Лозови сарми с амарант, киноа и орехи -Amaranth, Quinoa and Walnuts Stuffed Grape Leaves



Продукти:

* 100 г киноа
* 50 г амарант
* 1 лук
* 60 мл олио
* 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
* 70 г смлени орехи
* копър
* 500 мл вода
* 1-2 чаши твърди кисели джанки
* лимонов сок за сервиране

Начин на приготвяне:

Лукът се нарязва на ситно.

Олиото се загрява. Добавя се лука, когато стане прозрачен се добавя черния пипер, разбърква се. Добавят се амаранта и киноата. Разбърква се около минута и се налива водата. Тенджерата се покрива с капак и се оставя да къкри на тих огън.

Когато зърната са поели водата, тенджерата се сваля от огъня, добавят се орехите, разбърква се и се оставя да се охлади леко.

Във всеки лозов лист се поставя по около чаена лъжица(или според големината на листа)  от плънката и се завива.

Фурната се загрява на 200 С.




Сармите се нареждат в тавичка, дъното на която е застлано с клонки копър (може да се използват тези, които са завити в листата в буркана). Добавят се джанките. Налива се вода, около 1 см от дъното. Сармите се поръсват  с олио и малко сол и се поставят във фурната. Пекат се до зачервяване.



Сервирайте с лимонов сок.



Коментари

  1. Ох, окапах се, Бети!
    Чудна вкусотия и отново страхотн снимки! Адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме! И на мен ми се прияждат пак, като гледам снимката! :)

      Изтриване
  2. Много красиви и вкусни сарми.Тези обикновено ги правя през пролетно - летния сезон.Твоите също ми допадат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние май целогодишно им се наслаждаваме! Благодаря, Ели!

      Изтриване
  3. Това ще да е вкусно, а джанките за киселинка са чудесна идея!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни