Спаначени фетучини с манатарки и мащерка - Spinach fettuccine with penny bun (Boletus edulis) and thyme
Сега е лято и дъждът плисва и отминава. Хубавото на летния дъжд е, че след него изгрява слънце, появява се дъга, уханията от измитите треви, гори, цветя и дървета са чисти и силни. Небето е ясно синьо, дълбоко, безкрайно,...Много ми се искаше да ви разкажа за една разходка в гората, след дъжд. За ароматите от мократа шума под обувките ми ...За тънките и весели ручейчета подскачащи по камъчетата...За кристалните капчици, процеждащи се по листата, за буболечките, излезли да изсушат крилцата си, за чудните гъби, показващи се из шубраците, но за съжаление това не ми се случи. Появи се в съзнанието ми, щом зърнах на пазара тези манатарки (Boletus edulis)
Имах блед спомен за вкуса им, но със сигурност хубав и реших непременно да приготвя нещо с тях. Прибрах се радостна от находката и много гладна. Исках да приготвя специалните гъби по някаква специална рецепта. Но не мога да седна, умираща от глад и да търся рецепти. Направих ги по най-бързия и изпитан начин.Запържих ги леко в малко олио.Тази процедура със сигурност "изважда" ароматите. Обогатих вкуса с млечна сметана и пармезан. За аромат се спрях на вълшебната мащерка и малко черен пипер за по-голяма изразителност на вкусовете.
И тъй като манатарките се срещат най-вече в широколистни гори, но понякога и в иглолистни, сложих и кедрови ядки-едно ароматно докосване на иглолистно дърво.
Клончето и шишарката не са от Сибирски кедър и сега съжалявам, че когато бях в Германия и видях в един хранителен магазин шишарки, не си купих. Бяха наистина доста скъпи, но щях да си имам тази ароматна шишарка. Доста по едра, от всички, които съм виждала досега, с подобна форма, като тази на снимката.
Продукти :
2 порции
* фетучини -6-8 топки
* 3 големи гъби -манатарки
* 200 мл млечна сметана
* малко олио
* 4 с.л. настърган пармезан
* 2-3 с.л. кедрови ядки
* 1 с.л листенца от изсушена мащерка
* 1/2 ч.л прясно смлян черен пипер
Вероятно ви е известен в основни линии този гъбен сос и все пак ето как приготвих аз.
Приготвяне:
1.В по-голяма тенджера сложете вода и след като заври, сварете според указанията на опаковката фетучините. Аз ги предпочитам al dente, т.е. по-твърди и ги варя с първото време, което е указано или проверявам минута преди указаното.
2. През това време измивам гъбите, подсушавам и нарязвам на тънки филийки.
Загрявам в друга тенджера малко олио и запържвам гъбите. Добавям черния пипер.
3. Добавям сметаната, когато заври, изсипвам пармезана, машерката и свалям от котлона.
4. През това време фетучините са готови. Изсипвам ги в гевгир за да се отцедят и ги слагам при ароматния сос. Разбърквам, сервирам и поръсвам с кедровите ядки.
Аз успях да набера само мащерка. Беше невероятно удоволствие да усещам аромата й, да гледам топлите лилави поляни, да докосвам меките стръкчета...и после да я усещам в дома си.
Други вкусни неща с мащерка и гъби:
Бети, от всяко ястие създаваш картина, дори цяла приказка... И макар хапнала, такъв апетит ми се отвори от тези фетучини... Страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с пожелания за пречистващ летен дъжд! :)
Гери, благодаря сърдечно!
ИзтриванеРадвам се, че ти е приятно!
На нас ни се размина дъждът!
Ооооо ,Бети , докато описваше разходката след дъжд в гората бях сигурна ,че ти се е случила ! Много красиво и образно написано !
ОтговорИзтриванеА чинията веднага подавам за една голяма щипка фетучини :)....разкош са !
Прегръдка и хубав следобед !
Ив, случвало ми се е, но отдавна, и не с тези гъбки!
ИзтриванеБлагодаря ти, и да знаеш удоволствието е мое,от хубавите думи и желанието за порция фетучини! Обичам гостите ми да похапват!
UMMMM que rico debe estar!!! Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеGrazas, querida Mary! É moi saborosa!
ИзтриванеЗамириса ми на гора и летен дъжд. И въпреки, че при нас цял ден вали (брои се за летен дъжд, но е много студено) ми стана някак топло от публикацията ти. Много вкусно предложение, Бети! Обичам аромата на манатарки, но много рядко ми се случва да ги готвя. Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеАх, в София дъждът, продължителният няма това очарование, както в гората...
ИзтриванеСнежи, в събота видях манатарки в Пикадили и на едно пазарче в София.А от Била си купих други гъбки.
Прегръдка!
Бети, това е една от любимите ми комбинации, особено с паста. Точно такова съчетание обаче, не съм приготвяла и ще се възползвам от предложението. Сминките ни ми оставят друг шанс просто. Прегръдка и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМарти, радвам се, че ти допада! И ти благодаря за комплимента!
ИзтриванеСнимка 2 ми е любима!!! Цяла приказка в снимки ни разказа за гъбките, Бети, голяма красота. Все едно кухнята ти е в някоя горичка, на прохладно, сред красивата природа и горският мъх, пресягаш се за гъбка, за подправки... Красота!
ОтговорИзтриванеИ на мен Снежи и снимката с продуктите ми харесва, гледайки ги си представям аромата на мащерката, на бора, надявам се да се усеща и от другите хора, които ги гледат! Много бих искала.
ИзтриванеБлагодаря ти, сърдечно!
Ммм, усетих уханието на това изкушение, Бети! Много апетитно изглежда, а снимките ти са невероятни! Усмивки, мила Бети! :)
ОтговорИзтриванеО, Дани, много ти благодаря! Зарадва ме!
ИзтриванеПрегръдка!
Ей това е моят вкус, както и моите блянове, Бети! Улучи ме в десятката!
ОтговорИзтриванеЗамириса ми и на бор, и на мащерка, и на вкусната ти гозба! Само кедровите ядки са новост тук за мен - ще опитам и с тях. Вълшебни снимки, като от оная книжка с приказката за Горската аптека :) Така де, да се знае кой чете детски приказки ;)))
Лека нощ, мила, с пожелание да не бленуваш гората, ами да я помиришеш наистина скоро!
Ирма, значи може да се срещнем по горите някъде... И ако видя някоя дама да чете прикказки, непременно ще я заговоря!
ИзтриванеКедровите ядки имат лек иглолистен аромат-опитай непременно.
Обожавам детски приказки!
Благодаря ти за пожеланието! Вчера имах чуден морски след обед! А през целия път до там и обратно в колата нахлуваше мирис на узрели жита, на сено, на лято!Беше прекрасно наистина.
Прекрасни снимки и аромати. Гора. Дъжд. Лято...
ОтговорИзтриванеМарта, виждам с какво удоволствие си застанала пред това лилаво вълшебство!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Very good recipe, beautifully photographed!!!
ОтговорИзтриванеHugs Vicky
Dear Vicky,
ИзтриванеThank you !
Бети, много красиви, топли, свежи, ароматни, летни, зелени снимки! :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и хубави събота и неделя!
Мила Албенче, благодаря ти!
ИзтриванеУхае..., Бети,
ОтговорИзтриванесякаш усещам аромата, топлината и свежестта ..
Идея, рецепта, снимки и презентация - великолепни,
благодаря за удоволствието, Диана
Диани, благодаря ти!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Мммм ... че вкусотия :) а снимките с гъбките са като картина на художник :)
ОтговорИзтриванеУдоволствие беше за мен Бети да те посетя , макар и в този късен час !
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеНаистина е голяма вкусотия!
Бети, пренесе ме в друго измерение - на гората, сякаш те виждам как береш гъби/нищо, че си ги взела от пазара/, а после се прибираш, готвиш уханната храна и приспиваш с приказката! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеИ аз Игличе, все се виждам из горите, но не мога да стигна до тях :)
ИзтриванеВеликолепни фетучини! Снимките и раказът ти ме пренесоха в твоята красива гора!
ОтговорИзтриванеЛучи, благодаря ти!
ИзтриванеМного ме радват думите ти!
Бети, да не би да живееш в някоя къщичка в гората?
ОтговорИзтриванеИзключително релаксиращо ми подействаха всичките ти снимки и ястието!
Яла съм манатарки, само пържени.Следващият път ще приготвя с паста.
Благодаря ти за страхотното удоволствие!
Ах, искам да си имам къщичка в гората!
ИзтриванеМного се радвам, че са ти харесали!
Опитай с паста и с този сос-много са вкусни!