Лозови сарми с амарант, киноа и орехи -Amaranth, Quinoa and Walnuts Stuffed Grape Leaves
Продукти:
* 100 г киноа
* 50 г амарант
* 1 лук
* 60 мл олио
* 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
* 70 г смлени орехи
* копър
* 500 мл вода
* 1-2 чаши твърди кисели джанки
* лимонов сок за сервиране
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно.
Олиото се загрява. Добавя се лука, когато стане прозрачен се добавя черния пипер, разбърква се. Добавят се амаранта и киноата. Разбърква се около минута и се налива водата. Тенджерата се покрива с капак и се оставя да къкри на тих огън.
Когато зърната са поели водата, тенджерата се сваля от огъня, добавят се орехите, разбърква се и се оставя да се охлади леко.
Във всеки лозов лист се поставя по около чаена лъжица(или според големината на листа) от плънката и се завива.
Фурната се загрява на 200 С.
Сармите се нареждат в тавичка, дъното на която е застлано с клонки копър (може да се използват тези, които са завити в листата в буркана). Добавят се джанките. Налива се вода, около 1 см от дъното. Сармите се поръсват с олио и малко сол и се поставят във фурната. Пекат се до зачервяване.
Сервирайте с лимонов сок.
Ох, окапах се, Бети!
ОтговорИзтриванеЧудна вкусотия и отново страхотн снимки! Адмирации!
Благодаря, Ирме! И на мен ми се прияждат пак, като гледам снимката! :)
ИзтриванеМного красиви и вкусни сарми.Тези обикновено ги правя през пролетно - летния сезон.Твоите също ми допадат.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Ние май целогодишно им се наслаждаваме! Благодаря, Ели!
ИзтриванеТова ще да е вкусно, а джанките за киселинка са чудесна идея!
ОтговорИзтриване