Яйчени гнезда от тиквички по 2 начина и песто с босилек и конопени семена- Zucchini & Egg Nests- 2 Ways and Basil & Hemp Seeds Pesto








 


Тези гнезда са красив начин да използвате изобилието от летни тиквички.  Красиви малки гнезда, в които се крие перфектно изпечено яйце. Здравословни, красиви и питателни! Приготвена с малко на брой, пресни и сезонни продукти- какво по-хубаво от това? Тази рецепта е нисковъглехидратна и подходяща за кето диета. Харесва се от хора, които не обичат тиквички. Да, както знаете има различни начини на приготвяне на тиквички- пържени, печени, гриловани, в супа, с ориз и т.н. Текстурата е различна при различните ястия и методи на приготвяне. В тази рецепта имаме забавна текстура на спагети и тиквичките не са кремообразни( нещото, което отблъсква много хора в този зеленчук).Тази рецепта е невероятно проста и чудесна дори за неопитни домашни готвачи. 

Видео рецепта: 


Просто гледайте видеото, за да го направите абсолютно перфектно, всеки път! Двата начина, които показвам са с едни и същи продукти с малка разлика във вкуса. При единия начин печете във фурната в индивидуални  формички, като смесвате спиралите тиквички с белтъците на яйцата, а жълтъка слагате в центъра. Другият начин е приготвяне в тиган. Оформяте гнездо от тиквичките и чуквате яйцето в центъра.  Да нахраним очите и тялото си!

                                                    В тиган с пъдпъдъчи яйца


Удобното на приготвянето в тиган е, че не се нуждаете от фурна или не искате да я включвате и може да приготвите дори, когато сте на палатка дори. 





При втория начин- печене в индивидуални формички, предимството е, че може да приготвите голям брой порции наведнъж, без да се суетите  около тигана. Аз използвах керамични, но може да се използват силиконови, в които няма да има никакво залепване по стените, дори и да не ги намажете с мазнина. Друга идея- поставете хартия за печене в гнездата на тавичка за мъфини и поставете там гнездото.
Недостатък, а може би предимство за някого е, че във фурната жълтъкът на яйцето ще бъде по-сготвен, т.е по-твърд. 

В едната рецепта използвам пъдпъдъчи яйца, а в другата кокоши. Избора на яйца няма значение- важното е да са пресни и свободно отглеждани.

Ще ви направи впечатление, че използвам тиквички с тъмно зелена кора. Предпочитам ги защото изглеждат по-красиво с контрастната си кора и запазват текстурата си, някак по-малко съдържание на вода имат. По тази причина и отглеждам такива тиквички.

Поднесете със салата и/или песто, както направих аз. Добавете люспи от чили или лютив сос, ако предпочитате. 

Тук може да видите различни видове песто.

А тук всички рецепти с тиквички. Очаквайте още, защото тиквичките са вдъхновяващи и толкова гъвкави в рецептите. От тях може да се направи какво ли не- кекс, тарт, супи, таратор, печени, пържени, сурови под формата на спагети, поднесети като салата, дори хрупкави пръчици а ла пържени картофки. Но кликнете в линка и се насладете на многообразието от рецепти, които съм приготвяла.

Ако приготвите някоя от рецептите, ще се радвам да ми оставите коментар. Толкова удовлетворяващо е да знам вашето впечатление. 

И така към рецептата.

Гнезда от тиквички по 2 начина -  Zucchini & Egg Nests- 2 Ways

Съставки 

2  средни тиквички, с тъмно зелена кора

2 с.л. зехтин

5-6 пъдпъдъчи яйца или кокоши яйца

3-4 супени лъжици песто или рецептата по-долу

сол и черен пипер на вкус

люспи чили, по желание


*добавки по желание за гнездата във фурна:

2-3 с.л. бадемово брашно-за кето

1-2 с.л. галета, ако не е кето

Песто от босилек и конопени семена

2 листа пресен босилек

3/4 чаша белени конопени семена/сърцевини

1 скилидка чесън 

1/3 чаша екстра върджин зехтин или малко повече, според предпочитанията

1/4 чаена лъжичка черен пипер

1/4-1/2 ч.л. сол

сок от 1/2 лимон

Инструкции

1. Направете пестото.

В кухненски робот или блендер поставете босилека, конопените семена, лимоновия сок, солта, чесъна. Пулсирайте до пълно раздробяване. 

Опитайте и подправете на вкус със сол, лимонов сок и черен пипер, ако е необходимо.

2. Пригответе гнездата от тиквички

Отрежете дръжките на тиквичките и поставете в уреда за спирали. Във видеото ще видите какъв спирализатор използвам. Подправете тиквичките със сол и черен пипер. Бъдете пестеливи към солта- в пестото има.

Загрейте тигана и добавете зехтина. Добавете тиквичките в тигана като разпределите на няколко гнезда. и леко ги задушете, докато омекнат, около 1 минута. 

 Направете малко кладенче в средата на всяко. Чукнете по едно яйце във всяка ямка.

Покрийте и гответе недокоснати за около 3 минути. Когато белтъците са стегнати и жълтъците са все още течни, те са готови.

Подправете леко със сол и черен пипер. Поръсете с домашно приготвено билково песто и сервирайте.


Инструкции II-и начин

Съставките са същите, но използвам кокоши яйца. 

1. Загрейте фурната на 180 С.

2. Към спирализираните тиквички добавете белтъците от яйцата, като запазите жълтъците поотделно. Най-удобно е в черупката на яйцето.

3. Добавете черен пипер и сол и разбъркайте*. Може да добавите галета, ако не е кето ястие или бадемово брашно за кето дието.

4. Намажете формите с мазнина. Ако използвате силиконови, не е необходимо намазване.
Разпределете равномерно във формите до 3/4 от обема обърканите тиквички с белтъците.
Оформете ямка. В нея сложете по един жълтък.

4. Печете в предварително загрята фурна на 180 С.

5. Сервирайте с песто или салата. Поръсете по желание с чили сос или люспи едро смляно чили.


Кой начин ви допада?




На тиган!
-без включване на фурна
- с рохки яйца и хрупкаво дъно на гнездата

или



На фурна!

- повече порции наведнъж
-твърди жълтъци, без видими белтъци
- с приятно запечени краища на гнездото

Приятно готвене и да ви е сладко!



Коментари

  1. Анонименавгуст 13, 2024

    Като картини са! Прекрасни идеи! Това ще е вечерята! Благодаря за рецептата!

    Мила

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни