четвъртък, 27 юни 2013 г.

Спаначени фетучини с манатарки и мащерка - Spinach fettuccine with penny bun (Boletus edulis) and thyme


Дъжд- топъл, освежаващ, изненадващ, летен, светъл, весел, напоителен, желан, красив, .... Дъждът има много лица, навярно толкова, колкото сме и ние.Всеки има свое отношение към дъжда, често според моментното ни състояние.Знам, че има и студен, мрачен, тежък, продължителен, пороен, монотонен, есенен, тъмен, леден, неспиращ, страшен....но няма да ви занимавам с този дъжд сега.
Сега е лято и дъждът плисва и отминава. Хубавото на летния дъжд е, че след него изгрява слънце, появява се дъга,  уханията от измитите треви, гори, цветя и дървета са чисти и силни. Небето е ясно синьо, дълбоко, безкрайно,...Много ми се искаше да ви разкажа за една разходка в гората, след дъжд. За ароматите от мократа шума под обувките ми ...За тънките и весели ручейчета подскачащи по камъчетата...За кристалните капчици, процеждащи се по листата, за буболечките, излезли да изсушат крилцата си,  за чудните гъби, показващи се из шубраците, но за съжаление това не ми се случи. Появи се в съзнанието ми, щом зърнах на пазара тези  манатарки  (Boletus edulis)

 


Имах блед спомен за вкуса им, но със  сигурност хубав и реших непременно да приготвя нещо с тях. Прибрах се радостна от находката и много гладна. Исках да приготвя специалните гъби по някаква специална рецепта. Но не мога да седна, умираща от глад и да търся рецепти. Направих ги по най-бързия и изпитан начин.Запържих ги леко в малко олио.Тази процедура със сигурност "изважда" ароматите. Обогатих вкуса с млечна сметана и пармезан. За аромат се спрях на вълшебната мащерка и малко черен пипер за по-голяма изразителност на вкусовете.

 
  И тъй като манатарките се срещат най-вече в широколистни гори, но понякога и в иглолистни, сложих и кедрови ядки-едно ароматно докосване на иглолистно дърво.


Клончето и шишарката не са от Сибирски кедър и сега съжалявам, че когато бях в Германия  и видях в един хранителен магазин шишарки, не си купих. Бяха наистина доста скъпи, но щях да си имам тази ароматна шишарка. Доста по едра, от всички, които съм виждала досега, с подобна  форма, като тази на снимката.


Продукти :

 2 порции

* фетучини -6-8 топки
* 3 големи гъби -манатарки
* 200 мл млечна сметана
* малко олио
* 4 с.л. настърган пармезан
* 2-3  с.л. кедрови ядки
* 1 с.л листенца от изсушена мащерка
* 1/2 ч.л прясно смлян черен пипер





Вероятно ви е известен в основни линии този гъбен сос и все пак ето как приготвих аз.

Приготвяне:

1.В по-голяма тенджера сложете вода и след като заври, сварете според указанията на опаковката фетучините. Аз ги предпочитам al dente, т.е. по-твърди и ги варя с първото време, което е указано или проверявам минута преди указаното.

2. През това време измивам гъбите, подсушавам и нарязвам на тънки филийки.



Загрявам в друга тенджера малко олио и запържвам гъбите. Добавям черния пипер.

3. Добавям сметаната, когато заври, изсипвам пармезана, машерката и свалям от котлона.


4. През това време фетучините са готови. Изсипвам ги в гевгир за да се отцедят и ги слагам при ароматния сос. Разбърквам, сервирам и поръсвам с кедровите ядки.


Ако имате възможност да приготвите от тези гъби, непременно го направете! А много по-голямо удоволствие би било, ако сами ги наберете.

Аз успях да набера само мащерка. Беше невероятно удоволствие да усещам аромата й, да гледам топлите лилави поляни, да докосвам меките стръкчета...и после да я усещам в дома си.

Други вкусни неща с мащерка и гъби:

Бързи пълнозърнести питки от лимец и ръж, мащерка и риган - веган опция - Quick wholemeal bread from spelled and rye, thyme and oregano - vegan option

Ризото с императорски черен ориз, гъби пачи крак и шимеджи - Emperor's Black Rice Risotto with Chanterelle Mushrooms and Shimeji

Картофена крем супа с ароматни корени и мащерка

Крем супа от карфиол и целина

Букет в чинията.Честита пролет! - Bouquet in the plate. Happy Spring!

Печен лук с камамбер

Гъбена каша с елдено брашно - Mushroom mess with buckwheat flour

Гъбено суфле с лимоново босилеков сос

Миди с ориз - Mussels with rice

Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща

32 коментара:

  1. Бети, от всяко ястие създаваш картина, дори цяла приказка... И макар хапнала, такъв апетит ми се отвори от тези фетучини... Страхотно предложение!
    Сърдечни поздрави с пожелания за пречистващ летен дъжд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря сърдечно!
      Радвам се, че ти е приятно!
      На нас ни се размина дъждът!

      Изтриване
  2. Ооооо ,Бети , докато описваше разходката след дъжд в гората бях сигурна ,че ти се е случила ! Много красиво и образно написано !
    А чинията веднага подавам за една голяма щипка фетучини :)....разкош са !
    Прегръдка и хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, случвало ми се е, но отдавна, и не с тези гъбки!
      Благодаря ти, и да знаеш удоволствието е мое,от хубавите думи и желанието за порция фетучини! Обичам гостите ми да похапват!

      Изтриване
  3. Замириса ми на гора и летен дъжд. И въпреки, че при нас цял ден вали (брои се за летен дъжд, но е много студено) ми стана някак топло от публикацията ти. Много вкусно предложение, Бети! Обичам аромата на манатарки, но много рядко ми се случва да ги готвя. Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, в София дъждът, продължителният няма това очарование, както в гората...
      Снежи, в събота видях манатарки в Пикадили и на едно пазарче в София.А от Била си купих други гъбки.
      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Бети, това е една от любимите ми комбинации, особено с паста. Точно такова съчетание обаче, не съм приготвяла и ще се възползвам от предложението. Сминките ни ми оставят друг шанс просто. Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, радвам се, че ти допада! И ти благодаря за комплимента!

      Изтриване
  5. Снимка 2 ми е любима!!! Цяла приказка в снимки ни разказа за гъбките, Бети, голяма красота. Все едно кухнята ти е в някоя горичка, на прохладно, сред красивата природа и горският мъх, пресягаш се за гъбка, за подправки... Красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен Снежи и снимката с продуктите ми харесва, гледайки ги си представям аромата на мащерката, на бора, надявам се да се усеща и от другите хора, които ги гледат! Много бих искала.
      Благодаря ти, сърдечно!

      Изтриване
  6. Ммм, усетих уханието на това изкушение, Бети! Много апетитно изглежда, а снимките ти са невероятни! Усмивки, мила Бети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Дани, много ти благодаря! Зарадва ме!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. Ей това е моят вкус, както и моите блянове, Бети! Улучи ме в десятката!
    Замириса ми и на бор, и на мащерка, и на вкусната ти гозба! Само кедровите ядки са новост тук за мен - ще опитам и с тях. Вълшебни снимки, като от оная книжка с приказката за Горската аптека :) Така де, да се знае кой чете детски приказки ;)))
    Лека нощ, мила, с пожелание да не бленуваш гората, ами да я помиришеш наистина скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, значи може да се срещнем по горите някъде... И ако видя някоя дама да чете прикказки, непременно ще я заговоря!
      Кедровите ядки имат лек иглолистен аромат-опитай непременно.
      Обожавам детски приказки!
      Благодаря ти за пожеланието! Вчера имах чуден морски след обед! А през целия път до там и обратно в колата нахлуваше мирис на узрели жита, на сено, на лято!Беше прекрасно наистина.

      Изтриване
  8. Прекрасни снимки и аромати. Гора. Дъжд. Лято...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта, виждам с какво удоволствие си застанала пред това лилаво вълшебство!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. Very good recipe, beautifully photographed!!!
    Hugs Vicky

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, много красиви, топли, свежи, ароматни, летни, зелени снимки! :)
    Поздравления и хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Албенче, благодаря ти!

      Изтриване
  11. Ухае..., Бети,
    сякаш усещам аромата, топлината и свежестта ..
    Идея, рецепта, снимки и презентация - великолепни,
    благодаря за удоволствието, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  12. Мммм ... че вкусотия :) а снимките с гъбките са като картина на художник :)
    Удоволствие беше за мен Бети да те посетя , макар и в този късен час !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Наистина е голяма вкусотия!

      Изтриване
  13. Бети, пренесе ме в друго измерение - на гората, сякаш те виждам как береш гъби/нищо, че си ги взела от пазара/, а после се прибираш, готвиш уханната храна и приспиваш с приказката! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Игличе, все се виждам из горите, но не мога да стигна до тях :)

      Изтриване
  14. Великолепни фетучини! Снимките и раказът ти ме пренесоха в твоята красива гора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти!
      Много ме радват думите ти!

      Изтриване
  15. Бети, да не би да живееш в някоя къщичка в гората?
    Изключително релаксиращо ми подействаха всичките ти снимки и ястието!
    Яла съм манатарки, само пържени.Следващият път ще приготвя с паста.
    Благодаря ти за страхотното удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, искам да си имам къщичка в гората!
      Много се радвам, че са ти харесали!
      Опитай с паста и с този сос-много са вкусни!

      Изтриване