Таратор-смути - Tarator ( Light summer cold soup with yogurt, cucumber and dill) Smoothie
Едно по-различно приготвяне и сервиране на обичания от всички освежаващ таратор. Традиционна и може би най-популярната студена супа, която се сервира през лятото в България. Подходяща е за лек обяд или вечеря в горещите дни. Рецептата е известна на всеки българин. Включва българско кисело мляко, студена вода, краставици, копър, олио, сол и чесън. В някои региони добавят и малко оцет, в други приготвят таратора без кисело мляко-добавят само оцет към водата. Оцетът действа утоляващо жаждата. В миналото често са приготвяли така наречения суклук- напитка от студена вода, малко мед и малко оцет.
Пропорциите кисело мляко- вода варират според индивидуалния вкус от 1:1 до 1:3 . Чесънът също се добавя по желание. Някои пропускат и орехите. Аз пропускам солта.
Продукти за 2 чаши:
* 300 гр. българско кисело мляко 4,5 %- студено
* 150 мл студена вода
* 2 с.л. зехтин
* 200 гр. краставици
* 50 гр счукани орехи
* свеж копър
* сол по желание
* чесън по желание
Приготвяне:
Аз сложих всички съставки в блендера и пулсирах докато се получи гладка еднородна смес.Може да добавите лед. Украсих с цветове от копър.
Приготвен по този начин, тараторът е подходящ за носене в офиса, на пикник, особено, ако имате подходящ съд.
Каквото и да бъде времето през почивните дни, вие сте тези, които ще направите дните си хубави, а може би незабравими!
Бети, ти направо ме срази!
ОтговорИзтриванеТо таратор бива, бива ама... то това произведение на изкуството! :)
Прекрасно аранжирано, сервирано... прелестни снимки!
Направо ми напълни очите с цвят и красота :)
Ми... няма да го ям. Ще го гледам и ще му се наслаждавам :)
Дари, не яж, а пий!:)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Когато си нося това за обяд съм свободна да се разходя на слънце...В заведенията слагат много сол и вода, пропускат орехите и зехтина. А и направата не отнема време, дори е по бърза от традиционния таратор :))
Бети, страхотни снимки! И интересна импровизация на тема таратор, точно за летните горещини.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер
Благодаря, Албенче!
ИзтриванеБети, чудесно предложение! Аз съм пробвала да настържа краставичката и пак си го наливам в чашка. Подобно е и наистина е много вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Гери, и аз съм пробвала, но се получава нещо като пиене на спагети :)А с блиндирането е супер бързо и гладко.
ИзтриванеО, това редовно се правеше в къщи някога, заради едно малко капризче, което не можело да яде таратор, бягаше от зелените листа на копъра и магданоза (аз му добавям и магданоз) Последно, миналото или по-миналото лято си играх да го пасирам, за да си сложа за път в термос, че беше една жега... а пътят дълъг.
ОтговорИзтриванеМного красиво си го поднесла, Бети, с чадърчета от копъров цвят! Супер идея!
Усмивки и весел уикенд!
Хи-хи...,ах,тези капризчета...
ИзтриванеИнтересно с магданоза...
Благодаря ти, за милите думи, Ирма!
Разби ме, само от солта не бих се отказала! Снимките са вълшебни! Хубав уикенд, Бети!
ОтговорИзтриванеВ летните жеги е хубаво да се добавя и сол, но аз никак не обичам солено.
ИзтриванеБлагодаря, Игличе!
Бетинка, каква страшна идея ми даваш! Страхотно! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРадвам се!
ИзтриванеПрегръдка!
Бети, с удоволствие ще изпия една чаша под сянката на
ОтговорИзтриванечадърчето!
Прекрасни снимки!
Хубав уикенд!
Мила, Дани,
Изтриванеблагодаря ти!
Бети, такива уникални снимки си направила, че ме упъти тутакси към кухнята! Поздравления! Ето, че една проста рецепта може да се превърне в шедьовър!
ОтговорИзтриванеО,Таня, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеГлавното е, че е супер бърза!
Прегръдка!
И тараторче да поднесеш, мила Бети, правиш го по уникален начин! Прегръдки и хубава неделя! :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти!
ИзтриванеЧадърчетата на копъра са уникални, аз просто ги сложих в чашата :))
Бети, поредното чудесно предложение, невероятни снимки и поднасяне!
ОтговорИзтриванеЕ, това лято ще си "отпия" таратор, приготвен по този начин! :)
Поздравления за идеята и сърдечни прегръдки!
Радвам се, Тили, че ти допада и благодаря за милите думи!
ИзтриванеКато гледам снимките няма начин да не е вкусно. То бива, бива красота...невероятна си Бети!
ОтговорИзтриванеПавлети, благодаря ти!
ИзтриванеАко обичаш таратор и това ще ти хареса, аз само съм го пасирала за удобство!
En todos los lugares hay bebidas "de verano". En España está el gazpacho, que es de tomate. Este de pepino tiene que estar muy bueno.
ОтговорИзтриванеOh, ya sé gazpacho! Me encanta!
Изтриване¡Bienvenido!
И аз съм пасирала таратор, точно за да си нося в работата, но твоето поднасяне е много класно! Много си идейна, да знаеш!
ОтговорИзтриване