Дантелен прасковен пай с маково- кокосов пълнеж - Lacy Peach Pie with Poppy seed- Coconut Filling
Продукти:
Тесто за пай:
* 1 1/2 чаени чаши брашно
* 1/4 чаена лъжичка сол
* 125 грама студено масло, нарязано на малки кубчета
* 2-3 супени лъжици ледена вода
Вие може да използвате вашето любимо тесто. Това съотношение на продуктите ми стигна точно за направя 6 порции дантелени пая.
Освен това:
* 3 големи праскови или нектарини, разполовени и обелени.
* 1 с.л. глюкоза
* 2-3 с.л. маково семе
* 3 с.л. кокосови стърготини
Формички за изрязване на подложки с диаметър малко по-голям от диаметъра на прасковите.
Малки формички за изрязване на цветенца- за дантелените шапчици.
Тестото се приготвя като всички съставки, без водата се поставят в блендера и се пулсират на няколко пъти, докато тестото се превърне в подобно на грис. Тогава добавяте лъжица от студената вода и пулсирате за няколко секунди. Отново добавяте лъжица вода и пак пулсирате. Ако е необходимо добавяте още една лъжица и отново пулс. Вадите тестото от блендера и бързо замесвате с ръка топка тесто. Просто го събирате. Не е необходимо месене. Поставяте в свежо фолио и в хладилника.
През това време правите плънката за прасковите:
В купа поставяте кокосовите стърготини, маковото семе и лъжица глюкоза. Омесвате с пръсти до еднородна смес. С влажни ръце оформяте топчета с големината на извадените костилки от прасковите. Поставяте топчетата в прасковите.
Изваждате тестото от хладилника, разточвате с дебелина не повече от 5 мм и изрязвате основите с форма кръг или цвете.Поставяте в тавата. върху всеки кръг или цвете поставяте по една половинка от подготвените праскови, с изпъкналата част нагоре. С малките формички изрязвате от останалото тесто цветенца и разполагате равномерно върху всяка половина праскова. Нека краищата леко се докосват. Не трябва да се припокриват, само да се докосват. Това е важно, за да бъде " дантелата" цяла след печенето. Когато ги намажете с жълтък допълнително ще ги укрепите. Печенето ще свърши останалото.
Поставете тавата в хладилника или още по-добре във фризера, докато загрее фурната. Ако нямате достатъчно място. с широка шпатула извадете внимателно всеки пай, поставете в по-малък съд и непременно охладете. Това е необходимо за да се запази формата на фигурките и хрупкавостта на тестото.
Когато фурната е готова, загрята на 180 градуса, извадете пайовете, намажете с разбито яйце и поставете да се пекат. Ще разберете, че са готови, когато са приятно зачервени. Не повече от 15 минути. Погледнете след 7-та минута.
Може да поднесете и малинов конфитюр към тях.
Да ви е сладко!
Ако не ти, кой да ги измисли такива симпатични и вкусни! Абсолютно прекрасни! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, мило и трогващо!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубави и слънчеви почивни дни!
Бетииии , разкошни , вълшебни са ! Винаги ме оставяш с отворена уста :) ! МНого , много красиви , ей как го измисли това ...:)Браво !
ОтговорИзтриванеПриеми една голяяяма прегръдка за всичката красота която показваш !
Приемам голямата ти топла прегръдка, мила Ив и ти благодаря!
ИзтриванеВинаги ме радваш с емоционалните си думи!
Много фино, красиво и сладурско, а не се съмнявам, че ще е и много вкусно! Поздравления за чудесната идея!
ОтговорИзтриванеВкусничко е, да!
ИзтриванеБлагодаря за комплимента, Вили!
Разкош! Много красиво и вкусно! Поздравления за идеята и за изпълнението !
ОтговорИзтриванеИве, благодаря ти!
ИзтриванеКрасотаааааааа!!! Направо онемях! Колко идейно! И несъмнено мноооооого вкусно, Бети! Закривам очи с ръце и чакам новата изненада от теб, когато ги отворя пак :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер с усмивка от мен :)
Тики, надявам се да не се наложи да изкараш съня на спящата красавица :)...визирам следващата публикация, която не знам кога ще бъде!
ИзтриванеБлагодаря ти, слънчево момиче!
Красива, вкусна и оригинална кулинарна приказка... Чудесно изпълнение, Бети! Сърдечни поздрави! И хубав ден!
ОтговорИзтриване...красив, мил и оригинален комплимент!
ИзтриванеПоздрави, Снежи!
Бети, невероятно поднесена рецепта! Възхитена съм от креативността ти. Да не забравя и страхотните снимки...
ОтговорИзтриванеВили, много си мила!
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно!
Ау, отново красота! Със сигурност и вкусна! Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Пети!
ИзтриванеРадвам се да те видя!
Еха, уникално! Много нежно поднесено, с вкус, любов и старание! Не ме изненадваш, Бети, но все пак поздравления за хубавата рецепта и прекрасните снимки! И... таз чинийка с маргаритките - нежна, бяла прелест - искам и аз! Би ли споделила къде да си намеря от тях? Наистина се влюбих отново... в чиния!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Ирма, а така ми се искаше да те изненадам!;)
ИзтриванеИрма с удоволствие бих ти купила веднага и пратила, много добре разбирам тази страст! За съжаление взех последната от магазина. Имаме си в Добрич един чуден бутик за цветя-"Юлена". Момичетата там правят невероятни композиции от цветя, и картички, и опаковат подаръци и са много креативни. Там чест имат разни красоти. Видях една страхотна поставка - метална с две такива чинии с различна големина и веднага си представих как ще си нареждам кексчета в нея, но в момента нямах възможност да си я взема. Отидох след няколко дни и естествено я нямаше, но пък имаха една чиния, която аз веднага взех. Много съжалявам за тази поствка, защото беше много удобна. Човек може да си сменя чиниите, тъй като нямаще опора по средата- както например има тази на сегашните ми снимки- розовата на бели точки.
Ако видя нещо подобно, непременно ще ти пиша!
прегръдка мила Ирма!
Точно страст е, Бети, особено към всичко бяло! :) Луднала съм открай време по този цвят и ако смея, бих и дома си "избелила", ама момчетата ми никак няма да са очаровани от такова мое решение - ще е голям тормоз за тях, много стрес ще им докарам :)
ИзтриванеА за пропуска ти съжалявам и аз, понякога така се случва, но все пак това малко бижу е доста добра компенсация, мисля! Явно е трябвало да се върнеш именно за него. И благодаря сърдечно за отзивчивостта ти, мила! Тайничко ще си мечтая да ми се усмихне щастието! ;)
Прегръдка топла и от мен!
Проверявам честичко там за интересни неща.Ще имам предвид, че харесваш бели, изящни неща. Ще снимам и ще ти пратя снимка, ако видя нещо интересно. Предполагам, че имаш имейл в блога си.
ИзтриванеБети, влюбих се в тези пайчета! :) Мислех си за теб тези дни, направихме една импусливна разходка до Добрич във вторник. Жалко, че не планирахме по-отрано пътуването - можеше да се видим с теб :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Кате, благодаря ти!
ИзтриванеАко беше писала на имейла ми или тук можехме да се уговорим. Щеше да ми е приятно!
Надявам се, че си останала с приятни впечатления от посещението си в моя град!
Другия път непременно ще пиша да се видим :) От време на време ходим във Варна на гости, за по 2-3 дни, а Добрич е близо и пътят е хубав. Разходихме се в Центъра за диви животни, много хубав парк :)
ИзтриванеНепременно,
Изтриванечесто си проверявам мейла и блога.
Sono stupendi! :D
ОтговорИзтриванеComplimenti, devono essere davvero buoni, adoro le pesche.
E poi hai avuto una bellissima idea a ricoprire questi dolcetti con quel motivo floreale ^^ le foto invogliano proprio ad assaggiarli.Buonissimi!
Incoronata.
Thanks for your lovely comment!
ИзтриванеI hope you like it if you try!
Glad to see you here!
Estoy deseando probar alguna de tus delicias!!!!! Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеMe encantaría probarlo!
ИзтриванеGracias querida María!
Еееее, невероятно красиви!!! За комбинацията от вкусове - никакво съмнение! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи!
ИзтриванеНевероятна си Бети! Пайчетата са толкова идейни, вкусни и красиви! А защо предпочиташ в случая глюкоза вместо пудра захар?
ОтговорИзтриванеЛучи, благодаря ти!
ИзтриванеТъй като кокосовите стърготини и маковото семе са сухи, а исках да оформя стабилен пълнеж ми трябваше нещо за спойка. Колебаех се между мед или глюкоза. От опита ми с правене на марципан и айсинг-фондан, а в друга насока на маршмелоу крем, бонбони се спярх на глюкозата. Медът при нагряване се втечнява и разтича, а аз не исках потекъл и карамелизиран пълнеж извън очертанията на кръгчетата за основа. Глюкозата от своя страна при нагряване трудно се втечнява, освен, ако не е разтворена във вода.И при изстиване се втърдява.Тя се получава при ензимна хидролиза на нишесте. Сладка е но не е рафинирата захар, която познаваме. А аз не исках много сладък десерт. Исках свежи, ароматни праскови с лек дъх на кокос и хрупкава коричка. Макът сложих за приятен контраст-харесват ми тези малки сини топчета.
Бети, колко подробно и полезно обяснение! Ще го имам предвид, ако се заловя с подобен проект!
ИзтриванеМаковите топчета са наистина много красиви. Така прасковката прилича на цветенце, а семенцата на тичинки!
Не исках обясненията в поста да изглеждат толкова подробни, а и за някого отегчителни и прекалено технически. Радвам се, че се заинтересува.
ИзтриванеИ да маковите семенца, често ги използвам за "тичинки" и украса.Привличат ме наистина всички точковидни, кръгли неща.Кръгът е едно съвършенство и за мен едно начало, без край...:)
А ти защо не си с прекрасната си раница на планина? :)
Вече бях:) Снимките са от началото на август.
ИзтриванеЕх, планината, не мога да опиша, колко е вълнуващо и приятно за мен да съм там!
ИзтриванеНо току що получих боровинки от Витоша, брани от племенницата ми! Толкова много им се зарадвах! Вълшебни са тези синьо черни, ароматни плодчета!
Хубав септември, Лучи и дано пак имаш възможност да се качиш там!
Много нежен десерт, красив, вкусен, поздравления!
ОтговорИзтриванеМари, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Голяма красота, Бети. Окото ми така се храни, че дори не смятам да опитвам да правя този висш пилотаж - направо въздушен вираж в кулинарията, само гледам и се усмихвам на тази прекрасна праскова в дантела:)
ОтговорИзтриванеМарти не е висш пилотаж. Тестото е много лесно, а ти можеш да покриеш с "мрежичка" или само с лентички. Вкусът би бил същият.Но аз нали, покрай тортите имам разни формички и като не правя торти....
ИзтриванеБлагодаря ти, слънчево Марте!
Влюбих се в този дантелен пай от праскови Бети :) в красивите ти снимки , в чинийката с маргарити : всичко толкова красиво и тематично до последния детайл ! Моите поздравления ! Прекрасно предложение по прасковено време :)
ОтговорИзтриванеСлънчев септемврийски поздрав !
Дани, ти си една фина и впечатлителна жена, ценяща красивото! Това разбирам аз за теб от прекрасния ти комплимент!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Винаги много ме радват думите ти!
Бети, отново ни изкушаваш по невероятно красив и изискан начин!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
UNIKALNOOOOO, I am in love, hugs from Holland
ОтговорИзтриванеЧудя се как си попаднала на тези прасковени пайчета днес :)
ИзтриванеПрегръдки!