Салата от кейл, царевица, картофи и маслини - Kale, Corn, Potatoes & Olives Salad





Лятна салата с млади картофчета (нямах търпение да пробвам новата реколта от лилави картофи) , млечна царевица, кейл и пресни градински подправки с аромат на лимон. Разбира се салатата може да бъде приготвена и в късна есен, със замразена царевица и по-големи картофи, нарязани на парчета. Тогава все още има в изобилие пресни градински подправки. Със сигурност ще приготвя и друг път. Накиснах маслините за няколко дни за да отстраня прекалено силния солен вкус- това правя винаги , не специално за тази салата. Любимите ми са стафидата и каламата- тези които са с неравноморен цвят- в различни нюанси на кафяво до виолетово.



Продукти:

* 4-5 големи листа кейл
* купа сварени малки лилави картофи
* 1 кочан сварена млечна царевица
* 5-6 стръка чивас
* шепа маслини - каламата, стафидата, изкиснати  в лимонова вода
* 10-15 клончета лимонова мащерка
* 3-4 клончета лимонов босилек
* 5-6 стръка магданоз
* 2-3 клончета риган
* прясно смлян черен пипер
* сок на един лимон (и кората, ако лимонът не е третиран)
* 2-3 скилидки чесън
* 1 с.л. сусам
* 3 с.л. олио
* люспи сол



Начин на приготвяне:

1. Накъсваме листата на кейла. В тиган или тенджера слагаме олиото и смачканите скилидки чесън, добавяме кейла и загряваме, като непрекъснато бъркаме кейла. Целта е да омекне. Това продължава около минута. Отстраняваме от огъня.
2. В голяма купа разбъркваме кейла, картофите, маслините, отделените с нож зърна от царевицата, листата на мащерката, босилека и ригана, ситно нарязаните магданозени листа и чивас, настърганата кора на лимона, сока от лимон,  солта. Разбъркайте добре. Поръсете с черен пипер, сусам и сервирайте.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни