неделя, 20 ноември 2011 г.

Крем супа от карфиол и целина



Дойде сезона на топлите супи.В моето семейство обичаме супи, но като че ли, когато застуди времето, са особено актуални и желани.След ободряваща разходка в студа, една топла, ароматна супа връша силите и енергията на човек повече от всичко друго.А ако добавите мащерка, събрана от планината, от Родопите, ще направите супата си вълшебна.

Продукти :

* 1 глава целина
* 1 по-малка глава карфиол-около 400-500 гр.
* 1 лук
* 1 л гореща вода
*  2-3 с.л. олио
* 1 с.л. краве масло ***
* 2 с.л. брашно
* 1-2 ч.л. сол
* 50 мл.сметана ***
* бял или черен пипер
* 1 с.л.сушена мащерка

*** за веган вариант може да се пропусне кравето масло и сметаната може да бъде растителна или да се използва растително мляко -150-200 мл.



Приготвяне:


1.Измиваме и накъсваме карфиола на розички.Лука и целината нарязваме на кубчета.

2..В сгорещеното олио и масло поставяме лука и целината и задушаваме докато лука стане прозрачен.Поръсваме брашното и разбъркваме докато съвсем леко порозовее. Изсипваме водата и оставяме да заври.

3.Добавяме розичките карфиол  и варим докато омекне-10-15 минути.Посоляваме и пасираме до гладка смес.Наливаме млякото или сметаната, разбъркваме, поръсваме черен или бял пипер.Поднасяме с поръсена мащерка.


Най-подходящата добавка са крутоните, но може да предложите и препечени филийки.Ако обичате, може да натриете филийките с чесново масло.



                         Хубава и усмихната нова седмица ви пожелавам!

10 коментара:

  1. Бетинка,за целината ще си затворя очите,че никак не я обичам,но за снимките ти не мога-направо ме плениха!
    Може да е една супичка,ама толкова красиво си я представила,че ме впечатли невероятно!
    Страхотен презентатор си,подчертавам го за пореден път!

    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, тази мащерка колко нежен привкус дава на тази чудна супичка:-)
    Моята не е от Родопите, но и тази от Вериал ще свърши работа;-)
    Много хубави снимки!
    И Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Мъхче, благодаря ти!Сигурно ще свърши работа и твоята мащерка :-),важното е да е дъхава и аромата й да ти носи емоция!Аз съм влюбена в планината и много харесвам Родопите, за това всяко стръкче и аромата й ме отнасят там на някоя поляна.И всъщност мащерката ми наистина е от там.А си имам и в една миниградинка.

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, благодаря ти за "ухаещите" снимки :)
    Прекрасни са !
    Правя супичка само със целина, а сега ще добавям и карфиол!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Роси, не знаещ какво пропускаш!;-)като избягваш целината,може би си я опитала по неподходящ начин.Аз например не мога да понасям сиропите за кашлица с мащерка и босилек,което не ми пречи да обожавам самите билки и да ги използвам за готвене активно.
    Благодаря ти за ласкавите думи и се надявам презентацията ми да те "подмами" да пробваш целинката,а може би ще ти хареса салатката -Салата от целина ,ябълки и орехи...афродизиак и профилактика
    http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/11/blog-post.html

    Ще се радвам, ако ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  6. Дани,аз ти благодаря за хубавите думи!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесно, ароматно и много подходящо за сезона предложение!
    С удоволствие ще опитам тази супичка и обещавам да споделя резултата:)
    Стайлинга и презентацията са много ефектни!

    Сърдечен поздрав и уютна вечер,Бети!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, мила Леви!

    Ще се радвам, ако ти допавне!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Много изискано и вкусно! Страхотни снимки!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря Ели!Думите ти ми доставят голяма радост!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване