Лесен бадемов суров фъдж - Easy Almond Raw Fudge




    Винаги са ме привличали тези симпатични дъвчащи квадратчета, но съм се ужасявала от това колко захар съдържат. Обичам сладкиши, но постепенно, както сте забелязали вероятно, освен че използвам все по-малко, подбирам различни алтернативи на бялата захар.
   Какво е фъдж? - мека ронлива или дъвчаща  сладка. Обикновено се приготвя от масло, захар и мляко или сметана. Типичен американски сладкиш, при който продуктите, които вече споменах по-горе се загряват  и разбиват за да се получи гладка и кремообразна смес. Могат да се прибавят различни други съставки - ядки, бисквити, аромати, шоколад, какао, сушени плодове. Сместа се изсипва в тавичка и след като се охлади и стегне се нарязва на квадратчета.

     Когато човек постепенно променя начина си на хранене и сам приготвя храната си, експериментира и с лекота трансформира идеи, вкусове, рецепти в нови такива , като използва продукти, които му носят хранителни вещества, без странични вредни въздействия.  Сладкишът, който приготвих не съдържа никаква добавена захар, за подслаждане използвах мескит. Той придава освен  сладост и деликатен карамелен вкус, който е идеален за бадемовия тахан и вкусно допълва орехите и сините сливи. За лек шоколадов намек, както и за по-стегната текстура използвах малко какаово масло, сложих кокосово за да се разтапя приятно всяка хапка в устата. Меките сушени сливи придават дъвчаща текстура, хрупкавост-орехите и вместо мляко или сметана изполозвах бадемов тахан. Исках квадратчетата да са светли и затова използвах от белени бадеми. Той е със сравнително рядка консистенция. Може да си приготвите и сами у дома, ако имате мощен блендер, тъй като е необходимо непрекъснато 20 минутно блендиране. Ако разполагате с готов тахан, за приготвянето на фъджа не е необходим никакъв уред за разбиване.




Продукти:

* 190 г бадемов тахан - суров
* 80 г кокосово масло***
* 20 г какаово масло***
* 20 г мескит
* 1/4 ч.л. фина морска сол на люспи
* 1/2 ч.л. ванилия- смлени шушулки
* 45 г сушени сини сливи без костилки около 6-7 бр
* 100 г орехи

1. Стопете кокосовото и какаовото  масло на водна баня, без да допускате завиране. Разтапянето става и на 40 С. Всъщност кокосовото се стапя на около 25-27 С , а какаовото на 35-37 С .За да запазим сурови продуктите, водата не е необходимо да ври, дори и да къкри, достатъчни са 50 С.

2. През това време нарежете сливите на малки парченца. Орехите оставих на половинки и четвъртинки.

3. В купа, удобна за разбъркване поставете всички съставки  без сливите и орехите и разбъркайте до еднородна гладка текстура. Добавете парченцата сливи и разбъркайте с вилица. Разпределете сместа в застлана с хартия тавичка с приблизителни размери 10 * 20 см.


4. Охладете  поне за час във фризера. Нарежете на квадрати. Съхранявайте в кутия в хладилника или във фризера. Сервирайте веднага след изваждане от фризера или хладилника.***


*** Актуализация
Съхранението в хладилник се налага заради кокосовото масло, което се разтапя на около 25-27 С.
Ако искате да съхранявате бонбоните извън хладилника или спокойно да си носите до офиса например или на разходка използвайте 80 г какаово масло и 20 г кокосово или 100 г какаово масло. 
Скоро ще публикувам в гореспоменатата комбинация от масла и ще оставя тук линк.

Коментари

  1. Ах, Бети, аз също много го обичам този десерт! Толкова лесно се приготвя и е толкова вкусен, а и може да се импровизира с различни добавки към него :)

    Грабвам парченце и ти изпращам много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Наистина търпи всевъзможни импровизации може да се приготви в разнообразни вкусове!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни