова компактен, колкото и MUM 2, който ви показах в това видео при приготвянето на Пълнозърнест кекс с касис и лавандула-веган .
MUM5, независимо, че има почти същия размер има някои удобства и по-големи възможности от МUM 2. Ето някои от тях:
- вградена везна с възможност за нулиране
- по-голяма купа
- още една бъркалка
- още един диск за рендосване
- удобен органайзер за бъркалките и дисковете за настъргване
- предлага се в повече цветове
Във видеото подробно показвам уреда и неговите възможности и затова няма да се спирам тук в детайли, а минавам към рецептата.
Преди това ще спомена само, че може да оставите коментар/мнение в сайта на Bosch за уред, който имате и използвате и да участвате в раздаването на наградите, които са обявени. Всеки месец изтеглят по един печеливш.
Продукти:
блатове
270 г брашно
110 г какао premium д-р Йоткер или холандско какао
2 ч.л. бакпулвер д-р Йоткер
1 ч.л. сода за хляб д-р Йоткер
1/2 ч.л. сол
600 мл соево или бадемово мляко
120 мл олио
4 с.л. ябълков сок или портокалов
1/2 ч.ч. кокосова или кафява захар, аз използвам кокосова
2 ч.л. ябълков оцет
2 ч.л. ванилов екстракт д-р Йоткер
шоколадов ганаш
* 350 мл кокосова сметана
* 400 г черен шоколад - с не по-малко от 70% какао, аз използвах с 85% шоколад Lindt
* 2 с.л. кокосово масло
* 2 с.л. ликьор касис- по желание
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 170 С.
2. Пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Добавете в купата захарта и разбъркайте.
3. Разбийте мокрите съставки на ниска степен. Добавете сухите съставки и разбийте на средна скорост докато се смесят добре.
4. Подгответе две форми за печене с диаметър 17 см. Застелете дъното с хартия и намажете стените с кокосово масло и поръсете леко с брашно. Разпределете тестото равномерно в двете форми.
5. Печете На най-долната позиция на решетката 20-25 минути без обдухване. Проверете с дървен шиш или клечка. Не трябва да има полепнали трохи.
6. Извадете от фурната. След 5-6 минути извадете от формите и оставете блатовете да се охладят на решетка.
7*. През това време пригответе ганаша. Настържете шоколада. Загрейте кокосовата сметана. Свалете от огъня. Прехвърлете в купата на машината. Добавете шоколада и разбъркайте на ниска скорост докато шоколадът се стопи и сместа стане гладка и еднородна. Оставете да се охлади, като периодично разбърквате.
* Шоколадовият крем може да се приготви предния ден или преди печенето на блатовете- така ще има достатъчно време да се стегне достатъчно, че да може да нанесете върху блатовете.
8. Сглобяване на тортата. Разполовете всеки от двата блата. Заделете около 1/3 от крема за да намажете тортата отстрани и отгоре. Поставете един блат в чинията за сервиране. Намажете с крем, повторете с всички блатове. Стегнете тортата с ринг и приберете в хладилника. След като престои няколко часа извадете и измажете борводете и отгоре със заделения крем. Докато кремът е мек украсете с плодчетата или с друга украса, която желаете. Добре е тортата да престои 24 часа преди да се сервира. За да се насладите напълно на аромата, текстурата и вкуса е добре преди поднасяне тортатат да е престояла на стайна температура около час.
9. Разрязването става с нож, потопен в гореща вода и изтрит в суха кърпа. За всяко парче, потапяйте ножа в гореща вода. Това ще помогне да имате чист разрез.
Ше се радвам да приготвите тази торта и да споделите впечатленията си с мен. Последвайте ме за още интересни и вкусни рецепти:
в youtube
... и най-красивата! Очите ми останаха в нея - разкошна! Поздрави
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Дени! Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеУникални кулинарни рецепти! Благодарим Ви, уважаеми, че споделихте тази радост с нас!
ОтговорИзтриванеПоздрави от "Готвим с Любов" team ! 👨🍳🍲☆
Благодаря, нели! Ще се радвам да си я приготвите!
Изтриване