петък, 22 март 2013 г.

Букет в чинията.Честита пролет! - Bouquet in the plate. Happy Spring!




 У дома сме свикнали от ранна пролет да добавяме в салатата много други растения, които не се продават никъде, берем  си ги сами- от поляни в гората или от двора на село.
Вероятно някои от вас също ги използват, а други ги познават като пролетни цветя. Съвсем накратко за тези цветя от поляните, които освен че са ядливи са и билки, т.е. са полезни за здравето ни.А най-важното е, че са достъпни за всеки.


Глухарче  
Taraxacum Officinale

 Пресните листа и сокът от растението имат подсилващо действие,  препоръчват се за лечение на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет.Имат благоприятното действие при стомашно-чревни и жлъчни заболявания.  Прилагат се за засилване на апетита, като слабителни, глистогонни и диуретични средства. Освен листата и цветовете, за дрога се използват и корените, но те се събират есенно време и се сушат. Листата леко нагарчат, в общото количество салата и полети с лимонов сок това не се усеща.

 Иглика
 Primula veris - L.Synonyms P. officinalis

За лечебни цели се използват коренището и корените, цветовете и листата. Притежават антиоксидантно, противовъзпалително, отхрачващо и диуретично действие. Засилват стомашната секреция. Действа успокоително и на нервната система. Фитотерапията използва билката при лечение на бронхити и неговите симптоми.Отварата от цветовете има лек успокояващ ефект и се използва при лечение на стрес и безсъние. Свежите листа на игликата имат много витам.С и каротен. Нямат изявен вкус.
 


Горска теменуга  

Viola odorata

Горската теменуга се използва  за лечение на заболяванията на дихателната система-при бронхити, суха кашлица, бронхиална астма. Цветовете имат отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, омекчава кашлицата и  втечнява бронхиалните секрети.  Външно се употребява при различни дерматити.

 Лимонова мащерка
 Thymus citriodorus (Lemon thyme or Citrus thyme)

  За лечебни цели се използват изсушените ѝ цветове. Притежава антисептично, противовъзпалително, отхрачващо, спазмолитично, болкоуспокояващо действие.
Лимоновата мащерка има много приятен лимонов аромат, подобно на маточината.
 

 Рукола
 (Eruca sativa)

 Силен афродизиак.Руколата нормализира обмяната на веществата, повишава хемоглобина. Руколата е богата  на етерични масла и на органични киселини, на витамини (А, С и К) и минерали -калций, калий, магнезий и фосфор. Редовното похапване на рукола спомага за намаляването на кръвната захар в организма. Препоръчва се и при възпалителни заболявания на пикочните пътища. Листата на руколата имат леко лютив вкус, и слаб орехов аромат.


 Спанак
 (Spinacia)

Изключително полезен и ниско калоричен-100 гр.-22 кал. Но богат на минерали и витамини. Вижте тази таблица
Спанакът съдържа и оксалова киселина, която е противопоказна при хора с бъбречна недостатъчност.
Хора, които страдат от бъбречна недостатъчност трябва да внимават с количествата спанак, които консумират, поради съдържанието на оксалова киселина.

 Орехи

Орехите са богати на фибри, ненаситени мастни киселини, протеини, минерали- магнезий, йод, мед, фосфор, желязо.Витамини -Е, В6, В9, В1.


Продукти:

 за всяка порция по:

* 1 стрък пресен лук
* 3-4 репички
* 1/4 краставица
* листа и цветове от жълта иглика (Primula veris - L.)Synonyms P. officinalis.
* няколко стръка лимонова мащерка Thumus  citodorus  /Lemon Thyme/
* теменужки
* няколко стръка розова иглика
* няколко листа от глухарче Taraxacum Officinale- Dandelion
* няколко стръка див лук


Песто:

* 2 шепи рукола
* 1 шепа свежи листа спанак
* шепа орехи
* 50 мл зехтин или малко  повече
* сок от половин лимон


Приготвяне:

Репичките и краставицата се режат на тънки шайби и се аранжират в чинията. Ако имате ренде цялата тази салата, наистина няма да ви отнеме много време.Подреждат се листата и цветовете от иглика, клончетата мащерка, листата от глухарчето, стръковете лук.Поръсва се с листенца мащерка и нарязан див лук.

За пестото -
Всички съставки се блендират.Вероятно сте забелязали, че няма сол. Наистина не е необходимо.



С лъжичка се поръсва от пестото върху салатата. Останалото количество се сервира отделно в подходяща малка чашка. Много е вкусно и може да се маже на филийка или да се поднесе с печени картофи например.


За повече настроение сложете в малки стъклени чашки от цветята и мащерката, също добре измити, за да може да си вземате и допълвате салатата.


Ако имате желание или за още по празничен вид, може да украсите и приборите с панделка и цветя или мащерка.






Може би ще ви бъде интересно да видите:


Лятна терина Прованс - Summer terrine Provence

 

Салата от айсберг, авокадо, конопено семе и пъдпъдъчи яйца - Iceberg lettuce, avocado, hemp seed and quail egg salad

 

Салата от айсберг, рукола, чери домати, маслини и пармезан - Salad of iceberg lettuce, arugula, cherry tomatoes, olives and parmesan

 

Салата с айсберг, спанак, глухарче, рукола, авокадо, грейпфурт, помело и нигела -черен сусам - Iceberg salad with spinach, dandelion greens, arugula, avocado, grapefruit, pomelo, and Nigel, black sesame

 


Салата с грах, краставици, сушени червени боровинки, мак и лимоново меден дресинг - Salad with peas, cucumbers, dried cranberries, lemon poppy and honey dressing

Салата с грах, авокадо, бадеми и сметанов сос с рукола - Salad with chickpeas, avocado, almonds and cream sauce with arugula

 

Салата от спанак, кедрови ядки и чеснови крутони - Spinach salad, pine nuts and garlic croutons

 

Салата от рукола, круши, орехи и меко козе сирене и......... Салата с рукола, печени круши и халуми и орехи - Arugula salad with pears, walnuts and warm goat cheese in. ........ Arugula salad with roasted pears and walnuts and Halloumi

 

Оранжево небето, оранжево морето, .....оранжева салата - Orange sky, orange sea ..... orange salad



 

Желая ви хубава, слънчева пролет!

46 коментара:

  1. Усмихна ме, Бети!
    Толкова красива и цветна публикация!
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина си прекрасна, Бети! Благодаря за споделената информация и красота.
    Но имам един въпрос - в салатката ти има и цветове на иглика, нали? Това значи ли, че и те са ядливи, защото не си ги споменала по-горе?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ядливи са. От жълтите суша и за чай.
      Всичко в чинията се яде..:)
      Хубав ден!
      Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора. Ще пробвам и аз да ги използвам тогава. Голям вдъхновител си!

      Изтриване
    3. За мен е удоволствие!

      Изтриване
  3. Бети…Честита Пролет мила!
    Толкова красота има в тази салатка :) ами тя Пролета се е приземила в твоята чиния!
    Ако е пред мен…само ще си я гледкам да знаеш….и може би ще си хапна само краставицата , репичките и лука…а цветенцата ще сложа във вазичката да продължа да си ги гледкам :)))
    Пестото ще си го направя и за други салатки ще го ползвам също…много ми хареса!
    Харесаха ми и останалите салатни предложения…обожавам салатки!
    Поздрави и много цветно и пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, полезни и красиви са, а и на поляната има още...а във вазичката ще увяхнат, ако ги изядеш ообаче красотата им ще мине в теб!:)
      А пестото наистина се получи страхотно. Спанакът, освен, че го дообогатява с минерали и леко тушира вкуса на руколата, орехите овкусяват и няма нужда от сол или пармезан.

      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Царица си ,Бети на красотата ! Толкова красиво и свежо прилотно изглежда поста ти , че и непопарена коприва да ми сложиш в чинията ще я изям :) ! Не знаех ,че игликата се яде !
    Честита ти пролет - слънчева и уханна ! Прегръдки ! Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,
      всъщност може и непопарена да се яде-стрита с малко сол или орехи:))))
      Благодаря ти за комплимента и за усмивката!

      Изтриване
  5. Първите четири в списъка, признавам, не съм ги опитвала. Бети, благодаря ти за този полезен, цветен и красив пролетен пост, който за мен е като свежа глътка въздух!
    Усмивки и честита пролет! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Дани,
      Ще ти донесе настроение!
      Благодаря!

      Изтриване
  6. Толкова е нежно и красиво, че няма как да не "открадна" идеята!
    Честита пролет - вдъхновяваща и цветна!
    Желая ти прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албена!
      Надявам се да споделиш.

      Изтриване
  7. Прекрасно!
    Ухае на пролет и свежест! Зареди ме с енергия!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Бенита!
      Радвам се!

      Благодаря ти!

      Изтриване
  8. Честита пролет, Бети!
    Много свежа и колоритна публикация!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, честита и на теб!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  9. С толкова настроение и цвят, дори в мрачен ден като днешния ме караш да се усмихвам! Салатата изглежда невероятно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. ох Бети, страхотни комбинации правиш. Много ми е приятно тук и откривам много идеи за моето си хранене

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Вики!
      Радвам се, че намираш полезни неща!

      Изтриване
  11. О,това тук е като цветна градина,Бети!Колко пъстро,свежо и стилно!Браво,страхотни композиции!Комплименти за цялостната подготовка и аранжиране,много ми хареса!Прегръдка,честита и благодатна пролет и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси, нямаше кой знае каква подгодовка...:)
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  12. Прекрасно е!Прегръщам те,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, благодаря сърдечно!

      Изтриване
  13. Истинска пролетна цветна и зелена публикация Бети :) Напълни ми очите :) Истинска прелест, както винаги много красиво поднесено :)
    Прегръдки и усмихнат уикенд Бети!

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, донесе такава радост в душата ми с тази публикация, а и леко ме шашна с наличната иглика в салатата, за сушена в чай знам, ама сурова в салата....ще пробвам, дори да звучи "канибалско", както се забавляваха с мен домашните...
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  15. Хи-хи, в твоя случай странно да...:)))
    Опитай, за колорит и полезни съставки, инак няма изявен вкус като руколата например..
    Благодаря ти, Игличе, на Кокичето сестриче!

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, ето тази пролет все още я чакам. А дворът е пълен с иглики;) Благодаря за всичко, което показа тук !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Марта, искам да се загубя в твоя двор!"Моят" на баба ми е на 30км....
      А днес на терасата ми има сняг :(

      Изтриване
  17. Изумително...!!! Честита, слънчева и щастлива пролет, Бети! Красотата, която си сервирала е завладяваща! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,благодаря за слънчевите думи!
      Много ме радват в този снежен ден!

      Изтриване
  18. Вкусно Бети, здравей!
    Честита пролет!
    Това, с което ме посреща блога ти е уникално! Ти направо рисуваш в чиниите!
    Прелест радваща окото!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари,
      Добре дошла!
      Радваш ме!

      Изтриване
  19. Бети, невероятно красиво си поднесла тази вкусна, здравословна пролетна салата!
    От посочените съставки само за теменужките не съм се сетила че може да се употребят. Иначе съм брала за чай.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е допаднало предложението ми!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  20. Бети, пролетна и цветна импресия е при теб! Невероятно стилно и красиво е всичко!Желая ти много такова, цветно и усмихнато настроение и на теб!

    ОтговорИзтриване
  21. Qué RICO este plato! No dá ganas de comerlo, sino, mirarlo, admirarlo etc!!! ;)
    Abrazos desde Brasil.
    Cilene Macedo

    ОтговорИзтриване
  22. Oh, Cilene Macedo,
    gracias por esas palabras!

    ОтговорИзтриване
  23. Каква красота си сътворила!
    Освен това всичко е и полезно.
    Благодаря ти, Бети, за удоволствието, което ми достави и за информацията.
    Винаги съм мислела, че игликата не се яде. Сега зная, че съм бъркала.
    Пожелавам ти хубава пролет.

    ОтговорИзтриване
  24. Разкошна е, Бети! Такава нежна прелест. Браво ти за вкуса!

    ОтговорИзтриване