Шоколадова торта без брашно с пълнеж от кокосова сметана, кашу, фурми и мескит - Chocolate Cake without Flour with Coconut Cream, Cashew, Dates, Mesquite Filling



    Понякога съм затруднена да напиша заглавие на дадена рецепта. Искам да е кратко и ясно, но и възможно интригуващо, изчерпателно и насочващо към вкуса и съставките. С тази торта случаят е точно такъв. Заглавието е в стил " ... и последният да затвори вратата" , постарах се да включа най-важното и донякъде успях. Накратко ще опиша какво има и какво няма, а всеки, който влиза в блога, чете и надявам се пробва рецептите да прецени дали ще го грабне рецептата и ще реши да приготви у дома за близките и приятелите си. Защото тази торта трябва да се сподели, макар, че ще ви се иска да си я изядете сами. Тортата има богат шоколадов вкус и аромат: в тънките блатове има много какао, отгоре и отстрани тортата е покрита с богата шоколадова глазура и поръсена с настърган шоколад. Пълнежът е мек, богат, кремообразен с вкус на карамел, който идва от натурални фурми и мескит на прах- заедно придават карамелен вкус и аромат. За мескита съм писала в тази рецепта за фъдж . Текстурата е богата от съдържащото се кашу и същевременно лека и топяща се в устата от кокосовата сметана. Блатът е подсладен с кленов сироп и малко кокосова захар. За блатовете не съм използвала брашно, мазнини, млечни и набухватели. Получават се тънки, но след съединяването с крема и престоя на сглобената торта се наслаждаваме на една много вкусна, нормално влажна торта. 
    Съвсем скоро предстои да опитам да приготвя и във веган вариант. В края на публикацията съм сложила линк към веган тортата.


Диаметър на тортата 16 см.


Продукти:

за блатове

* 40 г бадемово брашно
* 40г какао
* 120 г / 100 мл кленов сироп
* 60 г кокосова захар
* 3 малки яйца
* 20 г ленено брашно
* 10 г нишесте от тапиока
* 1 ч.л. ванилов екстракт
* 1/2 ч.л. сол

за  карамелен крем-  пълнеж на тортата

* 225 г сметана ( от 400 мл кутия пълномаслено 65% кокосово мляко, предварително охладено за да се отдели сметанената част )
* 105-110 г кашу, накиснато за 4-5 часа ( след накисването 130 г)
* 80 г меки фурми без костилки (за по-гладко разбиване може да накиснете за 15-20 минути)
* 4-5 с.л. кокосово мляко- от течната част на консервата
* 3 с.л. мескит на прах

за шоколадова глазура:

* 125 мл кокосово мляко от останалото в кутията
* 100 г какаова маса или черен шоколад ( над 70 % какао)
* 30 г кокосово масло
* щипка сол
* 30-40 г черен шоколад за шоколадови стърготини



Начин на приготвяне:

1. Фурната се загрява до 160 С.
2. Три тавички с диаметър 16 см се покриват с хартия, стените се намазват с кокосово олио/масло.
3. Всички продукти за блата се смесват и разбъркват до еднородна относително рядка смес. Разпределя се поравно в трите форми.
4. Блатовете се пекат около 30-35 минути. Опитайте готовността с клечка за зъби. Краищата на блатовете също се отделят от стените на формата.
5. Отстранете блатовете от формите след пълното охлаждане. ***
6. За приготвяне на глазурата поставете всички съставки в съд за водна баня и ги разтопете.  Разбъркайте гладко и охладете докато се получи гъстота, удобна за покриване и намазване на тортата.
7. Пригответе крема за пълнеж. Пасирайте кашуто и фурмите с помоща на кокосовото мляко до гладка смес. Добавете останалите съставки и пасирайте до гладък крем.
8. Намажете първия блат с 1/3 от крема. Повторете с останалите блатове. Охладете и покрийте отгоре и отстрани тортата с шоколадовата глазура. Отгоре настържете с шоколад. Поставете тортата в хладилника.
9. Сервирайте  най-рано след 12 часа. Тогава блатовете са поели от влагата на крема. Вкусовете се развиват и както казах текстурата на самата торта е по-добра. Режете с нож потопен в гореща вода.



*** Ако не разполагате с 3 еднакви форми може да печете поетапно като след изваждане на опечен блат от фурната оставете за около 5 минути и тогава извадете от формата, поставете друга хартия и опечете следващ блат. Опеченият отделете от хартията след пълното охлаждане. Може да използвате отново хартията за третия блат.

Не препоръчвам изпичането на цялата смес наведнъж в една форма.





Ще се радвам, ако приготвите тортата и споделите как ви е харесала. Току що получих отзив за Ябълково ореховата торта, който ме направи щастлива.

Към днешния момент, вече съм направила веган версия на тортата и може да я видите тук.

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни