Пълнозърнест кекс с касис и лавандула- веган - Wholemeal blackcurrants and lavender cake - vegan



Този кекс, е от онези сладкиши, които не искаш да свършват в чинията ти и се наслаждаваш на всяка трошица, наситена с вкус и аромат...Опитате ли го веднъж няма да го забравите. За сладост използвам меласа и малко кокосова захар в хрупкавата част отгоре. Аз го приготвям всяка година поне два или три пъти. Показвала съм го тук, но мисля, че определено заслужава да бъде показан пак,( въпреки, че атмосферата, която бях създала в първата си публикация харесвам повече) а сега освен че е веган и с друга комбинация от брашна му посветих и видео. Ръженото брашно играе важна роля в цялостния аромат на кекса.  Може да видите тук видеото: 



 Продукти:  

    * 2/3 ч.ч.ръжено  брашно
    * 1/3 ч.ч брашно от лимец
    * 6
 с. л. овесени ядки

    
* 1/2 ч. л. сода бикарбонат
    *  
1/2 ч.л. бакпулвер
    
* 1/2 ч. л.фина морска сол
    * 
1/2 ч.л. лавандула   
    
* 4 супени лъжици (60 гр.)  кокосово масло на  стайна температура 
    
* 1/2 ч.ч  меласа
    
* 1 с.л. ленено брашно, размито в 3-4 с.л. хладка вода

    * настърганата кора на един лимон     
    * 1 ч.л. екстракт от ванилия
    * 
5-6  с.л мляко от кашу
    
* 1 ч.ч. пресен касис, измит и подсушен върху памучна кърпа

    * 1/2 ч.ч смесени малини и боровинки, при мен боровинките бяха замразени
    * 1/3 ч.ч едро смлени орехи

    
За хрупкав топинг:
    
* 1/2 ч.ч.ръжено брашно

    *  3 с.л.студено кокосово масло, нарязано на малки  кубчета 
    
* 1/2 ч.ч.  кокосова захар
    *  
1/2  ч. л.  цветчета лавандула
    
* 3/4 ч.ч.счукани по- на едро орехи

    * 4 с.л. овесени ядки
    * щипка канела

За версията с яйце и масло вижте тук(клик)
 

Приготвяне:
 
1. Загрейте фурната до 170 С. Ако имате тефлонова форма за печене, намажете с масло и посипете с брашно или застелете с хартия за печене. Аз използвах керамична. Ако не се чувствате сигурни, поставете хартия на дъното за по-лесно изваждане. Но намазването на формата и поръсването с брашно работи добре- вижте видеото.
2. Смесете брашната , солта, набухвателите, овесените ядки, лавандулата, лимоновата кора. Претрийте малко лаванулата и лимоновата кора с пръсти, заедно с брашната. 
3. В друга купа-по-голяма, в която ще направим цялото тесто, разбийте маслото, добавете меласата и разбийте отново. В моя случай използвах кухненски робот MUM2 Bosch ( вижте видеото за да добиете впечатление за неговата компактност и възможности) и неговата купа, като разбих на висока скорост. Докато разбивате добавете  ленената смес. Добавете и ванилията и добавете 1/3  от сухата смес Сега намалете скоростта и при непрекъснато бъркане  добавете 1/2-та от млякото, отново от сухата,  после от млякото и завършете със суха  смесНе разбивайте прекалено дълго , само на бавни обороти, колкото да се поеме от тестото, това, което прибавяте.
Добавете 3/4 от количството плодове и леко разбъркайте. Може да използвате и замразени плодове, разделени едни от други.(Винаги замразявам плодовете шоково и после прибирам в кутии или торбички. Ето как става това- измитите и подсушени плодове разстилам на един слой в горната част на фризера. Когато замръзнат бързо ги прибирам в торбичка или кутия и ги съхранявам до момента на използването. Замразени по този начин стоят винаги разделени, а не в една плътна маса и е удобно да вадиш малки количества)
4. Разпределете тестото във формата. Загладете.
6. Направете хрупкавия топинг. Използвах бъркалката за маслени теста и вкючих на умерено бърза скорост. 
Ако нямате кухненска машина  може да направите  с помоща на вилица, за да не се стопи маслото , а после с пръсти, бързо разбъркайте до консистенция на равонмерно големи трохи.
7. Разпределете върху кекса и леко притиснете.
8. Поставете в загрятата фурна. Печете около 40-50 минути. Към 40-та минута проверете с клечка. Не трябва да има полепнали трохи. Клечката може да бъде оцветена в червено  и ще е влажна, това е нормално предвид количеството плодове, но не трябва да има полепнали трохи. Продължете печенето до хрупкава коричка, клечка без трохи и леко отделяне на кекса от стените на формата. Това са признаците на опечения кекс. След изпичането оставете за 10-тина минути във формата, а след това извадете и оставете на решетка, за окончателно изстиване. 
5. Поръсете останалите плодове отгоре. 
 
Както във видеото, така и тук ще ви кажа, че от Bosch ценят мнението на потребители си. Всеки месец избират 3 от най-полезните ревюта, които оставят потребителите в сайта (клик)и раздават привлекателни награди. Вижте каква е наградата този месец на линка по-долу: 
 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни