Сурова торта с драконов плод и кокос - Raw Dragon Fruit and Coconut Cake
Малко, всъщност много, извън тренда на тиквените нюанси и вкусове е тази ярка, розова торта. Всъщност в кой сезон е актуален цвят маджента? Според мен във всеки- пролетта и лятото вибрира с повсеместната жизнерадост. През есента и зимата, когато схлупените къси дни, често забулени в мъгли и дъжд, ни вкарват в лапите на депресията, този цвят бързо повдига настроението. Вече сте виждали торта в този цвят в блога - тогава споделих находката си- прах от изсушена розова питая или драконов плод. Днес съм развълнувана да споделя новината, че в България се предлага замразена розова питая, има също и акай бери, което скоро ще пробвам. Ако пожелаете да си приготвите нещо с този вълшебно розово, ето къде ще откриете: Puree Foods
И тъй като продуктите са замразени, вероятно ще се запитате как става доставката. Освен от питаята съм впечатлена от обслуждането и доставката- пакетчетата се превозват с хладилен камион и пристигат дълбоко замразени.
Обичайно за суровите торти е използването на кашу. Харесвам кремообразността му и леко сладкия вкус, който се съчетава много добре с всякакви плодове. В тази торта, обаче няма кашу. Има бадеми в блата, но би могла да се приготви напълно без ядки, ако е необходимо.
Минавам направо към рецептата:
Формата, която използвах е с диаметър 17 см
Продукти:
за основата
70 г бадеми
30 г кокосови стърготини
6 сушени сини сливи без костилки
1 с.л. кокосово олио
щипка сол
За крема:
100 г замразена питая/драконов плод от Puree Foods
200 г кокосов крем/Coconut bliss
250 г цедено кокосово кисело мляко
3 с. л. кокосово олио, разтопено
2 с.л. кленов сироп - може да се пропусне или да се използва стевия на вкус
1 с.л. лимонов сок
за украса
теменуги, шамфъстък
Начин на приготвяне:
1. Покрийте дъното на форма с подвижно дъно с хартия за печене. Ако имате ацетатно фолио, покрийте стените с лента за по-лесно и гладко изваждане на тортата от формата.
2. Блендирайте ядките и кокосовите стърготини. Добавете сините сливи, пулсирайте, докато сместа започне да се обединява. Добавете кокосовото масло и разпределете сместа по дъното на формата.
3. Омекотете кокосовия крем на водна баня. В блендер или в дъблок съд, удобен за използване на пасатор поставете разтопената питая, киселото мляко, лимоновия соки, кленовия сироп и пасирайте. Добавете кокосовия крем и отново пасирайте/блендирайте до гладък крем.
4. Поставете приготвения крем върху основата и приберете в хладилника за няколко часа, докато се стегне.
5. Украсете и поднесете.
Ще се радвам, ако решите да приготвите да ми покажете вашите снимки- в Инстаграм , използвайте @vkusnosbety за да видя вашите творения. Или във ФБ @ВкусносБети
Ах, каква красота, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
Изтриване