Шишчета от патладжан с мисо глазура
Приготвяли ли сте патладжани на шишчета?
Изпозвах сорт японски патладжани, които са идеални да се приготвят точно по този начин- във всяка хапка има коричка и мека сърцевина. А и са толкова дълги, че не могат да се поберат самостоятелно в чиния. Печенето на патладжана на хапки е страхотно по две причини:
Приготвянето на тези шишчета е супер просто. Вижте видеото.
Разполовяваме патладжаните по дължина, нарязваме напречно на хапки. Нанизваме на шишчетата и печем. Не забравяйте да накиснете шишчетата за 10-15 минути във вода. Това ще помогне на патладжаните да не залепват за шишчето и да се отделят лесно при ядене. Кожата ще стане хрупкава и вкусна – което е страхотно, защото ще я изядете! В кожата има много хранителни вещества, така че би било жалко да не я ядете. Докато патладжаните се пече във фурната, пригответе пикантната мисо глазура. След като по-голямата част от печенето е готово, глазурата се намазва върху изрязаните страни на патладжана. И тъй като имаме множество хапки, т.е. по-голяма повърхност, покриваме старателно с глазура от всички страни. Сериозно, покрийте старателно с четката всеки сантиметър от патладжаните. Бързо последно изпичане под грила във фурната прави соса лъскав и карамелизиран и придава апетитен вид. Шишчетата ще излязат като добре запечени хапки с мека, копринена вътрешност.
Салатата е проста, с малко съставки и за овкусяване използвам остатъка от мисо пастата. Просто намачкайте кейла, като преди това сте премахнали средната твърда част на всеки лист.
Ако не обичате суров кейл, може да сотирате за кратко с нарязани скилидки чесън.
Шишчета от патладжан с мисо глазура
Съставки:
700 г японски патладжан (или 3-4 средни)
2-3 с.л. олио от гроздови семки
3 с.л. бяла мисо паста
2 с.л. оризов оцет
2 с.л.. сусамово олио
1½ ч.л. соев сос
1 1/2 с.л. мед (или кленов сироп)
1-2 ч.л. пресен джинджифил , ситно настърган
2 с.л. препечени сусамови семена
няколко стръка сибирски зелен лук, нарязани на ситно
За сервиране
Салата от кейл (по желание)
Инструкции:
1. Накиснете 12 (15 см -ови) шишчета в топла вода за поне 10 минути.
2. Подгответе патладжан: Отрежете краищата на патладжана. Нарежете всеки патладжан наполовина по дължина, след което нарежете напречно на хапки 4-5 см. Нанижете парчетата на шишчетата.
700 г японски патладжан (около 3-4 средни)
2 с.л. масло от гроздови семки
3. Загрейте грила до 220°C.
4. Поставете шишчетата върху тава с хартия за печене. Намажете патладжана отвсякъде с олио. Печете, докато патладжанът омекне и добие златист загар.
5. Направете глазура: В малка купа разбийте мисото, оризовия оцет, сусамовото олио, соевия сос, меда и джинджифила.
3 с.л. бяла мисо паста
2 с.л. оризов оцет
2 с.л.. сусамово олио
1½ ч.л. соев сос
1 1/2 с.л. мед (или кленов сироп)
1-2 ч.л. пресен джинджифил , ситно настърган
6. Нанесете глазурата от двете страни на шишчетата. Обрънете и изпечете отново. Печете, докато върховете започнат да покафеняват..Това става бързо, така че стойте наблизо. Гарнирайте със сусам и сибирски лук.
2 с.л. препечени сусамови семена
няколко стръка сибирски зелен лук, нарязани на ситно
Сервирайте и салата от кейл.
Ако ви остане от мисо глазурата, може да намажете тофу и да опечете под грила.
Страхотна рецепта! Благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриванеМоже ли да се използва друго мисо?
Благодаря! Да, разбира се, че може и друго мисо.
Изтриване