Къри супа с царевица и кокосово мляко

                          




Обичам лятото! Заради изобилието от плодове, цветята, морето, цветовете, ароматите, голите рамене, ленените рокли, копринени шалове, топлия вятър в косите...Заради възможността за излизане и похапване на вън.

Сготвих тази вкусна супа от царевица (накъде без нея през лятото!). Използвах кочани царевица, изроних млечните зърна и направих бульон от кочаните, люспите лук и дръжките магданоз. Придадох плътност с кокосово мляко, а ароматите са тези, които се използват в къри. 

Хапнахме на поляна сред птичи песни, цветя и аромат на тополови дървета. Знаете как ухаят тези дървета край морето и ако не сте обръщали внимание на това, със сигурност сте доловили шепота на хилядите им листа и сте се насладили на сянката им. 

Направих импровизирани пръстени за салфетките от царевичната шума и втъкнах клонка от цветовете на млечка от поляната. Много отдавна са прецъфтяли, но са прелестно дантелени и на този етап. 
   
Вижте видеото по приготвянето в You Tube канала ми.

Видео: 
































Къри супа с царевица и кокосово мляко

Време за приготвяне: 45 минути

Порции: 5-6

Съставки

4 царевични кочана

1 глава ситно нарязан на кубчета лук, запазете люспите

2 с.л. масло/веган или зехтин

1 ч.л. семена от кориандър или смлян кориандър

1/2 ч.л. семена от кимион или смлян кимион

1/2 ч.л. смляна куркума

1/2 ч.л. лют или мек червен пипер

морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус

1 консерва неподсладено кокосово мляко 

връзка магданоз, ситно нарязан( запазете дръжките)

сок от 1 лимон или на вкус, по желание

естрагон-цветове, за гарниране


Инструкции:

1. Отстранете зърната царевица от кочаните. Правя това в плитка купа/чиния, постлана с кърпа. Дръжте кочана перпендикулярно на масата и започнете от средата надолу. После обърнете кочана и свалете зърната от другата половина. 

4 царевични кочана

запазените люспите от лука

дръжките от магданоза

2. Поставете 3 чаши вода( 720 мл) в тенджера. Начупете кочаните( наполовина) и ги поставете във водата за нагряване заедно с дръжките магданоз и люспите  от лук. Оставете да къкри поне 15 минути – ако можете и повече – след това прецедете.

3. Разтопете маслото или сложете зехтина в тенджера за супа на среден огън. Добавете лука, гответе за 3 до 4 минути. Добавете  кимиона и кориандъра,  червения пипер, черният пипер и куркумата и гответе още няколко минути. 

1 глава ситно нарязан на кубчета лук

2 с.л. масло/веган или зехтин

1 ч.л. семена от кориандър или смлян кориандър

1/2 ч.л. семена от кимион или смлян кимион

1/2 ч.л. смляна куркума

1/2 ч.л. лют или мек червен пипер

морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус

4. Добавете кокосовото мляко, царевицата, 1 и 1/2 чаши бульон и 1 чаена лъжичка сол. Ако супата е твърде гъста, разредете я с още бульон. Оставете да къкри на умерен огън за 10 минути.

морска сол и прясно смлян черен пипер на вкус

1 консерва неподсладено кокосово мляко 

зърната от царевицата

бульона от кочаните, люспите лук и дръжките магданоз

5. Изстискайте сока от половината лимон по желание. Опитайте на вкус и по желание добавете сока от другата половина. 

1 лимон

6. Опитайте на вкус, коригирайте солта, ако е необходимо. Добавете нарязания магданоз. 

връзка магданоз, ситно нарязан

7. Ако желаете може да пасирате с потапящ се блендер за кратко. Целта не е крем супа, а леко сгъстяване. Разбира се може да направите и крем супа, ако пасирате гладко. Ако обичате гъсти супи, може да сгъстите супата с царевично нишесте, разбъркано в малко бульон.

8. Поръсете отгоре цветове или зелени семена, или ситно нарязани листа от естрагон.

Да ви е сладко!








Коментари

  1. Анонименавгуст 10, 2024

    Толкова красиви снимки! Истинско удоволствие е да ги гледам! А дори не обичам царевица.

    Поздрав, Ина Григорова

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни