Орехово масло (тахан)

 

Днешната вкусна изненада, която направих с блендера Vita Boost 1600W MMBH6P6B, който получих от Bosch изпробвам за две седмици, е ядково масло или както го наричаме в България - тахан. Някои от вас, мили читатели, пожелаха да разберат можем ли с този блендер да приготвим тахан. Аз също исках да изпробвам възможността да направя тахан. Таханът всъщност е смлян препечен сусам. Всички други смлени ядки или семена се наричат масла - например фъстъчено масло, бадемово и т.н. Думата тахан е от арабски произход и като глагол означава "да се смила". Това, че назоваваме всички смлени ядки и семена( слънчогледови, тиквени )- тахани, не е  грешно. Темата с наименованията, не само на маслата, таханите, овесените ядки и флейкове е интересна, но аз нямам търпение да споделя днешният си опит с приготвянето на орехов тахан/масло. По-вкусен тахан или орехово масло не бях опитвала. Приготвих със сурови орехи, защото ги обичам, а и вярвам, че са по-полезни, когато са сурови. Опитах  да не добавям допълнително количество мазнина, но колкото и старателно да избутвах от стените несмлените частици, не се получаваше съвършено гладка паста. Затова започнах да добавям малко по малко  орехово олио, то свърши и добавих малко олио от гроздови семена. Не мисля, че има значение какво олио точно използвате. Важното е да бъде без мирис.


Приготвянето на орехов тахан е лесно, стига да имате здрав и бърз блендер, а този е такъв, и малко търпение. Вероятно с печени орехи би станало по-лесно смилането и е възможно дори без допълнително растително олио. В голямата кана на блендера ще ви бъде трудно да приготвите тахан с по-малко или с 200 г ядки. Аз започнах с толкова, но добавих още 200 г. Отначало пулсирах няколко пъти за да получа по-малки парченца. Блендирах, докато започна да става кремообразна паста, като избутвах с буталото едрите частици от стените на каната към ножовете. Притеснявах се да не прегрее и направих пауза. Започнах да добавям постепенно, лъжица по лъжица от олиото и продължавах да избутвам от стените, това което се е отделило. Ако по време на блендирането усетите, че маслото се е загряло силно- спрете да се охлади и продължете. 

Продукти:

* 400 г орехи БиоКласа

* 8 с.л. орехово олио или от гроздови семки

Начин на приготвяне:

Поставете орехите в блендера и с пулсиране ги натрошете на по-дребни частици.

Пуснете да се блендират, като от време на време добавяте олио и избутвате полепналите по стените частици. 

Ако усетите, че ядките са се загрели прекалено, спрете за малко блендирането и след охлаждането продължете. 

Вижте клипчето, което качих в Инстаграм профила ми за да добиете представа за текстурата, която прилича на масло/паста и е тооооолкова вкусна! Препоръчвам, ако имате възможност да си приготвите домашен тахан от сурови орехи. Дори не зная може ли да си купите отнякъде такъв.

 

Любима комбинация по това време ми е ябълки и орехи. В градината на село има няколко ябълкови дръвчета, но едно от тях ми е особено любимо. Вероятно е на повече от 50 години. Всяка ябълка ми е особено вкусна и скъпа. Когато застана под клоните му се чувствам като в приказка. До ябълката има орех- чуден орех- вкусен, с лека черупка, която лесно се счупва и от там лесно излиза прекрасната ядка. Вече има опадали орехи и ябълките са узрели. Обичам да седна на някой топъл камък и да отхапвам от сладко киселата ябълка и да отварям орех след орех. Този вкусен спомен ме накара да си направя ябълкови хапки с ореховия тахан. 


Поръсих с канела и конопени семена DragonSuperfoods

Има още няколко комбинации, които изпробвах и ми хрумнаха идеи, които ще приготвя тези дни. 

Ако ви харесва публикацията, споделете я с приятел, на когото би допаднала рецептата.

Последвайте ме в Instagram и Facebook за още кулинарни идеи и вдъхновение! 



Коментари

  1. Бети,
    тази година няма орехи.Черупката на ореха изглежда добре, но вътре има суха и нездрава ядка.Същото е с лешниците, та даже и със слънчогледа.Тази година поради сушата ядковите плодове на са изхранили хубави и здрави ядки.А относно тахана - чудесен е.Смилането е проблем когато блендеря не е мощен.Така можем да правим и майонези и други пасти.Чудесен е твоят орехов тахан.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни