понеделник, 26 януари 2015 г.

Бяла крем супа от целина - White creamy celery soup



Въпреки, че камбанките на кокичетата напомнят за идващата пролет все още е зима и ще има още студ и вероятно сняг. Имам нужда от топла супа всеки ден. Няколко пъти приготвих 

Тиквена супа с джинджифил и пикантни пармезанови хрупки Коледен календар Ден 13-и - Pear, Ginger, Roasted Pumkin Soup with Spicy Parmesan Crispy


Крем супа от тиква, джинджифил и кокосова сметана-веган

 Много обичаме и

Супа от кестени, картофи и пащърнак - Chestnut, Potatoes and Parsnips Soup 

Картофена крем супа с ароматни корени и мащерка 

Крем супа от карфиол и целина 

Грахова крем супа 

 

У дома всички обичаме крем супи и тази е такава. Много ароматна и вкусна. Само с две основни съставки, които предполагам всеки има у дома. Гарнирането е по желание-крутони или някое от по-горе показаните супи. Аз поръсих със сусам и тиквени семки, добавих и няколко листенца от любимата мащерка. Освен, че приятно гарнират супата са вкусна и ароматна хрупкава добавка при ядене. Бърза е за приготвяне. Лукът и целината се нарязват и докато се задушават може да се приготвят крутоните или салатата и основното ястие.



Продукти:

* резен целина - около 250 г
* 1 глава лук
* 50-60 мл олио
* около 1 л гореща вода
* сол на вкус
* бял пипер- прясно смлян-на вкус

за гарниране:
черен и бял сусам, тиквени семки, машерка





Приготвяне:

1. Лукът и целината се нарязват. Задушават се за около 10 минути в загрятото на умерена температура олио. Разбъркват се няколко пъти. Внимава се да не покафенеят.
2. Налива се горещата вода. След завирането се посолява. Варят се на тих огън около 15-20 минути, докато напълно омекнат.
3. Супата се пасира. Подправя се с белия пипер и се разсипва в топли чинии.
4. Поръсва се с двата вида сусам, тиквени семки и листенца мащерка.


 

Насладете се на вкусната и ароматна супа и преминете през студения и мрачен ден  с усмивка.

33 коментара:

  1. Бети,
    често, особено зимата правя крем - супи.Много се харесват у дома.А твоята, както винаги е прекрасна.Снимките - чудесни.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Елена!
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  2. За жалост с целината вкусово сме на вие,Бети,обаче не мога да не скролна прекрасната ти презентация и да й се насладя!
    Хубава седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, съжалявам, че не ти допада вкусуво целината. Благодаря ти за хубавите думи!
      Усмихната и успешна седмица!

      Изтриване
  3. Толкова малко продукти, а толкова перфектен вкус! Чудна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти!
      Супичката, наистина е чудесна! Целината е невероятен зеленчук!

      Изтриване
  4. Бети, и у нас крем супите зимата са на почит!
    Обичам и тази супа, на която обичам да добавя синьо сиренце :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Dear Betty,your cream soup looks so delicious!
    Great recipe!!I like to make soups for winter!
    Great food photography!
    Wish you a creative week!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dimi,
      thank you for your lovely comment!
      Will be glad if you try

      Изтриване
  6. Дани, със супичките определено по-лесно се преживява зимата :)
    Сиренцата, определено подхождат.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз като Роси май много-много не се харесвам с целината, но... при мен е само понякога. Има много изненадващи комбинации, в които й ставам голям почитател. И тази супичка определено ме приканва да я опитам . рПекрасна е, Бети, всичките ти супички са прекрасни! :)
    Прегръдки и поздрави от зимна София! При нас преди малко заваля, сипе се сняг на парцали. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Надявам се да ти хареса, ако опиташ. Приготвянето е изключително лесно и с малко готвене.
      Наслади се на красивия сняг!

      Изтриване
  8. Bety,
    Creamy celery soup, this sounds delicious! And those pumpkin seeds - I love anything with pumpkin. Sometimes I get myself a pumpkin loaf at a coffee shop nearby with pumpkin seeds on top. It's so soft and yummy. My husband loves soups in the cold winter months. This sounds like a good one.

    Have a wonderful week, Bety.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I ove to pumpkin in different versions. In baking really gives softness and moisture,
      Thank you , Sheri

      Изтриване
  9. Мммм, надявам се да стане малко по-студено и да имам още по-голяма нужда да се стопля с тази уханна супа. Времето сега е малко болно, а аз не го обичам такова. Предпочитам истинско януарско време. Хубав ден, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз искам вече да е март и да съм в очакване на зеления април :)

      Изтриване
  10. Very rich soup!!! thank you so much for your comment!!!
    Sorry but I don't see you in my followers list! please check it and I follow you back.
    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  11. Thank you so much!!! I follow you!!!
    Besos, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  12. Обичана, ароматна и сгряваща зимна супа, Бети,
    представена по един разкошен, красив и неустоимо апетитен начин...
    Благодаря, поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна супа! Снощи приготвих, да си призная, не вярвах, че без картоф, ще се получи гъста крем супа, но се получи с прекрасна консистенция. Радвам се, че открих това местенце и бързам да приготвя другите супички!
    Благодаря за споделените рецепти!
    И чудесните провокиращи апетита снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е допаднала, Любов!
      Надявам се и другите супи да ти харесат.
      Поздрави!

      Изтриване
  14. ти ме вдъхнови и се сетих за глават целината от градината във Франция, дето ме чакаше в мазето...и стана супер супа, аз добавих 4 сварени кестена, малко кимион и кокосово мляко...МЕРСИ мнооооого ъа всички твои вкусотии и inspirations!xxx

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз сложих веднъж кокосово мляко и също много ми хареса. Но и само с лука и целината си е много вкусна и ароматна. Дори зеленчуков бульон не сложих. Разбира се всяка добавка на мляко, сметана, някакъв вид сирене е подходящ.
      Жана, благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  15. О, обожавам крем супите! :) Макар и никога да не съм пробвала с целина, твоята изглежда много ароматна и вкусна! А и как си я поднесла и украсила, страхотна е!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, благодаря сърдечно!
      Надявам се да опиташ. Много е ароматна и вкусна наистина.
      Усмивки!

      Изтриване
  16. Ние пък с целината сме голяма любов! Дали корен или стрък, листо, винаги добавям в супи, ястия, някои салати. Панирана, плакия, сега съм се наканила да я приготвя с маслини. Записвам си супата за проба, тъкмо имам голяма глава целина.
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че и ти харесваш целина и ще очаквам ястието ти с маслини.
      Ще се радва да ти допадне супата.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  17. Изглежда нежна и много ефектно поднесена с тези семенца :) Супичките от кореноплодни са ми любими точно в кремообразен вариант Бети. Ще си открадна идеята със семенцата при следващо приготвяне :) благодаря за което!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, винаги радваш със сладкодумни коментари! Радвам се, че ти е харесала декорацията! Обожавам семена и кръглата форма :))

      Изтриване
  18. Такава супичка ще си направя :) Отглеждаме си целина и няма да забравя да я приготвя. Отбелязвам си я отсега, да не я загубя рецептата.

    ОтговорИзтриване