Коледен пудинг - Коледен календар - Ден - 24 -ти
Още един невероятно вкусен десерт, който също се приготвя около месец преди Коледа.Отново е с дълго приготвяне , но този път на водна баня. Както за всяко нещо, което готвим избираме качествени продукти и тук правилото е същото, може би дори в по-голяма степен.Не бива да използваме продукти, останали в шкафа, не е от типа почисти шкаф.Необходими са ни грижливо подбрани, пресни сушени плодове.Освен това е хубаво предвартелно да предвидим купите или купата, в които ще приготвим пудинга, както и тенджерите или тенджерата, в която ще се вари на водна баня. Ако не съм ви уплашила - прочетете рецептата, помислете какво бихте могли да използвате и направете този прекрасен , ароматен и сочен десерт.Струва си всички усилия.
Продукти:
Сухи съставки
* 225g/8oz тъмни, черни стафиди
* 225g/8oz без семки стафиди,
* 225g/8oz стафиди големи жълти
* 275g/10oz меки трохи от бял хляб
* 100g/4oz сушени кайсии, нарязани на ситно (приблизително със същия размер като стафидите) аз предпочитам да използвам сливи
*100g/4oz сушени смокини, нарязани на ситно (приблизително със същия размер като стафидите) * 75g/3oz захаросани кори, нарязани на ситно
* 50g/2oz бадеми, ситно нарязани, може и да не са бланширани
* 225g/8oz захар мусковадо
* 225g/8oz масло
* ½ чаена лъжичка сол.
* 1 чаена лъжица смесена подправка-кориандър, индийско орехче, семена от копър, карамфил, кардамом, канела, бахар, черен пипер
* 1 ч.л. канела
* ½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
Всички сушени плодове и бадемите се накисват от предната вечер с няколко лъжици бренди .
Мокри продукти:
*1 портокал, настърганата кора и сок
* 1 лимон, настърганата кора и сок
* 1 ябълка, почистена и настъргана
* 3 яйца, леко разбити
* 150ml/5fl унции тъмна бира
* 150ml/5fl унции мляко
* 4 супени лъжици коняк или бренди
* масло за намазване на купите, в които ще се приготвя пудинга
Приготвяне:
1.Поставете всички сухи съставки в голяма купа и разбъркайте заедно старателно.
2. Добавете мокрите съставки и разбъркайте добре с ръцете си.
3. Разделете сместа в две намазани огнеупорни купи, например от йеанско стъкло или керамични, за които сте сигурни, че са устойчиви на загряване с обем -1 ½ литър / 2 ½ пинта напълнете ги почти до ръба, като много добре притискате, след това загладете с лъжица.Това е много важно , за да могат съставките да се споят добре.
4. Покрийте всяка купа с хартиен кръг, колкото е диаметъра на .ръба на купата. Желателно е с маслоустойчива хартия , но става и с кухненска. Отгоре обвийте с по-голямо парче алуминиево фолио като много внимателно притискате плътно по ръбовете. Завийте с още хартия като оформите нещо като дръжки, все едно завивате бонбон .Стегнете с дебел конец около ръба.Целта е да не влиза вода вътре и да не се изпарява от течността вътре.
5. Оставете пудингите на студено за една нощ преди готвенето.
6. Пригответе две тенджери, които са по-големи от купите в които са пудингите, ако е необходимо сложете на дъното режетка или по-малка купа, така че, когато сложите купата с пудинга нивото на водата, което ще налеете да дойде до половината или малко над половината на купата с пудинга.Ако имате специална решетка за тенджерата под налягане , бихте могли да използвате нея.
7. Покрийте тенджерата с капак или купол от фолио варете в продължение на седем часа. Проверявайте нивото на водата редовно и доливайте винаги с вряща вода, колкото е необходимо, за да се запазят купите наполовина потопени.
8. След седем- часа, извадете купите от тенджерите и оставете да се охладят. Развържете и премахнете фолиото и листовете хартия, заменете ги с чисти.
9.Съхранява се на на хладно и сухо място (или замразява, ако предпочитате, въпреки че се запазва перфектно за година или повече незамразено). Преди поднасяне на Коледа, се връща във формата и се поставя в ттенджера с малко вода , покрита с капак за около два часа.Бихте могли и в микровълновата да го стоплите за 5 минути, но трябва да е затворен в съд, за да не изсъхне, а само да се сгорещи и да започне да ухае.
Поднася се с разбита сметана или полят със захарна глазура с аромат на бренди или портокалово масло с бренди.Бихте могли да го гарнирате и с топка сладолед.
Портокалово масло:
* 100 g меко масло
* 100-150 грама пудра захар
* (50-6ml) шери или бренди, а ако имате портокалов ликьор също би било много вкусно и ароматно
* 1 с.л. много ситно настъргана портокалова кора
За да направите портокаловото масло с електрически миксер, разбийт маслото и захарта в средно голяма купа, докато се получи нежно жълт крем. Добавете брендито и портокалова кора и отново добре разбийте. Сервирайте в почистена половинка от портокал. Важно е, да е на стайна температура.
Прекрасен е! Честита Коледа!
ОтговорИзтриванеБети, Честито Рождество!
ОтговорИзтриванеМного здраве, топлина и любов в дома ви!
Честита Коледа, Бети! Благодаря ти, че направи празниците толкова вълнуващи!
ОтговорИзтриванеБети,Честито Рождество!
ОтговорИзтриванеОтбих се да те поздравя и получа поредната порция празничен уют.Благодаря, че направи трудния за мен декември по-светъл, красив и спокоен!
Честита Коледа и на вас мили дами!
ОтговорИзтриванеТраяна, Дани, Candy, vili, желая ви здраве и радост и сбъдване на мечтите!
Благодаря ви за подкрепата и красивите пожелания!
Прегръдки!
Весела Коледа! Бъдете щастливи!
ОтговорИзтриванеПри каква температура трябва да се вари? Трябва ли водата да ври?
ОтговорИзтриванеВаренето е на слаб огън, т.н. къкрене.
ИзтриванеВажно е също така да не се допусне да влезе вода в пудинга.
Успех и приятно коледна подготовка!