Шишчета от патладжан с мисо глазура



Приготвяли ли сте патладжани на шишчета?
Изпозвах сорт японски патладжани, които са идеални да се приготвят точно по този начин- във всяка хапка има коричка и мека сърцевина. А и са толкова дълги, че не могат да се поберат самостоятелно в чиния. Печенето на патладжана на хапки е страхотно по две причини:
1.  Имаме  повече от вкусната глазура около всички страни на патладжана, вместо само по повърхността. Глазурата наистина е това, което е завладяващо в това ястие. 
2. Храна на шишче е забавно и носи настроението на лятно безгрижие, свързано с хранене навън. 

Приготвянето на тези шишчета е супер просто. Вижте видеото. 






Разполовяваме  патладжаните по дължина, нарязваме напречно на хапки. Нанизваме на шишчетата и печем. Не забравяйте да накиснете шишчетата за 10-15 минути във вода. Това ще помогне на патладжаните да не залепват за шишчето и да се отделят лесно при ядене. Кожата ще стане хрупкава и вкусна – което е страхотно, защото ще я изядете! В кожата има много хранителни вещества, така че би било жалко да не я ядете. Докато  патладжаните се пече във фурната, пригответе пикантната мисо глазура. След като по-голямата част от печенето е готово, глазурата се намазва върху изрязаните страни на патладжана. И тъй като имаме множество хапки, т.е. по-голяма повърхност, покриваме старателно с глазура от всички страни. Сериозно, покрийте старателно с четката всеки сантиметър от патладжаните. Бързо последно изпичане под грила във фурната прави соса лъскав и карамелизиран и придава апетитен вид. Шишчетата ще излязат като добре запечени хапки с мека, копринена вътрешност.

Салатата е проста, с малко съставки и за овкусяване използвам остатъка от мисо пастата. Просто намачкайте кейла, като преди това сте премахнали средната твърда част на всеки лист. 

Ако не обичате суров кейл, може да сотирате за кратко с нарязани скилидки чесън. 

 Шишчета от патладжан с мисо глазура

Съставки:

700 г японски патладжан (или 3-4 средни)

2-3 с.л. олио от гроздови семки

3 с.л. бяла мисо паста 

2 с.л. оризов оцет

2 с.л.. сусамово олио

1½ ч.л. соев сос

1  1/2 с.л. мед (или кленов сироп)

1-2 ч.л. пресен джинджифил , ситно настърган

2 с.л. препечени сусамови семена

няколко стръка сибирски зелен лук, нарязани на ситно


За сервиране

Салата от кейл (по желание)


Инструкции:

1. Накиснете 12 (15 см -ови) шишчета в топла вода за поне 10 минути.

2. Подгответе патладжан: Отрежете краищата на патладжана. Нарежете всеки патладжан наполовина по дължина, след което нарежете напречно на хапки 4-5 см. Нанижете парчетата на шишчетата.

700 г японски патладжан (около 3-4 средни)

2 с.л. масло от гроздови семки

3. Загрейте грила до 220°C. 

4. Поставете шишчетата върху тава с хартия за печене. Намажете патладжана отвсякъде с олио. Печете, докато патладжанът омекне и добие златист загар.

5. Направете глазура: В малка купа разбийте мисото, оризовия оцет, сусамовото олио, соевия сос, меда и джинджифила.

3 с.л. бяла мисо паста 

2 с.л. оризов оцет

2 с.л.. сусамово олио

1½ ч.л. соев сос

1  1/2 с.л. мед (или кленов сироп)

1-2 ч.л. пресен джинджифил , ситно настърган

6. Нанесете глазурата от двете страни на шишчетата. Обрънете  и изпечете отново.  Печете, докато върховете започнат да покафеняват..Това става бързо, така че стойте наблизо. Гарнирайте със сусам и сибирски лук.

2 с.л. препечени сусамови семена

няколко стръка сибирски зелен лук, нарязани на ситно

 Сервирайте и салата от кейл.

Ако ви остане от мисо глазурата, може да намажете тофу и да опечете под грила.

Коментари

  1. Анонименавгуст 10, 2024

    Страхотна рецепта! Благодаря за споделянето!
    Може ли да се използва друго мисо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Да, разбира се, че може и друго мисо.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни