Боровинков пай, ягодов пай, черешово-вишнов пай...- какъв да бъде за вас?



Паят е десерт, който е и ефектен и вкусен, има възможност за различни плънки, но най-удобното му качество, е че може предварително да се приготви, дори да се замрази и при необходимост бързо да се опече. Всеки повече или по-малко е правил с различни плънки.Това, което искам да ви предложа, е по-различно оформяне на тестото, с което покриваме пая. Предполагам, че си имате любимо тесто. Аз имам няколко предпочитани. Ще напиша по-долу рецептата, която използвах сега.


 Продукти за тестото:

за 6 мини пая и една формичка с размер 14 x 14 см

* 3 чаени чаши брашно
* 1/2 чаена лъжичка сол
* 2 супени лъжици захар, може и без
* 250 грама студено масло, нарязано на малки кубчета, + допълнително за намазване на формичките
* 5-6 супени лъжици ледена вода







Продукти за плънката:

* Около 4 чаши общо
боровинки или малини, или микс от горски плодове, може и замразени. Аз използвах замразени боровинки.Ако използвате замразени плодове, не ги размразявайте предварително. Извадете плодовете от фризера, непосредствено преди пълненето.
Отделно направих с пресни ягоди, които се нарязват, ако са по-едри. А по-голямата квадратна формичка напълних със смес от вишни и череши, като процедирах по рецептата за Черешов пай

Ако използвате различни плодове и искате да направите отделни пайове, разпределете сместа пропорционално.
* 1/2-1  чаена чашка захар-около 50 грама
* 2 супени лъжици брашно
* щипка канела

За намазване отгоре:

* 1 яйце, леко разбито с 1 чаена лъжичка вода или мляко
* 1-2 супени лъжици захар фина захар за поръсване


Приготовяне:

1.Сложете постепенно брашното, захарта, ако използвате, солта и маслото на кубчета в купата на блендера. Завъртете няколко пъти. Проверете сместа- трябва да прилича на пясък. Ако все още се забелязват парченца масло, завъртете още няколко секунди.Добавете 1 с.л. вода и отново завъртете.Прибавяйте по една лъжица, като завъртате блендера след всяка. Целта е да се получи топка тесто.Когато тестото се заформи и блендера се затрудни извадете от купата на блендера и оформете с ръка. Необходими са само няколко движения. Не месете. Завийте със свежо фолио и поставете в хладилника. От тази доза може да направите и голям пай, в този случай разделете на две. Едната топка ще разточите за основа, а с другата част ще покриете пая отгоре.Отавете да се охлади за около 2 часа. Може да работите с тестото и на следващия ден. Оставете леко да се отпусне и да е удобно за разточване.



 Ако нямате блендер направете го по традиционния начин:
В голяма купа се смесват брашното, солта и 2-те супени лъжици захар, ако слагате. Добавя се маслото и с ледени ръце или вилица се разбърква, докато сместа стане като груби трохи. Целта е маслото да не се стопи. Може да се използва и миксер с подходящи бъркалки.Когато се убедите,че няма парченца масло се добавя водата по малко,за да се образува топка тесто,което не трябва да лепне. Ако е ронливо, добавете още вода,около 1 супена лъжица и пак омесете.Месенето не е продължително,а само колкото да се оформи топка. По-скоро е обединяване на съставките. Завъртете тестото върху работната повърхност и разделете наполовина.Двете топки увийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 2 часа или до една нощ.
2. Намажете формичките с масло и оставете във фризера.Извадете непосредствено преди да ги покриете с тестото.Това помага за по -лесното вадене на пайовете .Особено ,ако не използвате с незалепващо покритие.Малките ми формички не са тефлонови или порцеланови, но никога не съм имала проблем с изваждането на пая, благодарение на тази техника. Ако искате, може да си изрежите и кръгче от хартия за печене, с диаметър, колкото е дъното на формата ви.
3. Оставете тестото да престои на стайна температура около 5 минути.За да не добавям повече брашно, разточвам кръгчета върху хартия за печене с дебелина около 5 мм. Големината на кръгчетата е малко по-голяма от формичките за печене.Може да поръсите съвсем мъничко брашно. За целта аз имам една платнена торбичка в която слагам брашно и с нея лекичко  потупвам по плота, където ще точа, или върху хартията, или по самото тесто, за да не лепне по точилката. Поставя се всяко кръгче в предварително намазаната формичка. Внимателно се притиска тестото по дъното и стените и излишното тесто се отстранява и разточва отново за следващата формичка.Ако междувременно тестото,което разточвате омекне много,отново го сложете за малко в хладилника. Повторете с останалото тесто докато напълните всички формички.Препоръчвам формичките с тестото също да приберете във фризера.
4.Може да напълните с подготвения  пълнеж и тогава да приберете във фризера.А можете да напълните и след като сте готови с покритието:



Плънката:
Без да размразявате боровинките или горските плодове( смес от боровинки, малини, горски ягоди, арония, касис) смесете с брашното , захарта и канелата.

Реших този път да оформя горната част на тестото по друг начин.
5. От другата половина на  тестото се разточва и се отрязват фигурки с формички за сладки. Имайте пред вид, когато тестото омекне и не можете да отлепите изрязаните формички от хартията  или те се деформират, не слагайте брашно , поставете листа с фигурките във фризера за няколко минути.Ако решите да декорирате отгоре, както аз, може да вадите и да разточвате от тестото малки порции, така няма де се налага да спирате и да чакате охлаждане на тестото.

6. Когато сте готови с фигурките и ако не сте напълнили пайовете, разпределяте плънката, нареждате изрязаните формички отгоре.Готовите пайове се слагат във фризера за около 20- ина минути. Включете фурната през това време на 160 С с обдухване ,или 180 С без. Преди да се сложат да се пекат, мини-пайовете се намазват с разбитото яйце и се поръсват със захар.Така стават по-лъскави и апетитни. Пекат се до приятно порозовяване и леко отделяне от стеничките на формите-около 15-20 минути. Изваждат се от фурната и след около 5 минути се вадят от формите.Може да се наложи малко да си помогнете, при отделянето от накъдрените стени, с клечка за зъби например...:)




Поднасят се топли, евентуално със сладолед. Вкусни са и охладени.



Подобна рецепта  е тази на Черешовия пай. Там може да видите различен вид на оформяне на горната кора.
 А ако искате пълнозърнест и с ръжено брашно, с богата и същевременно лека плънка с лек карамелов отенък и свежи боровинки, може да погледнете Боровинков пай. Получи се извънредно вкусен! Боровинките скоро ще започнат да зреят и може да пробвате да си го направите.

Може да се приготви и през зимата със замразени плодове. Друга интересна идея, която може да приготвите през зимата с плодове от компот - кайсии или праскови или свежи ябълки е този 

Дантелен прасковен пай с маково- кокосов пълнеж - Lacy Peach Pie with Poppy seed- Coconut Filling


Коментари

  1. Ехааа, толкова пайчета има,кой от кой по-красив!
    Красиви снимки!Много красиви!!!

    ОтговорИзтриване
  2. За мен от всичките:) Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, чудесни пайчета!
    И всички ти кават :хапни ме и се наслади :)
    И формичката ти е чудесна!
    С микс плодове ще е най-вкусен!
    Една идея да си сложа микс!
    Прегръдка и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  4. БЕТИ, ПРЕКРАСНИ ПАЙЧЕТА!!!
    И също толкова точкови съдчета;)
    Всичко е просто приказно красиво, особено горната кора- майсторка си ти;)
    Някак си тук ухае силно на лято;)))

    ОтговорИзтриване
  5. И за мен от всичките :)). Бързам да се запиша, докато не са свършили. Страхотно представяне, Бети!
    Хубава лятна вечер и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти,
      Благодаря ти!
      Хубав утрешен ден!

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  7. Бети,пая с всякакъв плод си е вкусен.Много добре се е получило при тебе-красота!
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Живи, наистина , с какво ли не съм правила и всичките, много ни харесват.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Прелестни са, Бети!
    А каква красива маса с великолепни цветя - снимките ти направо греят!
    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети,

    Благодаря ти за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  11. Малееее ,много красиво тук ...и пая и тавичките ,букетите ,наредбата ...всичко :) !
    Сърдечни комплименти !
    Поздрави и хубава вечер ,Бети !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ivana,
      Благодаря за хубавите ти думи!
      И аз много им се радвам!
      Хубав летен ден!

      Изтриване
  12. Всичките пайове са чудесни /и при черешовия се отбих :-)/. Много ми харесаха формичките на точки и с тия пресни градински ягодки в тях - красота! За миг ме пренесе във вашия слънчев двор с аромат на летни цветя и току що извадено от фурната сладко печиво :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени,
      Благодаря ти!Радвам се,че съм успяла да предам поне малко прекрасното усещане от аромата на дилянка и печените пайчета.Наистина беше вълшебно.
      А формичките-не можах да повярвам на късмета си, когато ги видях в един магазин в Добрич! На точки! В синьо и червено!Единствено в UK съм виждала подобни, по които си въздишам...:)

      Изтриване
  13. О, колко красивооо...като всичко остало Бети!
    А за вкус да не говорим!
    Ти си царица на сладките неща!
    Пожелавам ти страхотен ден*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти за хубавите думи!
      У дома не ядем само сладки неща, но наистина те са ми присърце!Обичам и салати и супи, но някак сладкишите са ми най-вдъхновяващи :)....
      И на теб чуден ден!

      Изтриване
  14. Бети, много красиви съдинки си имаш, а това което е в тях е просто великолепно! Много красиво изглежда отгоре така с изрязани формички, а щом питаш - аз бих хапнала с най-голямо удоволствие боровинков пай :)
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Мария,благодаря ти!
    А,аз не мога да преценя кой ми е най-вкусен!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Ехааа, колко много пайчета :)
    И всичките апетитни и красиво поднесени.
    И с много хубави снимки, поздравления, Бети!
    Истинска наслада е да се отбие днес човек при теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп-4о,
      Благодаря ти за думите и днешната "визита"!
      Радвам се,че ти е било приятно!

      Изтриване
  17. Бети, поглъщам всяка твоя публикация като ценен кулинарен урок.Отделно е удоволствието от фотографиите.
    Поздрави за всичко, което правиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, много ме радваш!
      Старая се да споделям опита си и този, който реши да пробва да има ясна представа за възможните грешки и евентуално как да корегира!Много се колебая дали да публикувам съвети и подробности и да рискувам да бъде досадна публикация!
      Радвам се, че това, което съм публикувала е полезно за някого!Благодаря ти,че сподели!
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  18. Бети за мен моля, от всеки пай по едно парченце, просто са фантастични, мечта! А и с тези красиви снимки не мога да им устоя:)
    П.с. Вчера мисля, че писах под тази публикация и в случай, че го правя за втори път ... Да ме извиниш :) ... Блогър понякога си прави швги :))
    Прекрасен ден !

    ОтговорИзтриване
  19. Eви,
    опиташ ли парченце- няма спиране! Аз поне съм така, и у дома много се харесаха.Като ме видят да бъркам нещо питат-Пайче, нали?! И аз дори и да не бъркам пайчета, бързо правя и тях....Казах им, че ми подтискат твореческите пориви :)

    Не си писала вчера :)

    Благодаря ти за ведрото посещение!

    ОтговорИзтриване
  20. Бети, нямам сили да прочета рецептите, фотографиите ме плениха и преглъщам ли преглъщам, поздравления за прекрасния стайлинг!

    ОтговорИзтриване
  21. За мен от всеки! Дано да сте ми оставили:):):) Каква презентация само!!! Всеки детайл е толкова добре подбран, както винаги! Браво, Бети, много ти се радвам!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонименюли 06, 2012

    nice and delicious!

    ОтговорИзтриване
  23. Hi!!! This cake must be very delicious!...
    I love baking cakes...but I prefer to use pears and peaches... :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни