Бързи пълнозърнести питки от лимец и ръж, мащерка и риган - веган опция - Quick wholemeal bread from spelled and rye, thyme and oregano - vegan option
Правят се бързо, от вас зависи колко пълнозърнести и здравословни ще ги направите. Може да се похапват като закуска, на път или на пикник, могат да се предложат и вместо хляб с основното, а може да се ядат и само със салата. Вкусни са топли с чаша айрян или мляко- прясно краве, ечемичено, соево, орехово, оризово. Вкусни са и студени. Особено на път, знаете какво има в тях и не можете да си ги купите от никоя бензиностанция. Приготвяне и печене- около 30 минути.
Когато изпращах гостите си реших да им приготвя нещо за из път. Тъй като зет ми е веган, а всички други харесват нещата, които приготвям за него, направих тези питки без никакви животински продукти.Ще дам и друга опция -вегетарианска. В тази рецепта важно е съотношението, за това ще дам продуктите измерени с чаша и лъжица-за содата. Моята чаша е с вместимост 200 мл. Ако използвате чаша, най- добре с една и съща да измерите всички продукти, с изключение на содата бикарбонат.
Веган вариант:
* 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
* 1/2 ч.ч ръжено брашно
* 1/2 ч.ч пшенични трици, може и други
* 1 ч.ч соево, оризово или овесено мляко
* 1/2 ч.ч. смлени орехи
* 1/2 ч.ч. смляно сурово кашу
* няколко стръка риган
* няколко стръка мащерка-може и сушени
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1 ч.л. лимонов сок или оцет
* сол на вкус-поне 1/2 ч.л.
* 1/3 ч.ч сусамов тахан
* 1/2 ч.ч попарен спанак
* 1/3 ч.ч сусам
1. Ако искате да са по-пикантни добавете чили и черен пипер на прах
2. Може са замените ядките с една чаша тофу намачкано с вилица.
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 170-180 С
2. Смесете в купа брашната.
3. Поставете всичко останало в блендера и пуснете за около 1/2 минунта.
4. Изсипете в купата при брашното и омесете първо с лъжица, а после с ръка влажно тесто.С мокри ръце оформете топчета и сплескайте. Поставете в тава, покрита с хартия. Ако искате поръсете допълнително със сусам. Ръцете се мият често, за да се оформят по-лесно гладки топчета. Може и да не ги сплесквате-тогава ще имате по-меки питки. Аз предпочитам да имат повече коричка, да са по- препечени и тънки. Може да оформите и като скони.
5. Печете до зачервяване -около 15-20 минути. Извадете и поставетет на решетка до окончателното изстиване.Ако искате да са меки, поставете в кошничка, постлана с кърпа и завийте.
Ако не слагате ядки, а тофу, пасирайте само спанака, после добавете, тахана, млякото и набухвателя. Изсипете при брашната, добавете тогава сиренето и омесете.
Вегетариански вариант с кисело мляко и краве сирене.
* 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно от лимец
* 1/2 ч.ч ръжено брашно
* 1/2 ч.ч пшенични трици, може и други
* 1 ч.ч кисело мляко
* 1/2 ч.ч. смлени орехи
* 1/2 ч.ч. смляно сурово кашу
* няколко стръка риган
* няколко стръка мащерка-може и сушени
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1ч.ч натрошено сирене
* 1/2 ч.ч попарен спанак
* 1/3 ч.ч сусам
* по желание чили или черен пипер
* краве масло
Може за разнообразие да пропуснете ядките.
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 170-180 С
2. Смесете в купа брашната.
3. Изсипете киселото мляко, в което сте разбъркали содата, в купата при брашното, добавете пасирания или ситно накълцан спанак, сиренето, подправките и омесете първо с лъжица, а после с ръка влажно тесто.С мокри ръце оформете топчета и ги наредете в тава, застлана с хартия. Ръцете се мият често, за да се оформят по-лесно гладки топчета. С палеца леко притиснете в центъра всяко топче. Поставете в оформеното гнезденце парченце масло. Ако искате поръсете допълнително със сусам.
4. Печете до зачервяване -около 15-20 минути. Извадете и поставетет на решетка до окончателното изстиване.Ако искате да са меки, поставете в кошничка, постлана с кърпа и завийте.
Надявам се, че сте имали прекрасни почивни дни и ви желая усмихнат понеделник!
Бързо ще си дръпна една:). Бети, страхотни бисквитки, а снимките ти са прелестни! Някак ме пренасят на една красива ливадка с едно раирано одеалце... и тази лайка допълва атмосферата. Прекрасна да е новата седмица и за теб!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеПрекрасна седмица и на теб!
О, идеални са и двата варианта, Бети, много апетитни и с пленителна фото сесия! Веганските непременно ще препоръчам на дъщерята, че тя се захласва по този вид хранене, за мен остават другите :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Спорна, слънчева и усмихната седмица ти желая!
Ирма, ще се радвам да ви допаднат! А самите питки-бисквитки не са много фотогенични, но пък са много вкусни.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубава седмица и на теб!
Ухае, Бети!
ОтговорИзтриванеТози лимец продължавам да не го опитвам, но не е от нежелание. Ако продължиш с показването на тези изкушения, ще хукна още сега;)
Хубава вечер!
Да ти дам адреса на един магазин и ще ти го доставят у дома...:)
ИзтриванеХубава седмица, Марта!
Чудно и здравословно предложение. Много хубава идея, Бети!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица - слънчева и цветна като снимките ти!
Гери, благодаря ти!
ИзтриванеУсмивки и за теб!
Много интересни бисквитки и несъмнено вкусни. Присъединявам се при катето на раираното одеалце и си дръпвам кутийката :))).
ОтговорИзтриванеХубава седмица и на теб!
Дианка, специално за вас двете ще си набавя за следващия пикник раирано одеалце ;)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прекрасни снимки, Бети! Отново интересна рецепта, но не мога да откъсна очи от снимките и признавам си, четох по диагонал. Но събрах слънчева красота за целия студен и мрачен днешен ден. Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеА при нас беше много приятно...Радвам се, че са ти харесали!
ИзтриванеУсмихнат и слънчев утрешен ден!
Seguro que estaban muy buenas. Un saludo de mi parte.
ОтговорИзтриване¡Gracias! Felicitaciones a ti!
ИзтриванеThat delight bread and most beautiful photos ^^
ОтговорИзтриванеKisses ;)
Isabella,
ИзтриванеThanks for the lovely comment!
Hugs!