Сурова торта с драконов плод и кокос - Raw Dragon Fruit and Coconut Cake

 

Малко, всъщност много, извън тренда на тиквените нюанси и вкусове е тази ярка, розова торта. Всъщност в кой сезон е актуален цвят маджента? Според мен във всеки- пролетта и лятото вибрира с повсеместната жизнерадост. През есента и зимата, когато схлупените къси дни, често забулени в мъгли и дъжд, ни вкарват в лапите на депресията, този цвят бързо повдига настроението. Вече сте виждали торта в този цвят в блога - тогава споделих находката си- прах от изсушена розова питая или драконов плод. Днес съм развълнувана да споделя новината, че в България се предлага замразена розова питая, има също и акай бери, което скоро ще пробвам. Ако пожелаете да си приготвите нещо с този вълшебно розово, ето къде ще откриете: Puree Foods

И тъй като продуктите са замразени, вероятно ще се запитате как става доставката. Освен от питаята съм впечатлена от обслуждането и доставката- пакетчетата се превозват с хладилен камион и пристигат дълбоко замразени. 

Обичайно за суровите торти е използването на кашу. Харесвам кремообразността му и леко сладкия вкус, който се съчетава много добре с всякакви плодове. В тази торта, обаче няма кашу. Има бадеми в блата, но би могла да се приготви напълно без ядки, ако е необходимо. 

Минавам направо към рецептата: 

Формата, която използвах е с диаметър 17 см

Продукти:

за основата

70 г бадеми

30 г кокосови стърготини

6 сушени сини сливи без костилки

1 с.л. кокосово олио

щипка сол


За крема:

100 г замразена питая/драконов плод от Puree Foods

200 г кокосов крем/Coconut bliss

250 г цедено кокосово кисело мляко

3 с. л. кокосово олио, разтопено 

2 с.л. кленов сироп - може да се пропусне или да се използва стевия на вкус

1 с.л. лимонов сок


за украса

теменуги, шамфъстък


Начин на приготвяне:

1. Покрийте дъното на форма с подвижно дъно с хартия за печене. Ако имате ацетатно фолио, покрийте стените с лента за по-лесно и гладко изваждане на тортата от формата.

2. Блендирайте ядките и кокосовите стърготини. Добавете сините сливи, пулсирайте, докато сместа започне да се обединява. Добавете кокосовото масло и разпределете сместа по дъното на формата.

3. Омекотете кокосовия крем на водна баня. В блендер или в дъблок съд, удобен за използване на пасатор поставете разтопената питая, киселото мляко, лимоновия соки, кленовия сироп и пасирайте. Добавете кокосовия крем и отново пасирайте/блендирайте до гладък крем. 

4. Поставете приготвения крем върху основата и приберете в хладилника за няколко часа, докато се стегне.

5. Украсете и поднесете.

Ще се радвам, ако решите да приготвите да ми покажете вашите снимки- в Инстаграм , използвайте @vkusnosbety за да видя вашите творения. Или във ФБ @ВкусносБети








Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни