Ризото с императорски черен ориз, гъби пачи крак и шимеджи - Emperor's Black Rice Risotto with Chanterelle Mushrooms and Shimeji

 

Черният ориз е всъщност подобно на ориз растение, с обагрени в черно зърна. След сваряване този цвят преминава в тъмно лилав, пурпурен отенък. Има лек аромат на ядки и се готви по-дълго от обичайното време за белия ориз. Съдържа желязо, цинк, минерали, и ценни аминокиселини. В древен Китай черният ориз се е считал за най-доброто зърно и е бил предназначен за императора. Не е бил разрешен за простолюдието. По тази причина освен императорски ориз е популярен и като забранен ориз (forbidden rice) Още за качествата на този ориз може да прочетете тук

 

Необходими продукти:

* 300 гр. императорски ориз " Крина"
* 3 с.л. масло и 2 с.л. олио или  само олио за веган вариант
* 100 мл бяло вино
* 1 глава лук
* 600 мл зеленчуков бульон или вода
* 200 гр пачи крак
* 200 гр. шимеджи или други гъби
* 1 с.л. сушени цветове от мащерка
* черен пипер-прясно смлян
* сол, ако бульона не е солен
* 4 с.л. пармезан-настърган, ако правите веган ястие не използвайте

За декорация :

* цветове и стръкове чивас- див лук или цветове от кръглоглав лук, каквито съм използвала.


 

 Приготвяне:

Запържете в маслото и олиото ситно нарязаната глава лук. Поръсете черния пипер. Добавете ориза.Разбъркайте около 2 минути. Добавете виното, покрийте с капак и намалете огъня. След като оризът поеме виното добавете зеленчуковия бульон. Варете около 30 минути или докато оризът омекне достатъчно за вашия вкус. Не трябва да разварявате. Поръсете мащерката, разбъркайте, изключете огъня и оставете още 10 минути под похлупака.
Докато оризът се вари сотирайте гъбите в олио и оставете на топло.

Преди сервиране разбъркайте оризът с настъргания пармезан. Разпределете в чиниите и наредете гъбите отгоре. Поръсете с цветчетата и нарязаните стръкове див лук и цветчета от кръглоглав лук.








 

Други вкусни рецепти с гъби:


Гъбена каша с елдено брашно - Mushroom mess with buckwheat flour

Баница с козе сирене,гъби и праз или зелен лук

Спаначени фетучини с манатарки и мащерка - Spinach fettuccine with penny bun (Boletus edulis) and thyme

Гъбено суфле с лимоново босилеков сос

Ризото с гъби и мащерка

Лятна терина Прованс - Summer terrine Provence






Коментари

  1. Бети, прекрасна комбинация !
    Обичам и черния, и кафявия ориз,но гъбите ти придават
    чудесен и екзотичен вкус :)
    Поздрави и прохладна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Гъбите наистина внесоха още повече аромат и се получи вкусно ястие!
      Хубав понеделник!

      Изтриване
  2. Ризотото изглежда толкова вкусно, а снимките са направо прекрасни. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Голяма вкусотия си приготвила, Бети, много аромат и вдъхновение откривам в нея. Желая ти един усмихнат ден с прекрасно настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Не съм виждала черен ориз и ми беше интересно!
    Бети, изкушаващо предложение, апетитно поднесено!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, продава се в по-големите вериги- Била, Кауфланд, Карфур.Аз купувам най-често на Крина-Императорски- в кутии е.
      Има и в био магазините, където е доста по-скъп и е с по-различна форма и вкус. Също много вкусен.

      Изтриване
  5. Това ще да е доста вкусно. И такъв ориз имам. Оставя да набавя гъбки;)
    Прекрасна седмица ти желая, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гъбките са от пазарите в София, и шимеджи, отново от София от Била.В нашата не носят :)
      Вкусно е, наистина, но аз обичам всякакви гъби...
      Прегръдка!

      Изтриване
  6. Това се казва изобилие! Какви интересни гъбки и колко са фотогенични:) Уникален стил Бети!
    А за ястието какво да кажа, освен, че звучи многооооо вкусно! Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти!
      Наистина се получи добро съчетание.

      Изтриване
  7. Красиво, горско, невероятно!
    Все едно съм в някоя хижа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В нашите хижи няма шимеджи, но пък манатарки, пачи крак и челадинки вярвам да се намират.
      Благодаря, Сандра!

      Изтриване
  8. Не знам дали ще го направя, Бети. При теб изглежда като за изложба...твоите рецепти, снимки, подбирани и внимателно аранжирани храни са като кулинарен от кутюр (Haute couture). Истинска наслада за естета.

    ОтговорИзтриване
  9. Марте, направи го. Много е вкусно това ризото. Не е сложно, а украсата-само съм поръсила с цвят от лук, сега няма, но може да се поръси с цветове от сушен риган, ако имаш, или мащерка, или листенца пресен риган. И част от гъбките, които използваш да наредиш отстрани.
    На мен така ми дойде тогава. Много ми се иска хората да бъдат привлечени от вида на ястието за да го опитат, защото е много вкусно.

    Благодаря ти за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  10. Привет, какво значи 'сотирайте'?

    ОтговорИзтриване
  11. Сотирането е бързо готвене при висока температура с малко количество олио и постоянно бъркане.Продуктите се слагат, в загрят съд и мазнина. Важно е зеленчуците, в случая гъбите да са сухи.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте! И аз приготвих ястието или поне подобно на него. Нямах бяло вино и сложих червено, пак се получи мноооогоо добре. И малко орехи. Мммм. Ще трябва да пртиготвя нова порция, че не остана за другите от опитване :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деница!
      Супер, много се радвам, че ти е харесало. Разбира се, както и сама си видяла не е проблем да се използва и червено вино, особено ако оризът е тъмен. Орехите са чудесно допълнение, като се замисля почти във всичко! Благодаря ти, че сподели! И аз съм на ризото днес, по-различно и след малко ще покажа.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни