Шведска бадемова торта- кето вариант, без захар и млечни



Има ли тук хора, които обичат шведската бадемова торта, която предлагат в Икеа? Вече ще можете да си я правите у дома. Така де, не всеки има в града си Икеа. А рецептата е без захар и без млечни! Приготвя се бързо с не много продукти. Ще изброя и ще коментирам какво може да се замени/с какво.

 Яйца, разделени на белтъци и жълтъци - белтъците се използват в блата и се разбиват на сняг. Те привадат въздушност на блата и е важно правилно да ги разделите от жълтъците, така че да няма никаква частица жълтък в тях.

Жълтъците се използват в крема. Кремът е кадифено гладък, подобен на сладкарския крем, но без брашно или нишесте.

Лимонов сок - винаги, когато разбивам белтъци използвам лимонов сок, защото действа като стабилизатор за белтъчния сняг, а и разбиването става по-бързо.

Еритритол - пудра или фино смлян. Ако не може да намерите еритритол на пудра, смелете кристалите в кафемелачка или нутри булет. Еритритола дава необходимата сладост и участва в разбиването на белтъците и жълтъците. Ще видите, че се държи също като захарта.

Фино смлени бадеми(бланширани в моя случай) У дома винаги имам бадемово брашно или фино смлени  бадеми, защото често правя кето бадемови хлебчета или други десерти. Може да смелите в чопър бадеми, както показа Лу от salted.lemons - източникът на рецептата.

Оризов/бадемов протеин - Аз сложих, защото добавя хранителна стойност и освен това уплътнява сместа за блата. Дори да нямате оризов или бадемов, използвайте какъвто имате. Все пак е добре да не бъде с ярък привкус или аромат на нещо, което не подхожда на тортата.

Мескит или лукума -И двете имат карамелен вкус и са прекрасна добавка към крема, освен това правят по-плътна текстурата на крема, който не съдържа брашно или нишесте. Препоръчвам да използвате едно от двете. Сега ще си кажете, че няма смисъл да си купувате пакет, заради две лъжици. Веднага ви казвам, че много бързо ще го свършите- може да добавяте от него в смути за карамелен вкус, или в овесените ядки сутрин, в шоколадов крем. Вижте сами по-долу. Аз не оставам в кухнята без едно от двете, защото често използвам- в сурови бонбони, в торти или сладкиши. 

Сурови лешникови топчета

Шоколадова торта без брашно с пълнеж от кокосова сметана, кашу, фурми и мескит - веган 

Шоколадова торта без брашно с пълнеж от кокосова сметана, кашу, фурми и мескит

Лесен бадемов суров фъдж

Смути банофи пай

Копринен шоколадов веган безглутенов пай 

Веган шоколадова торта с круши

Сурови шоколадови бонбони с боровинки и лавандула 

Веган шоколадов сладкиш с череши

Меки тиквени бисквити с кокосов крем -веган

Бял веган шоколад с коледни аромати. Коледен календар Ден 11-и.

Ванилия, семената на 1 шушулка или 1 ч.л. ванилия екстракт - използвайте най-доброто, което имате. 

Кокосова сметана (твърдата част от охладена сметана в кен), ако не се налага да ограничавате млечните, може да използвате животинска сметана с масленост 30-40 %

Веган масло на блок, ако не се налага да ограничавате млечните, може да използвате краве масло. 

Филирани бадеми, запечени- те придават съвършения завършек на тортата. За предпочитане е да ги запечете преди да ги използвате- тогава са най-ароматни. Правя ги не във фурната, а в тиган, като непрекъснато разбърквам с лопатка или подхвърлям в тигана. Внимавайте да не прегорите. Веднага щом постигнете степента, която искате, изсипете върху хартия за печене да се охладят. Дори да свалите от огъня те продължават да се пекат в тигана. Внимавайте. Запечете 100 г и каквото ви остане и не използвате в тортата добавете към печени круши или салата.

Приготвянето е много лесно в няколко прости стъпки:

Разбивате белтъците на сняг, добавяте смлените бадеми и печете в две форми.

Докато блатовете се пекат приготвяте крема. Той е много подобен на сладкарския крем в тези Мини тарталети със сладкарски крем и малини Но както се досещате няма брашно или нишесте, защото тортата е кето - т.е. с ниско съдържание на въглехидрати. Жълтъците се разбиват с еритритол до гъста светла смес. Добавят се ванилията, мескита. Вижте как изглежда сместа на снимката долу.

После се добавя загрятата кокосова сметана и кремът се сгъстява на умерен огън с постоянно бъркане. Оставя се да се охлади на стайна температура. Маслото се разбива и към него се добавя охладения крем. 

Докато блатовете и кремът се охлаждат, запечете филираните бадеми. Ето така изглеждат в тигана. Печете до бледо златисто.

И така, започваме ли да печем?


Шведска бадемова торта- кето вариант,

 без захар и млечни

Съставки:

4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци

щипка сол

1 ч.л. лимонов сок

50+60 г еритритол, пудра или фино смлян

130 г фино смлени бадеми(бланширани в моя случай)

2 с.л оризов/бадемов протеин (опция)

2 с.л.мескит или лукума

1  шушулка ванилия, семената или 1 ч.л. ванилия екстракт

200 г кокосова сметана(  твърдата част от охладена сметана в кен)

120 г веган масло на блок, меко

80 г филирани бадеми, запечени

Инструкции:

1. Покрийте дъното на две форми с подвижно дъно(по-удобно е) с диаметър 18 или 17 см. Намажете стените с масло.

2. Разбийте белтъците с щипка сол и 1 ч.л. лимонов сок на пухкав сняг. Прибавете на части 50 г еритритола. 

4  белтъка

щипка сол

1 ч.л. лимонов сок

50 г еритритол, пудра или фино смлян

3. Смесете в купа смлените бадеми и протеина(в случай, че използвате). Добавете към разбитите белтъци, като разбърквате с шпатула. Объркайте добре. 

130 г фино смлени бадеми(бланширани в моя случай)

2 с.л оризов/бадемов протеин (опция)

4. Разпределете сместа в двете форми, заравнете и изпечете в загрята до 170°С фурна за около 18-20 мин, до златисто. Не препичайте за да не станат твърде сухи блатовете. Извадете от формите и оставете да изстинат.


През това време пригответе крема.

1. Загрейте сметаната. Не е необходимо да завира.

200 г кокосова сметана(  твърдата част от охладена сметана в кен)

2. Разбийте жълтъците с втората част смлян еритритол до светложълт крем, добавете лукумата или мескита и ванилията, и смесете бавно, като разбивате с гореща сметана. 

4 жълтъка

60 г еритритол, пудра или фино смлян

2 с.л. мескит или лукума

1  шушулка ванилия, семената или 1 ч.л. ванилия екстракт

3. Върнете крема на умерен към слаб огън и гответе до сгъстяване. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица или силиконова шпатула. Когато започне да оставя трайна следа на дъното и лъжицата се облича с крем, значи сте готови. Пресипете в купа и покрийте повърхността с фолио. Оставете да се охлади до стайна температура.

4. Разбийте мекото масло на крем и на части смесете с яйчения крем, като разбивате с миксер до пухкавост.

120 г веган масло на блок, меко

Сглобете тортата, като намажете блатовете с крема и декорирайте със запечени филирани бадеми. 

80 г филирани бадеми, запечени

Съхранявайте в затворена кутия в хладилника.

Да ви е сладко! Ще се радвам да споделите как ви е харесала тортата, ако я направите. Оставете ми коментар тук или в Инста или в You Tube. Толкова е удовлетворяващо да получа вашата обратна връзка.

Коментари

  1. Анонименавгуст 10, 2024

    Ехаа! Любима торта! Ще приготвя при първия повод!
    Поздрави, Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се и благодаря, че се отбихте тук!
      Ще чакам обратна връзка, когато приготвите!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни