Кокосова тапиока със сладко от боровинки...и подарък за един от вас -Coconut Tapioca with blueberry jam
Имам толкова много виртуални приятели, които ме подкрепят и се радват, на това което правя. Някои от тях са мълчаливи, а други намират време да ми оставят топла дума, с която да ме окуражат и зарадват. Лично благодаря на всеки. Нищо, че понякога думите от много употреба звучат обикновено, като клише...но на мен думата благодаря, никога няма да ми звучи така и винаги я казвам искрено. На всички вас, приятели, благодаря от цялото си сърце! Днес реших да подаря на някой от вас този комплект чаши, с формата на саксийки, които лично аз с голяма радост си купих и веднага ми се появиха идеи как бих могла да използвам. Надявам се, да се харесат и на вас. За да участвате трябва да оставите коментар под публикацията. Не е задължително да коментирате рецептата. Може да пишете какво ви харесва в блога или какво очаквате да видите. Срока е до 19.08. до 20,00 часа. Щастливеца, ще бъде избран с помощта на сайта Random.org. Моля печелившия да ми пише на имейла и да остави своите координати, за да мога да му изпратя наградата.
Продукти:
* 100 гр. тапиока перлички
* вода-според нуждите,имайте готовност да доливате
* 200 мл.кокосово мляко
* сладко от боровинки
* шамфъстък и теменужки за гарнитура
1. Накисвате перличките за една нощ-12-15 часа.
2. Измивате старателно на другия ден- до чиста бистра вода. Поставяте в тенджерка, покривате с вода- поне 3-4 пръста над зрънцата. Слагате на бавен огън и бъркате като закъкри. Когато се сгъсти, доливате вода и продължавате да варите и бъркате. Варенето продължава докато не остане нито едно бяло топче. Всички трябва да са абсолютно прозрачни.
3. Наливате студена вода в тенджерата и прецеждате през цедка. Повтаряте процедурата с плакненето, докато отмиете сгъстената нишестена маса и останат само топчетата. Така направих аз. Вие може да решите да използвате с отделеното и сгъстено нишесте.А може да изпробвате и двата варианта и да решите кой ви допада повече. На мен ми харесва да виждам и да усещам топчетата
4. Връщате перличките в тенджерата, измита от останалото нишесте и наливате кокосовото мляко. Варите на тих огън докато се посгъсти кремчето.Въпреки старателното измиване, отново се отделя нишесте. Добавяте част от боровинките и разбърквате. Кремчето става приятно лилаво и наливате в чашите. Приберете в хладилника, а преди поднасяне допълнете чашите с останалите плодове и едро начупен шамфъстък или кокос и хапвате.
Ще бъдете очаровани.
Очаквайте следващото вкусно предложение с тапиока от маниока.
Друга рецепта с тапиока :
Кокосова тапиока с конфитюр от ананас -Коледен календар - Ден 21-ви
Знам, че в някои страни се намира и нишесте от тапиока. Все още не съм опитвала. Но от перличките съм много доволна.
Желая ви успех. Този път аз няма да пиша за да участват само вашите коментари в избора на програмата.
Честито на печелившия!
Бети, невероятни снимки правиш! Винаги много ме впечатляват! Кремчето е чудесно. Не съм опитвала тапиока досега. Сърдечни поздрави
ОтговорИзтриванеАни, благодаря ти сърдечно! Надявам се да намериш и да опиташ.Предполагам, че в Био магазините има.
ИзтриванеБети, а да покажеш тези перлички от тапиока?
ОтговорИзтриванеТи непрекъснато ме изненадваш с нови продукти :) А за десерта не се и съмнявам, колко ще е вкусен - при наличието на боровинки :)
Семенцата поникнаха ли? Моята последна партида, засята преди седмица вече се показа, надявам се, твоите да са поникнали ?
Поздрави и хубави почивни на теб!
Пепи, извинявам се, за закъснелия отговор. За да не обърквам програмата не пишех коментари.
ИзтриванеАз познавам тапиоката от 3-4 години. Направила съм снимка в предишния пост http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/12/21.html. Може да се приготви и с прясно мляко, на нас у дома най-ни харесва с кокосово. Има неутрален вкус и е подходяща с много гарнитури.
Има един магазин във Варна, от където си купувам редовно и ако искаш мога да ти изпратя.
Няколко семенца вече са поникнали! :)
Благодаря ти още веднъж!
аааа, няма да те затруднявам, Бети, тук намерих магазин с био храни, в който има доста такива интересни продукти, които не съм и чувала :) ще проверя там.
ИзтриванеЕ, страхотно, Пепи!
ИзтриванеКаквато си кулинарка, вярвам, че ще измислиш интересни неща!
Ако все пак няма, знаеш не е проблем ще пратя!
Благодаря, Бети за активността и чудните предложения, поддържайки блога винаги интересен. Не оставям винаги коментари, за да не ставам банална, а и понякога думите са излишни за красотите, които творите. Наслаждавам се на добрата презентация, качествените снимки и част от изпробваните рецепти. Поздравления и много вдъхновение!
ОтговорИзтриванеРадост, винаги е удоволствие за мен, когато видя коментар от теб.
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи, а те никога не биха били банални!
Надявам се и следващите ми предложения да ти харесат!
Здравейте, Бети. С удоволствие следя вашия сайт, защото предлагате изумителни сладки изделия, които са моя слобост. Мога само да ви поздравя и да ви пожелая много здраве, и да продължавате да ни радвате с кулинарните си произведенията. :)
ОтговорИзтриванеПетя, добре дошла и сърдечно благодаря за комплимента!
ИзтриванеЗдравей, Бети! Мислела съм си и аз за баналността и клишираността на думите, затова и много пъти минавам без да оставям коментар. Но винаги се наслаждавам на снимките ти :)
ОтговорИзтриванеТапиоката е продукт, на който се каня от няколко години и все отлагам... Мисля, че съм виждала и нишесте от тапиока в биомагазините.
А чашките са много сладки :)
Катя, благодаря ти за оставения коментар! Би ми било приятно да те видя отново и да разбера, че си изпробвала нещо и какво ти е допаднало!
ИзтриванеАз видях скоро брашно и от магазина ми казаха, че се използва за печене на бразилски хляб. Може би скоро ще изпробвам.
Бети,снимките ти винаги ми пълнят душата!
ОтговорИзтриванеПредложението ти е чудесно и е крайно време да опитам тапиока :)
Лично мен малко ме затруднява черния фон на блога,защото контраста е голям
с буквите и ми "играят" очите.
Но сигурно е добър фон за снимките!
Поздрави и хубав петък!
Мила Дани, а аз винаги се радвам много на твоите думи!
ИзтриванеЗа да намаля контраста използвам светло сиво. Съжалявам за черния фон, но така чувствам на този етап уютен блога си.
Хубава нова седмица!
Бети, много ми е уютно и цветно тук, удоволствие е да посещавам местенцето ти и да виждам пъстротата на света през обектива и ръцете ти! Перличките от тапиока одобрявам, за разлика от брашното. Имам у дома, но рано заранта потеглям за дълго, та няма време за пращане. Но към 18.09. се връщам, живот и здраве. Ако още не си се сдобила, тогава ще ти пратя!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Мила Иглика, благодаря ти!
ИзтриванеИма откъде да си купя брашно и ще го изпробвам.
Желая ти много емоции и хубаво време!
Благодаря ти за готовността!
Прегръдка!
С тапиока до сега не съм работила и определено ще поправя пропуска си:)този крем ми възбуди любопитството.А за самия десерт какво да кажа:визуално е повече от прекрасен,а на вкус предполагам е неустоим,съдейки от присъствието на любимите ми кокос и боровинки....
ОтговорИзтриванеМилена, наистина е много лек и вкусен. Дъщеря ми много го харесва и често си прави вече и сама.
ИзтриванеБлагодаря ти за прекрасните думи!
Аз няма да оставя коментар специално заради наградата. За мен най-голямата награда е, че има хора като теб, които ме карат да се усмихвам и ме вдъхновяват страшно много. Прекрасно е и днешното ти предложение, Бети! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеГери, радваш ме, много ме радваш с думите си!
ИзтриванеБлагодаря ти, че винаги ме подкрепяш!
Прегръдка!
Хора като теб заслужават подкрепа, Бети, и ти имаш моята! :)
ИзтриванеВсичко добро ти желая, вдъхновителке! :)
Прегръдка за теб, мила Гери!
ИзтриванеПривет и от мен! Очаквам скоро да се включиш и в инициативата на Блоговодител! Убеден съм, че много хора ще се развълнуват от идеята да опитат нещо от твоите вкусни и невероятно красиви десерти! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей Ильо и специални благодарности на теб!
ИзтриванеРадвам се на комплимента ти много!
Много интересна инициатива, но има малък проблем, че живея в Добрич. Мога да изпращам само бисквитки или кексчета например, без глазура и т.н. подходящи за транспортиране.
Поздравления за идеята!
Ако не тук, никъде няма да видя интересно нещо като това, как да не те харесва човек. Прегръдка.
ОтговорИзтриванеПавлинче и аз те харесвам :)
ИзтриванеПрегръдка!
Бети, отново ни поднасяш вълшебна рецепта с прекрасни и интересни снимки!
ОтговорИзтриванеМила Таня, благодаря ти!
ИзтриванеПриказка....
ОтговорИзтриванеБети страхотни снимки!
Разрових се,за да видя що е "тапиока"!
Прекрасни почивни дни
Мими, благодаря ти за комплимента!
ИзтриванеНадявам се да ти допадне вкуса, ако решиш да опиташ!
Бети :) рецептата е страхотна. Много харесвам всичко, което правиш и финеса, с който го поднасяш. Верен твой почитател съм :*
ОтговорИзтриванеЗори, винаги се радвам на милите думи, които оставяш тук!
ИзтриванеСърдечна прегръдка!
Бети, винаги е много вкусно и пъстро при теб!И аз правих подобни саксийки, макар и да нямам такива чашки с подходяща форма.Поздравления за неуморното творене и за всички вкусни сладости, които споделяш с нас!
ОтговорИзтриванеТаня, сърдечно благодаря! Не разбрах тапиока ли си приготвяла и дали ти е допаднала.
ИзтриванеLili :)
ОтговорИзтриванеChashkite sa mnogo gotini, a tova v tqh sigurno e golqma vkusotiq
Лилия, наистина е голяма вкусотия!
ИзтриванеБлагодаря!
Бети, винаги се удивлявам на продуктите, които включваш. Напълно непознати за мен и много, много интересни. Любопитна съм и за тези перлички. Чашките са уникални, обаче съдържанието вътре е разкош! Снимките ти както винаги са прелестни! И понеже стана дума за клишираните думи, и аз понякога се улавям, че се повтарям в коментарите, но кажи ми как може човек да напише нещо по-различно от: прелестно, уникално, вкусно, фантастично и други такива, когато пред нас са такива прелестни рецепти, снимки и изпълнения. Говоря по принцип за този и всички останали блогове, които посещаваме. Прекрасен ден, Бети! * Чудесна идея да зарадваш някой!
ОтговорИзтриванеКате, аз си мисля, че готвя традиционни неща, но имам голям интерес към продукти, които не познавам. Тапиоката е от 3 години, мисля в кухнята ми. Харесва ми да изпробвам нови вкусове, съчетания... Има още много неща, които не съм опитвала...:)
ИзтриванеАко искаш да опиташ тапиока и ти е възможно до отидеш до магазина- ето адреса на магазина в София-кв. Студентски Град, бул. Никола Габровски 108
Има същия във Варна, откъдето аз си пазаря разни неща за индийско, а и други продукти, традиционни за английската кухня, като меласа например.
Относно думите, ...когато ни хареса нещо и искаме да изразим възторга си, нормално е да използваме "приповдигнати" думи. Важно е как са казани, ако е искрено се усеща. Като твоите, винаги ме зареждат със слънчево настроение!
И сега отново искам да ти благодаря сърдечно!
Надявам се късметлията да използва чашите с удоволствие! А по-натам ще има и други, надявам се.
Да, ще се включа в списъка на твоите почитатели, Бети
ОтговорИзтриванеи не заради подаръка!:), а за заради удоволствието, с което ни дарява всяка твоя публикация.
Искрено се възхищавам и високо ценя таланта и уменията ти, поредните ти кулинарни идеи потвърждават това,
а смятам, че за клише може да се счита коментар, който реално не съответства на показаното... Благодаря!
Сърдечни поздрави, с пожелания за вдъхновени и усмихнати летни дни, Диана
Дианка, ти умееш да използваш думите и винаги ми носиш голяма радост! За мен е ценен комплимента от кулинар като теб!
ИзтриванеХа, това звучи много точно! :)
Аз ти благодаря!
Прегръдка!
Бети, отново красиво и вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеНеизчерпаем източник си на изящество и в най-малкия детайл.Харесва ми как използваш фона и аксесоарите и вдъхваш "живот" на храната, има атмосфера в снимките ти и това някак отговаря на храната...Освен това рецептите ти са винаги много интересни, дори и обикновените неща, като таратора например, направи да изглежда празнично, необикновено и интересно!
Опитах предната ти рецепта с ананасово сладко и много ми допадна вкуса на тапиоката. Ще пробвам и това.., надявам се в новите чашки, ако имам късмет.
Радвам се, че попаднах на блога ти и мога да се наслаждавам на финеса, който имаш и вдъхновението ти!
Сандра, късметът е с теб днес!
ИзтриванеЧестито!
Надявам се да използваш чашките с удоволствие!
Моля да ми изпратиш координати за изпращане на имейла ми.
Благодаря ти за прекрасните думи!
О, толкова се радвам!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ще изпратя пощенски адрес на емейла по-долу.
Желая ти прекрасен ден!
В очакване на следващата красива вкуснотия!
Поздрав, Сандра!
Moje oczy zawsze chłoną Twoje piękne zdjęcia. Z wielką przyjemnością zawsze tutaj zaglądam! Zawsze czuję się jak na wspaniałej uczcie :)
ОтговорИзтриванеPozdrawiam serdecznie
Święto jest dla mnie, aby zobaczyć cię tutaj!
ИзтриванеPrzytulić serce!
Аз идвам след 20 часа, но то е за да ти кажа за кой ли път, че си голям вдъхновител;) Ей туй нещо сега ме заинтригува жестоко, та прочитайки коментарите, видях откъде да го купя. Слава Богу в тая посока имам път почти ежедневно и ще пазарувам- видяло се е;)Голяма прегръдка и честито на притежателя на саксийките!
ОтговорИзтриванеЕ, страхотно! Вики живее там, синът ми, а сестра ми пък всеки ден минава от там и ако искам нещо да пратя към теб, ще знам, че няма да е проблем.Понякога нещата от София ми пристигат по-бързо, отколкото аз ходя до Варна.
ИзтриванеАз предпочитам по-дребната тапиока, поне последно имаше два размера в магазина.Странно ми е, защото е едно и също нещо...
Ще се радвам да ти допадне, Марти!
Значи и на мен Вики ми е под ръка;)))
ИзтриванеИ да ти кажа и на мен нещата извън София ми пристигат по-бързо отлокото в София;)
Благодаря, че сподели и за размера!
Хах, да и на теб!:)
ИзтриванеМоже и да си внушавам, но и на Неви не и допаднаха по-големите, които всъщност та си купи.
Уникални и апетитни снимки. Обичам да експериментирам с тапиоката, в комбинация с боровники се раждат шедьоври!
ОтговорИзтриване