Сурова торта с къпини, смокини и прах от розова питая - Raw Blackberry Fig Cake with Pink Pithya Powder




























Последната торта, която публикувах в Инстаграм и във Фейсбук   ми донесе толкова емоции от реакциите на хората, които лайкваха, коментираха и споделяха снимките. Хората, виждайки този цвят спонтанно харесваха и оставяха своите мили думи, а представете си аз как се чувствах по време на приготвянето на тортата. Вярвате ли или не - не исках да се откъсна от купите, в които забърквах кремовете. Това искрящо розово е магическо. Кара те да се чувстваш толкова жизнен, носи невероятен заряд, светлина, настроение, лекота. Вероятно затова съществува израза "розови очила" . 


Исках да започна този пост с възторга си от тази( и не само) "боичка", която открих и вече имам като като един магически прах в шкафа си. Напълно природна, напълно истинска - прах от изсушена розова питая, или както някои знаят този плод - драконов плод (Dragon Fruit) . 


Мисля да посветя една публикация на всички природни оцветители, които съм открила. Който следи блога ми е забелязал, че живо ме интересуват ядливи цветя, природни оцветители и техния начин на приложение. За много от тях съм споделяла - например при боядисването на яйца с натурални бои. Ще гледам да го организирам скоро.

Мислех също да запазя тази торта за един проект, но толкова много хора ми писаха лични съобщения, и коментари за рецептата, че реших да я публикувам.  

Относно магическия прах- ще сложа линк към фирмата, от която го купих онлайн. Знам, ще си кажете, че е скъп, може би, че е лукс. Лукс ли е обаче да се грижиш за здравето си, мислейки какво вкарваш в тялото си. Знам, че сладкарските бои са със сертификати, че в една сладка/крем/бисквита или каквото и да е друго има малки количества боя, знам, че имам много рецепти, в които съм използвала такива бои за декорация, както и големи( от сегашната ми гледна точка) захар ... но отдавна не го правя и тъй като душичката ми жадува за цветове, красота, аромати - търся...Търся всякакви алтернативи, напълно естествени и природни...и намирам! Или те ме намират - не зная. 


Минавам вече към рецептата.За торта с диаметър 16 см и височина, без смокините, около 9-10 см- какво да се прави, обичам високи торти и започнах и суровите торти да ги правя високи. Някак по- празнични и въздействащи са ми. Едно парче със стандартен размер, като в сладкарница например е трудно да бъде изядено, особено след вечеря или обяд , но пък добрата новина е, че може да се яде на закуска :) Така че, ако поднасяте за десерт, както обикновено се процедира с тортите и то след обилно хапване могат да се режат по-тънки парченца. 

Нямате търпение вече за рецептата- ето я и нея:






Необходими продукти

основа и блатове:

* 150 г конопени семена
* 150 г бадеми
* 12 бр фурми

крем пълнеж :

* 600 г кашу, накиснато за 12 часа
* 220 г кокосово масло
*100 г кокосова сметана
* 150 г горски боровинки и къпини общо
* 50-60 г сироп от сурово агаве или обелени меки фурми
* 2 банана -общо 260 г обелени

розов крем с прах от питая:

* 200 г накиснато за 8-12 часа кашу
* 400 г кокосова сметана ( отделената твърда част от 400 мл пълномаслено, поне 60%)
* 2 с.л. стопено какаово масло
* 100 г стопено кокосово масло
* 1 ч.л. смляна ванилия
* 4 ч.л. хуск
* 2 ч.л. прах от розова питая

украса:

* смокини
* къпини
* боровинки
* ядливи цветя
* розмарин, лавандула
* ядливо злато- по желание

Оборудване, материали, необходими за направата
- мощен блендер, аз се справям с Нутрибулет,
- ацетатна лента, добре е да имате, както неведнъж съм писала
- форма с подвижно дъно- улеснява изваждането на тортата
- хладилник- за охлаждане и съхранение
- пош или обикновена торбичка в краен случай
- звездовиден накрайник
- хартия за печене

Начин на приготвяне:

1. Поставете на дъното на формата хартия за печене. Закрепете обръча на формата и стегнете. Поставете ацетатната лента от вътрешната страна на ринга.



2. Започваме с основата.Ядките се смилат заедно фино. Сместа се изсипва в купа. Добавете почистените и нарязани фурми и с пръсти обединете фурмите с ядките, така че, да може да се слепват при притискане. Целта е фурмите да са разпределени равномерно в сместа. Около 1/3 от сместа разпределете на дъното и притиснете с пръсти или с дъното на плоска чаша. Оставете в хладилника. Както ще отбележете няма мазнина и реално основата си е стабилна. Охлаждането е важно заради стягането на тортата в последствие, така че не пропускайте тази стъпка. Останалата смес запазете за блатовете нагоре. Да, хрумна ми при разрез тортата да наподобява обикновените торти, приготвени с печени блатове, а и толкова е вкусно да усещаш във всяка хапка хрупкавине ядки.

3. Следва приготвянето на основния крем за тортата - той е лилав от горските боровинки и къпини, които използвах. Блендирайте всички съставки без кокосовото масло. Трябва да получите изключително гладък крем. Може да се наложи да отваряте няколко пъти купата и да сваляте от стените несмлени съставки. Може също така да извадите сместа и да продължите с ръчен пасатор. Накрая добавете кокосовото масло- разтопено на водна баня. Отново блендирате/пасирате до съвършена гладкост.

4. Сглобяване на тортата. Разпределяте сместа на 3 или 4 равни части. Най-добре е да се съобразите с количеството "трохи" от блата, които имате и ще разпределеляти имитирайки блатове.  Редувате крем, трохи, крем трохи, като накрая завършите с крем. (снимките по-долу)След всяко поставяне на крем добре заглаждате и леко тръскате формата върху плота, така че да се избягнат въздушни джобове в тортата. Прибирате в хладилника или фризера, за по-бързо стягане.



5. Розов крем.





При всяка друга торта любимият ми момент от приготвянето е момента на украсяването на тортата, но при беше приготвянето на този омаен розов крем. Розовият магичен крем се приготвя много бързо. Подробно съм описала тук, при направата на суровото тирамису. Давам линк, защото точно този копринен и топящ се в устата крем използвах за покриване на тортата. Важен момент е добавянето но прахът от питая. Най-добре е, ако го добавите към кокосовата сметана, която държах на стайна температура за да стане мека и прахът да се разтвори добре. В процеса на работа се наложи да добавя допълнително количество прах, за по-интензивен цвят и го разтворих в малко количество кокосова вода. Определено се разтваря и усвоява по-лесно, когато се разтваря в малко количество течност - вода или растително мляко.  Охладете крема докато стане с текстура подходяща за измазване на тортата и за шприцоване, ако желаете.

6. Завършване и украса.  Охладената и добре стегната торта се измазва отгоре и отстрани. След изваждането от хладилника, освободете ринга, извадете тортата и внимателно отстранете ацетатната лента.




Горе на снимката се вижда колко гладък борд има отстрани тортата. Отбелязвам, че тортата ми не беше замръзнала, а само стегната. Кремът за измазването трябва да е мек и да се работи бързо, тъй като бързо се стяга и формата не може да се коригира. Смокините се отрязват на четири внимателно, не напълно, само колкото да се разтворят като чашка на лале. Шприцовате от розовия крем . Нареждате върху тортата. Добавяте розмарин, клончета лавандула или други ядливи цветя. Относно ядливото злато- може и да не изпадате в такива подробности, но в случай, че ще използвате и ви е за първи път- НЕ го докосвайте с пръсти. Използвайте пинсети, върха на нож, както направих аз, или ако концепцията ви разрешава, направо долепете златната част към тортата, заедно с хартията, на която е разположен тънкия, свръхтънък слой злато.



Това е. Приятно приготвяне на вашата сурова торта. Ще се радвам , ако ви е за първи път и съм полезна с обясненията и рецептата ми.

Ако блогът, рецептата и това, което споделям ви доставя удоволствие и ви харесват, ще се радвам да ме последвате в Instagram и страничката на блога ми във Фейсбук. Обичам да получавам обратна връзка за това което правя! Споделяйте и коментирайте! Благодаря ви от сърце!

Коментари

  1. Определено впечатляваща рецепта! Сигурна съм, че е и много хубава

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивета, сърдечно благодаря за коментара! Да, наистина е много вкусна! Старая се да разнообразявам вкусовете на суровите торти и да бъдат свежи и натурално сладки.

      Изтриване
  2. Очите ми останаха в този цвят още като видях тортата във фейсбук и Инстаграм! С нетърпение очаквах рецептата и подробности за розовата питая, благодаря за тях! Страхотна е, Бети, думи нямам! Целувки 😘!

    ОтговорИзтриване
  3. Сонче, благодаря сърдечно! Много ме радват думите ти!

    ОтговорИзтриване
  4. От кой сайт е пудрата от розова питая?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни