Мюсли с къпини, боровинки и бадемово мляко - Blackberry, Blueberry Granola with Almond Milk
Мюсли обикновено хапваме през есента и зимата. И може би смрачилото се небе ни подтикна към тази закуска. Имах други планове за бадемовото мляко, което бях направила, но по желание на закусващите го използвахме в мюслито.
Ако ви допадне, направете си и вие. Може да използвате и други любими плодове.Какво сложихме ние в купичките:
Продукти
за всяка купичка по:
* 2-3 с.л. овесени ядки
* 5-6 къпини
* няколко боровинки
* 1-2 с.л.кедрови ядки
* 100-150 мл бадемово мляко
* щипка канела
* 5-6 бадема
Ако не сте правили бадемово мляко или друго ядково, ето как го правя аз:
1 чаша сурови бадеми или други ядки- лешници, орехи, кашу се накисват през ноща. На другия ден се измиват добре. Поставят се в блендера, заедно с 3 чаши изворна или филтрирана вода. Може да добавите 1 ч.л. мед и блендирате няколко минути. Прецеждате през цедка, на която сте поставили и тензух. Запазете смлените ядки и добавете към бисквити, крекери или използвайте като основа за чийзкейк в чаша или сурови бонбони. Млякото налейте в стъклена бутилка и приберете в хладилника, ако няма да използвате веднага. Не мога да кажа колко дълго може да се съхранява, защото повече от 6 часа не се е задържало у дома.
Когато хапваме мюсли, обикновено слагам всички продукти на масата и всеки сам си го приготвя.
Канелата добави един нюанс топлина в дъждовния ден.
Чела съм за ядковите млека, че издържат до 3 дни в плътно затворена бутилка в хладилника. И аз не съм държала никога толкова дълго, консумирам веднага :) та и заради това не купувам готови... странна ми е трайостта им :)
ОтговорИзтриванеМного хубава закуска, Бети :) много ми е по вкуса.
Хубаво утре от мен!
Зори, права си, смисълът на тези млека е да се консумират веднага-пресни и сурови най-вече. Купих веднъж лешниково, защото ми трябваше веднага и нямах накиснати ядки и останах разочарована. Овесеното не ме смути с нищо. Следващия път още по-внимателно ще прочета за консервиращи вещества.
ИзтриванеРадвам се на усмивката ти, Зори!
Благодаря!
Бети, страхотна е закуската! Аз си закусвам с това почти през всеки сезон - даже тук го правя почти ежедневно. И... малко по-нездравословно, но предпочитам тези, които са хрупкавите мюсли.
ОтговорИзтриванеИдеята ти е страхотна - вкусна и здравословна. Сърдечни поздрави! :)
Гери, ние у дома цяло лято започваме с дини или праскови или грозде- някакъв освежаващ плод, после пак и станало обяд...
ИзтриванеА за хрупкавост добавям повече ядки.
Благодаря ти!
Бети, редовно закусвам мюсли :)
ОтговорИзтриванеТвоето предложение е чудесно.
Отдавна искам да направя ядково мляко
и ти отново ме подсещаш.
Поздрави и хубав вторник!
Прясното мляко, май го използвам само в кремчета от известно време.И кремчетата обаче взех да правя с кокосово мляко. За пиене предпочитам ядково.
ИзтриванеХубав ден, мила Дани!
От сума време се готвя да си правя бадемово мляко, за което първо ще ми трябва блендер. Може да ли да препоръчаш каква мощ трябва да има блендера?
ОтговорИзтриванеBraun 600 watt turbo е моят блендер и пасатор.На мен ми е достатъчен за сега. Доста неща правя с него.Към него освен съда за блендиране има и отделна приставка за пасиране, която е удобна за крем супи, например или любимият ни ябълков мус. Има и бъркалка за разбиване на сметана или яйца.
ИзтриванеЩе си позволя да ти дам съвет- когато отидеш да си избираш уред да изпробваш как работи- шум, вибрации. Попадала съм на такива, които още в магазина имам усещането, че ще се разхвърчи в ръцете ми, а щумът е като на ракетна установка.
да добавя и аз, че е важно качеството на стоманата на ножовете. От няколко седмици имам 800 ватов блендер и пасатор Горенье и съм много доволна. Предишният беше 350 ватов филипс от сто години, но вършеше прилична работа :)
ИзтриванеОбичам мюсли целогодишно,с кисело мляко и плодове,но пък и с бадемово не бих отказала,Бет!
ОтговорИзтриванеИ пак така фино си пипнала всеки детайл в презентацията,комплименти!
Много е вкусно с бадемово, Роси. По едно време и аз предпочитах с кисело мляко и наблягах на количеството ядки и мед.
ИзтриванеБлагодаря ти за милите думи!
Бети, умееш да създаваш и с едно обикновено мюсли страхотна атмосфера и настроение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за рецептата за ядково мляко!
Хубав ден!
Радвам се, че ти допада, Сандра!
ИзтриванеDebe estar muy bueno, pues sus ingredientes, me encantan. Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеSí, estaba delicioso! Me alegro de que te gustaba, María!
Изтриване¡Gracias!
Така и не се научих да го похапвам това мюсли, колкото и да знам че е полезно, ами не е моята храна. Но за другите правя, печено във фурната, с мед, канела, ядки и плодове. Дори и ябълков мус му добавям и после, кой с каквото му харесва да го залива. Е, опитвам понякога някоя и друга хруска "на сурово" дето се казва, но да изям цяла чаша или купичка не мога. Някога, по Тошово време, баба си купуваше овесени ядки от аптеката и хранеше малките зайчета с тях, та бързо да нарастват, че били калорични :)
ОтговорИзтриванеА ти как красиво си го поднесла твоето... РАЗКОШ! Отмъквам ти обаче каничката с бадемово мляко, да не се чудиш къде е :)) На нея ще и се насладя пълноценно!
Хубава вечер, Бети! :)
Ирма, тези чашчици са съвсем малки! :)А и не е задължително да яде човек нещо, което не му допада. Аз например не мога да ям поридж-макар и да обичам овесените ядки, когато са сварени, никак не ми харесват. А за да е по-хрупкаво и в същотото време да са сурови, добавям повече ядки и семена- мак, сусам, орехи, лешници и всъшност овесените ядки остават най-малко като съотношение.
ИзтриванеБлагодаря ти за милия коментар!
При нас вали в момента и отивам да си направя чай.
Хубава вечер!
Сигурно 10 пъти превъртях снимките нагоре-надолу... много ми харесват, Бети!!! :) Такова сутрешно и ароматно настроение носят!!!
ОтговорИзтриванеМного обичам мюсли и често, да не кажа всеки ден, се подвизава в киселото ми мляко. Ядково мляко си купувам и все си казвам, че трябва да опитам и аз да си направя. Но се оказа трудна работа... такъв съм гризач, че ядките все ги изяждам, преди да стигнат до подобна форма :) :)
Весела вечер, Бети :)
А на теб вкусна :)
ИзтриванеИ аз не мога да спра да ям, понякога-я любимо тесто, я някой продукт.... Затова, ако трябва нещо точно да се измери- си слагам нещо за похапване до мен.
Домашното е в пъти по-вкусно-поне бадемовото и лешниковото. Но аз съм опитвала тук само на една марка и не ми допаднаха. Опитай ще ти допадне.:)
Благодаря, мила Тики!
От снимките ти ще се влюбя в мюслито, което по принцип не обичам :) С бадемово мляко ми звучи доста примамливо. Поздрави и прегръдки, Бети!
ОтговорИзтриванеБети, готова съм да закусвам всяка сутрин с твоето мюсли! Аз се каня да пробвам едно мляко от кашу понеже най-бързо ставало.
ОтговорИзтриванеПоздрави!