Яйчени гнезда от тиквички по 2 начина и песто с босилек и конопени семена- Zucchini & Egg Nests- 2 Ways and Basil & Hemp Seeds Pesto
Тези гнезда са красив начин да използвате изобилието от летни тиквички. Красиви малки гнезда, в които се крие перфектно изпечено яйце. Здравословни, красиви и питателни! Приготвена с малко на брой, пресни и сезонни продукти- какво по-хубаво от това? Тази рецепта е нисковъглехидратна и подходяща за кето диета. Харесва се от хора, които не обичат тиквички. Да, както знаете има различни начини на приготвяне на тиквички- пържени, печени, гриловани, в супа, с ориз и т.н. Текстурата е различна при различните ястия и методи на приготвяне. В тази рецепта имаме забавна текстура на спагети и тиквичките не са кремообразни( нещото, което отблъсква много хора в този зеленчук).Тази рецепта е невероятно проста и чудесна дори за неопитни домашни готвачи.
Видео рецепта:
Просто гледайте видеото, за да го направите абсолютно перфектно, всеки път! Двата начина, които показвам са с едни и същи продукти с малка разлика във вкуса. При единия начин печете във фурната в индивидуални формички, като смесвате спиралите тиквички с белтъците на яйцата, а жълтъка слагате в центъра. Другият начин е приготвяне в тиган. Оформяте гнездо от тиквичките и чуквате яйцето в центъра. Да нахраним очите и тялото си!
В тиган с пъдпъдъчи яйца
В едната рецепта използвам пъдпъдъчи яйца, а в другата кокоши. Избора на яйца няма значение- важното е да са пресни и свободно отглеждани.
Ще ви направи впечатление, че използвам тиквички с тъмно зелена кора. Предпочитам ги защото изглеждат по-красиво с контрастната си кора и запазват текстурата си, някак по-малко съдържание на вода имат. По тази причина и отглеждам такива тиквички.
Поднесете със салата и/или песто, както направих аз. Добавете люспи от чили или лютив сос, ако предпочитате.
Тук може да видите различни видове песто.
А тук всички рецепти с тиквички. Очаквайте още, защото тиквичките са вдъхновяващи и толкова гъвкави в рецептите. От тях може да се направи какво ли не- кекс, тарт, супи, таратор, печени, пържени, сурови под формата на спагети, поднесети като салата, дори хрупкави пръчици а ла пържени картофки. Но кликнете в линка и се насладете на многообразието от рецепти, които съм приготвяла.
Ако приготвите някоя от рецептите, ще се радвам да ми оставите коментар. Толкова удовлетворяващо е да знам вашето впечатление.
И така към рецептата.
Гнезда от тиквички по 2 начина - Zucchini & Egg Nests- 2 Ways
Съставки
2 средни тиквички, с тъмно зелена кора
2 с.л. зехтин
5-6 пъдпъдъчи яйца или кокоши яйца
3-4 супени лъжици песто или рецептата по-долу
сол и черен пипер на вкус
люспи чили, по желание
*добавки по желание за гнездата във фурна:
2-3 с.л. бадемово брашно-за кето
1-2 с.л. галета, ако не е кето
Песто от босилек и конопени семена
2 листа пресен босилек
3/4 чаша белени конопени семена/сърцевини
1 скилидка чесън
1/3 чаша екстра върджин зехтин или малко повече, според предпочитанията
1/4 чаена лъжичка черен пипер
1/4-1/2 ч.л. сол
сок от 1/2 лимон
Инструкции
1. Направете пестото.
В кухненски робот или блендер поставете босилека, конопените семена, лимоновия сок, солта, чесъна. Пулсирайте до пълно раздробяване.
Опитайте и подправете на вкус със сол, лимонов сок и черен пипер, ако е необходимо.
2. Пригответе гнездата от тиквички
Отрежете дръжките на тиквичките и поставете в уреда за спирали. Във видеото ще видите какъв спирализатор използвам. Подправете тиквичките със сол и черен пипер. Бъдете пестеливи към солта- в пестото има.
Загрейте тигана и добавете зехтина. Добавете тиквичките в тигана като разпределите на няколко гнезда. и леко ги задушете, докато омекнат, около 1 минута.
Направете малко кладенче в средата на всяко. Чукнете по едно яйце във всяка ямка.
Покрийте и гответе недокоснати за около 3 минути. Когато белтъците са стегнати и жълтъците са все още течни, те са готови.
Подправете леко със сол и черен пипер. Поръсете с домашно приготвено билково песто и сервирайте.
Инструкции II-и начин
Съставките са същите, но използвам кокоши яйца.
Кой начин ви допада?
Като картини са! Прекрасни идеи! Това ще е вечерята! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМила