Пълнозърнести скоунс с овесени ядки, лимон и мед


Сигурно сте забелязали как ароматите ни въздействат.А някои, направо ни отнасят някъде, според това с какво го свързваме. Аромата на прясно изпечен хляб и бисквитки свързваме с уютен  дом. Канелата, карамфила- с Коледа, лавандулата ни носи успокоение и ни размечтава, розата и жасмина ни настройват романтично....Някои аромати свързваме със сезоните, а други са вечно актуални и им се наслаждаваме винаги...., например лимона. Винаги действа освежаващо и тонизиращо. Еднакво му се наслаждаваме и през лятото и през зимата. Открих преди време едни скоунс, които много, много ми харесаха. Реших да ги споделя с вас, защото наистина са много ароматни и много вкусни.Очарователното и необичайното в тях е, страхотното съчетание на аромати-обичам миризмата на пълнозърнест  хляб.В тези скоунс овесените ядки, заедно с меда и лимоновата кора се съчетават в невероятен, апетитен, ароматен тандем. Поднесени с масло и мед са един празник за сетивата и  душата...:-)))
Както всички скоунс,  и тези са обичайно лесни!



Продукти:

* 2 чаши брашно пълнозърнесто или 1 1/2 чаши бяло + 1/2 пшенични или овесени трици
* 1 и 1/2 чаши фини овесени ядки
* 2 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л.. сода
* 1/2 ч.л.. сол
* 1/4 чаша  масло, много студено, и нарязани на малки парченца
* 2 супени лъжици. прясно настъргана лимонова кора

* 1 голямо яйце, леко разбито
* 1/4 чаша мед 

* 1/2 чаша кисело  мляко
* 2 чаена лъжичка. пресен лимонов сок
* 1 чаена лъжичка. ванилия/1 ампула на д-р Йоткер



за намазване отгоре:

* 1 супена лъжица. разтопено безсолно масло
* 2 супени лъжици захар на пясък, или гранулирана захар








Приготвяне:

1. Загрейте фурната до 200 градуса. Линия за печене лист с пергаментова хартия.

2.В голяма купа смесете брашното, овесените ядки, бакпулвера, содата и солта с размахване на вилица или с пръсти. Добавете  и в лимоновата  кора  и отново  разбъркайте с вилица.Прелестния аромат на лимон се носи около вас още докато сте стъргали кората и сега продължавате да го усещате..

3.С помощта на блендер, или на вилица и по-енергично натискане добавете  маслото, и завъртете блендера или мачкайте, докато не останат големи  парчета.Маслото не трябва да се забелязва.

4.В малка купа, смесете разбитото яйце, меда, млякото, сока от лимона и ванилията.
5. Направете кладенче в центъра на брашняната смес. Течната смес се изсипва в кладенчето, и се смесват заедно с лъжица докато равномерно се овлажнят сухите съставки и се получи меко тесто. 
6.С на набрашнени ръце, се оформя топка тесто, което се слага  върху леко набрашнена повърхност. Притискаме тестото в кръг с обиколка около 23-25 см.и дебелина около 1-1,5 см.На снимката долу.



7.С помощта на остър нож или колело за пица, нарязваме на 12 триъгълника.


8.С помощта на шпатула прехвърляме триъгълниците в тава, покрита с хартия за печене.  
9.С разтопеното 1 супена лъжица масло и намазваме отгоре с четка всяко парче. Поръсваме  със захар.



10.Печете за 10 до 15 минути, или докато  леко покафенеят отдолу и отгоре. Пекат се бързо, така че бъдете наблизо .

                               
А какъв аромат се носи....МММммм. Пригответе маслото и меда.




Сервирайте топли! Вкусни и ароматни са и студени, но аз предпочитам топли.Остават меки  и може да сервирате и по-късно, ако останат..





Други скоунс :

Скоунс с ябълки и чедър

 Проверявайте, скоро ще има и други.


Източник на рецептата тук


Коментари

  1. Оооооо! Рецептата ти изглежда просто перфектно! Като любител на овесените ядки ще я пробвам задължително! А ароматът се носи дори и само от снимките!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Правенето на скони е много лесно,а резултата е убийствено вкусен,което ги прави предпочитан и много любим десерт!Пък и как са спорни да си похрупваш някоя друга ей така за настроение,нали?!
    Разкошни са ти станали,коричката ми харесва,а аромата на лимон много уважавам!
    Снимките са невероятни!
    Хубав ден,Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси,
      Наистина са много бързи и много вкусни, но ги предпочитам като лека закуска с чай, а в сички, които съм правила досега се меки, с леееко хрупкава коричка.Но ти явно си пробвала някакви хрупкави, надявам се скоро да покажеш-много обичам скони и ще ми е интересно..
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  3. Анонименмарт 22, 2012

    Бети, следя активно твойте публикации и съм очарована, не само от рецептите, но и от начинът на тяхното представяне.
    Благодаря ти много, че ги споделяш. От твоите публикации лъха спокойствие, топлина, любов,... въобще семейна идилия ... не ми достигат думите, за да ти опиша как ми действаш ... БЛАГОДАРЯ! ... БЪДИ ВСЕ ТАКАВА И НЕ СЕ ПРОМЕНЯИ !
    Дани

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, трогната съм!
    благодаря за хубавите думи и се надявам и и за напред да ти допадат нещата, които приготвям и представям .

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се присъединявам към аплодисментите, защото наистина ги заслужаваш, спомням си когато те открих по Коледа - сутрин първата ми работа беше да надзърна тук:) И сега с удоволствие надничам. И днешната рецепта е страхотна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy,благодаря ти!
      Много си мила!Радвам се, че ти допадат моите неща и ти е интересно тук!

      Изтриване
  6. Да си кажа честно вече трети път ги разглеждам и въпреки, че съм приготвила всички продукти да направя твоите бисквити-охлювчета май ще се захвана със сконите първо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, направи сконите-бързо стават, носи се чудесен аромат и са много вкусни.И охлювчетата са хубави, но сконите сега са ми фаворити :-))

      Изтриване
    2. Бетинка, направих все пак охлювчетата, че с лимоните лекувам настинка :) Нещо ми се загуби къде се слага захарта при замесването и я добавих при яйцата. Наистина станаха много вкусни :) Тези дни ще им дойде ред и на сконите :)

      Изтриване
    3. Габи,
      радвам се, че са ти харесали и че сподели...
      Ами захарта ти се е загубила, щото и на мен...не съм написала-благодаря ти!Добавих я.Уж оглеждам всичко по няколко пъти...Точно с яйцата се добавя-но, ти нали си майстор си се справила чудесно!
      Прегръдки

      Изтриване
  7. Бети, от два дена се опитвам да дойда да кажа колко ми допаднаха тези скони и все не успявам.Ето днес най-после успях. Много практична рецепта с феноменални снимки, обещаващи голямо удоволствие!
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  8. Марта,благодаря ти!В действителност са в пъти по-вкусни от снимките!И не на последно място изключително лесни..

    Усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, тези скокни скачат от блог на блог. Накрая ще взема да ги опитам в някой вариант. Чудесни са, Бети и много красиви снимки си направила!
    Честита пролет! С пожелания за усмивки и повече пролетно цветно настроение!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. kokona,опитай и ще се влюбиш...:-)))

      Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
    2. Ами ще ги опитам най-накрая:)

      Изтриване
    3. Опитай и сподели как са ти харесали....
      :-))
      Хубав ден!

      Изтриване
  10. Анонименмарт 23, 2012

    Много са ти хубави сконите :-)! Единствените, които съм правила са от онези, които се пържат в тиган, приличащи малко на палачинки и сервирани с пушена сьомга и сметана. Май в какъвто и вариант да се изберат, винаги се правят много лесно :-)
    Хубави почивни дни, Бети!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Дени!
    И такива обичам, каквито си описала.Наистина всички са лесни и много вкусни!

    Поздрави Дени и интересен уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  12. Бети, изглеждат страхотно! Не съм правила скони, но ще взема да опитам:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Траянка, благодаря ти!
    Опитай, много са лесни и са много вкуснички!
    Хубави почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Анонименмарт 25, 2012

    В продуктите за скони пише чаша и половина овесени ядки,но в приготвянето не ги виждам.Предполагам се слагат при замесване на тестото....Бихте ли потвърдили,моля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,

      Извинете ме за пропуска. Сега ще добавя в начина на приготвяне.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни