сряда, 29 февруари 2012 г.

Скоунс с ябълки и чедър



 Скоунс са много популярни шотландски бързи питки- тестото се бърка с вилица, набухвателя е бакпулвер или сода за хляб, може да се приготвят от пълнозърнесто брашно,  с добавка на овесени ядки, може да са солени или сладки, може да се добавят пресни или замразени плодове....вариантите са много, а резултата е винаги много вкусен. Поднасят традиционно с Clotted cream и ягодово сладко, мед, златен сироп или меласа. И с чай, разбира се, да не забравим чая-без него удоволствието няма да е същото.Тъй като няма да ви предлагам сега рецепта за Clotted cream, само ще спомена, че се произвежда от пълномаслено краве мляко и е с минимум 55 % масленост.Има изключителен аромат на сметана и масло, маже се много по-лесно от маслото и наистина превъзходно допълва сконите..Имах удоволствието да опитам тази сметана от две от  най- известни области, където се произвежда - Cornwall and Devon .За съжаление в България няма  откъде да си купим.Друг път ще споделя опита  си да направя тази сметана. А тъй като често правя скони, поднасям ги понякога с масло, а по- често с разбита млечна сметана, като този път. И сконите и тази сметана опитах за първи път, когато сестра ми и зет ми ми донесоха от Англия.Естествено прочетох съставките на опаковката и започнах проучване в интернет...От тогава съм направила много скоунс, едни от любимите ми са тези, които ви представям днес.


Когато прочетете продуктите и направите , а накрая и като ги опитате ще видите, че са нещо като Добруджанките-например. Казвам го за да добиете обща представа за това какво представляват тези вкусни и бързи за приготвяне питки. Аз не обичам опростяването  или принизяването на нещата, имам предвид ..като в онзи виц..."ААА-аааа това ли! Аз го знам по друг начин!.." Можеше просто да го нарекат хляб или хлебчета -bread, но щяхме ли да разберем какво е точно?-а така веднага ти става ясно какво очакваш.Намирам го за очарователно, както и наименованията на различните кремове- например Lemon curd  и Trifle..., или италианците, които имат наименование за всяка отделна форма на пастата си...или онези сухари- кои ?-брускетите или кантучините?.....Да не се разсейваме повече.Предполагам, че нямате нищо против името в оригинал, просто защото е най-точно.









Източник - Taste of Home

* 1  3/4 ч.чаша брашно
* 2 супени лъжици захар
* 1 -1/2 ч.лъжица сода
* щипка сол
* 1/4 ч.лъжица бакпулвер
* 1/3 ч.чаша масло/маргарин
* 1 ч.чаша кисело мляко
* 1 ч.чаша нарязани на ситно ябълки
* 1 ч.чаша настърган чедър (или твърд кашкавал)

*** Аз използвах чаша с вместимост 200 мл


Приготвяне:

1.В  купа смесваме  брашното, захарта, содата, солта, бакпулвера.
2.В друга купа смесваме маслото, киселото мляко. Разбъркваме добре с вилица, прибавяме чедъра или  кашкавала и ябълките.Маслото трябва да е меко, но не разтопено.Може да замените с маргарин, ако се налага да избягвате масло.
3.Постепено прибавяме сухата смес към мократа , докато оформим меко тесто. Поръсва се върху плота малко  брашно и оформената топка се поставя отгоре, притиска се с длани се оформя отстрани. Трябва да се получи  диск  с дебелина 2,5-3 см.
4.Режем от тестото 8 триъгълника с помоща на ножа за пица. Поставяме ги върху леко намаслена  хартия  и печем в загрята фурна на 220гр. за 12-15 мин. или докато  леко покафенеят.


Поднасят се с....казах с какво традиционно , а аз със сладко от арония и с бита млечна сметана.




Насладете се и очаквайте следваща рецепта за скоунс....

петък, 17 февруари 2012 г.

Петифури за Св.Валентин - Valentine Petits Fours

"Малко" позакъснях, но бихте могли да направите петифурите по друг повод. А ще бъдете информирани за следващата година....Какво празнуваме на 14 февруари? "Нашия" Св.Трифон или "привнесения" Св.Валентин? Кои са тези светци и с какво са свързани имената им? Между другото те са живели по едно и също време и двамата са били лечители.Всички знаем че първият е на православната църква, вторият на католическата. Потърсих информация ,за по-бързо в Интернет...Няма да бъда многословна, само ще спомена, че лично свети Трифон няма нищо общо с лозята, което направо ме шокира..Той е бил лечител и забележете, не е лекувал с вино или нещо свързано с лозите.Нищо винено- гроздово! Съвсем прозаично е, поне това, което прочетох аз.През месец февруари започва годишният цикъл на обработка на лозите в Южна Европа. На 14 февруари лозарите от България, Гърция и Сърбия се отправят с мезета и бъклици вино към лозя и градини, за да се помолят за плодородие след дългата зима. И тъй като църковният календар във всичко е ръководел празника и делника на православните народи, а средата на месеца-  на 14 февруари стар стил, бил възпоменаван св.мъченик Трифон.... гърците измолвали плодородие с молитвата "Трифоне, плодородниче, ела в лозето ми и в нивата ми, да ядем и да пием"*, а българите се молели с думите "Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много...".
Българите правели символично първата пролетна резитба на лозите на 14 февруари - денят, в който по стар стил бил възспоменаван св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли "Трифон Зарезан".Ето повече инфо


Сега да видим и св. Валентин-кой е той?

Всъщност светците с името Валентин са били двама, единият от Рим, а другият от Терни в Италия. Предполага се, че единият е бил свещеник който сгодявал двойки, въпреки забраната на римския император Клавдий II Готски, поради отклоняването на войниците от служба, и затова бил екзекутиран на 14 февруари 269 г.сл.Христа.Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ, и се счита чисто и просто за легенда. Най-напред празникът Свети Валентин е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий I около 494 г.

През 19 век, мощите на Свети Валентин са били дарени от папа Григор XVI на дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия, която после станала често посещавана на 14 февруари.
През 1969 г., като част от по-голям опит да намали броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахнала празника на Свети Валентин от официалния си календар.

Първата регистрирана асоциация на Свети Валентин с романтичната любов датира от 14 век в Англия и Франция, където тогава хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажвали. Това може да се прочете и в литературните произведения на Джефри Чосър от 14 век, и по-точно в Parliament of Foules:
Това се праща на Свети Валентин,
когато всяка птица идва и избира своя другар
По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги валентинки. Вероятно много от легендите за Свети Валентин са били измислени в този период. Някои от най-известните легенди твърдят, че:
  • Вечерта преди мъчението на Свети Валентин заради това, че е християнин, той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря си, в което пишело „От Твоя Валентин“.
  • По време на забрана за женитба на римски войници, наложена от император Клавдий II, Свети Валентин тайно помогнал за уреждането на женитбите.
В повечето от тези легенди 14 февруари е датата, която се свързва с мъченичеството на Свети Валентин.

и още нещо, много интересно....В официалния католически календар на Католическата църква от латинси (западен) обред и литургийника използван по време на богослужения в църквата е св. св. Кирил и Методий. Датата 14 февруари е св.св. Кирил и Методий, съпокровители на Европа заедно със свети Бенедикт, а не св. Валентин !!!

Информацията за Св.Валентин прочетох от тук. Може да видите повече.


С това, което написах по-горе надявам се внесох известна  яснота ...Може би ще потърсите и друга информация ...мисля, че за това, което отхвърляме или сме приели трябва да сме информирани.

Легенди, митове, факти, история,...любов, плодородие...., романтика или прагматизъм,...религия, битие, езически празници и обичаи..., по една или друга причина - комерсиална или сантиментална, отбелязването на празника на любовта е вече в България.Католици, православни, атеисти....всички, които празнуват са обединени от идеята да направят мил жест към любимия или към близките си.Вие решавате дали  ще празнувате.Кой ден и само един ли.Някои не си падат по подобни "истерии", привнесени празници, чуждопоклоничество, неправославни и .т.н....празници...Не искат да подаряват бонбони и цветя на този ден, но май не подаряват и в други дни...:-(...Е, има и други начини, важното е да има обич.
Лично аз използвам повода да направя за близките си нещо " по-така ". Децата ми, като бяха малки, когато любовта е била само към родителите, ми правеха валентинки- малки, сладки,  картички с мили послания, които пазя и до днес, толкова са ми скъпи, с неоформения си почерк и с малкото си знания за надписване на картичка.., но направени с много желание и любов..Винаги ме трогват като си ги гледам.




 
Подходящ начин да кажеш"обичам те" е  гурме храната  и да направиш специален  сладкиш. Тази година се спрях на известните френски Petits Fours-  петифури -малки пастички, направени от няколко слоя тънки блатове и вкусен крем. Украсени , полети с шоколад или глазура, изящни, толкова специални, едни миниатюрни малки тортички - от по една хапчица. Наистина е необходимо много желание и любов за да се заемете с приготвянето им, но вида им, вкуса им и въздействието, което имат, си струват усилията.
 
За да имате перфектен резултат трябва да планирате внимателно. Това не е сладкиш, който можете да приготвите в деня , в който искате да поднесете.От друга страна, можете да приготвите отделните компоненти до няколко дни преди специалния повод.

Ето какво ни е необходимо:

    
* предпочитаното от вас тесто за  блатове, печени на слоеве от около 0,5 см  дебели, за около 5 минути, ше ви обясня по- долу как да постигнете това, а също и моята рецепта.
    
* Лек сироп, с който леко да напръскате блатовете, ароматизиран или не, според предпочитанията ви.Може и да пропуснете. Лично аз го пропуснах, но смених и крема.
    
* Млечно маслен крем-по-долу е рецептата. В оригиналната рецепта е швейцарски маслен крем.Също е вкусен, но някак ми е много твърд и го предпочитам за украса на къпкейкчета отгоре или върху торта. Но за него друг път...
    
* Любим  конфитюр -малини, ягоди, кайсии. Нещо ароматно и с фин вкус. Аз имах направен от майка ми , от горски малини. За предпочитане е да е бед семчиците.
    
* Марципан, разточен на възможно тънък лист.
    
* За покриване може да избирате:
      - Разтопен шоколад , смесен с олио, до желаната консистенция  за потапяне или поливане на петифурите.
     -  Роял айсинг, ароматизиран и оцветен според предпочитанията ви.
     - Фондан, който да разточите тънко и да "опаковате" малките хапчици и да украсите отгоре.Това избрах аз за една част от петифурите.
За по-голямата част -полях с разтопен бял шоколад.Все пак се получиха внушителен брой-64 с размери 3 на 3 см. и височина 3,5 см.



Адаптирана рецепта от тук


Аз започнах с крема, за да има време да се охлади единия компонент, преди смесването с маслото.

Млечно маслен крем:
Продукти:
    *
300 грама + 120  грама захар
   * 800 мл- 
пълномаслено мляко
  
* 70 грама   царевично нишесте 
   * 375 гр.меко масло
   * 4 с.л.малинов сироп-може и без него, но придава допълнителен ароматен нюанс и лек цвят
   

  1. 
Поставете 300 грама захар в тенджерата на котлона със 600 мл от  млякото и разбъркайте добре. Загрейте, като разбърквате отвреме на време.
  2. Комбинирайте 120 -те  грама захар в отделна купа с царевичното нишесте. След като ги смесите добре, разтворете до гладка смес с останалите 200 мл мляко.
  3.
Когато  млечната смес със захарта е завряла, добавете от нея  малко, около 100 мл към нишестяната смес с бъркане-за да темперирате..
  4. 
С непрекъснато разбъркване и на по-тих огън добавете нишестяната смес към къкрещото мляко. Бъркайте за да се получи гладка гъста смес.(Както, като правите крем нишесте или пудинг) *

*Тази рецепта е вариант на класическия сладкарски крем, но без яйца.Ако желаете може да добавите 3-4 добре разбити жълтъка към нишестето и  млякото, да прецедите, за да не се получат бучици после в крема.Може да направите по-богат вкуса, като замените 1 чаша от млякото, което къкри със млечна сметана.
5.След като сте сгъстили крема, покрийте със свежо фолио, за да не хваща коричка и оставете да се охлади до стайна температура.Ако бързате може да изсипите в голяма тава, но в случая, това не е необходимо, защото ще има време, докато се направят блатовете.
 6. Разбийте мекото масло на пухкав крем и започнете да добавяте  с непрекъснато разбиване лъжица по лъжица от млечния крем.От време на време слагайте от сиропа, докато се поеме цялото количество.Получава се един много приятен и лек на вкус крем.*


*Този крем може да се използва за шприцоване и украса на торти и  къкпкейкчета, ако към това количество маслото добавите само 1 1/2 чаша от млечния крем.А останалото количество крем може да използвате за пълнеж на мъфини или кексчета или да поднесете в чаша с разбита сметана.

 

За  блатовете, използвах една любима рецепта на сочен въздушен кекс.Забелязала съм, че когато се добавя олио в тестото, кексовете или блатовете стават сочни, докато, когато се добавя  масло са по-стегнати-нормалноо, след охлаждането маслото се стяга.



Продукти за блатове:

  * 6 големи яйца, разделени плюс 1 (30 грама) допълнително яйчен белтък-понякога го пропускам
 * 2 1/4 чаши (225 грама) пресято брашно
 * 1 1/2 чаши (300 грама) фина захар, но не пудра.Аз използвах caster sugar.
 *1 супена лъжица бакпулвер
 * 1/2 чаена лъжичка сол
* 1/2 чаша  олио, аз използвах от гроздови семки, но друг  път съм използвала слънчогледово
 * 3/4 чаша (180 мл) прясно изцеден портокалов сок ( от около 2 - 3 големи портокала)
 * 2 супени лъжици прясно настърганапортокалова кора
 * 1 ампула ванилия
 * 3/4 чаена лъжичка лимонтозу


Начин на приготвяне:

1.Загрейте фурната до 170 С и застелете тавата за руло (или тавата на фурната ) с хартия за печене. Напръскайте със спрей за печене или, ако нямате, с поща на кухненска хартия или тънък памучен плат много фино намажете с олио.В никакъв случай не наливайте олиото и после да разнасяте  набързо с нещо, защото рискувате да опечете нещо с вид на омлет.Подгответе още един такъв лист.За трите блата ще ви трябват общо 6 листа, намазани по този начин.


2.В купата  поставете , захарта, като отделите 50 грама. Добавете кората от портокал и претрийте с пръсти, за да премине аромата на портокала в захарта. С тази малка хитрост ще направите много по- ароматно  всяко печиво, в което се добавя лимонова или портокалова кора. Добавете  бакпулвера, пресятото брашно и солта. Разбъркайте да се  комбинират много добре. Направете кладенче в центъра на брашняната смес и добавете яйчните жълтъци, олиото , портокаловия сок и ванилията. Разбийте за кратко, колкото да стане гладко.

3.В отделна купа разбийте белтъците, докато се получат меки върхове. Добавете лимонтозуто и продължете да разбивате, докато се "втвърдят" върховете. Постепенно добавете отделените  50 грама  захар и продължете да разбивате до лъскави твърди върхове- като за целувки.


4. С голяма силиконова шпатула или дървена лъжица, внимателно дабавете белтъците  в тестото, разбърквайте  само докато  е добре смесено, стремим се да  запазим въздушността на тестото.
5.Изсипете  1/3 от сместа в подготвената тава, загладете с дълга шпатула и  покрийте с подготвената хартия, загладете отгоре с ръка-това ще предотврати  неравномерното издигане на тестото на отделни участъци и ще имате перфектно гладки и равномерно тънки блатове.А лекото и фино намасляване е за лесното отделяне на хартията от блатовете.Печете около 5-6 минути.Може да проверите, като повдигнете леко хартията и забодете клечица за зъби.

6.Извадете и оставете леко да се охлади, махнете хартията отгоре. Обърнете в тавата или подноса, където ще сглобявате.


7.Повторете с останалото тесто още два пъти.




Ако искате да сиропирате може да подготвите сироп-предпочитания от вас като съотношение вода : захар. Аз не сиропирах, защото блатовете са достатъчно сочни, а и достатъчно тънки и  поемат от влажността на крема.


Окончателно оформяне:

Всичко се развива по план.Вече имаме отделните компоненти за петифурите.Реда за сглобяване е следния. От долу на горе:   


    
* Блат
    
* Слой от млечномаслен крем-половината от крема.
    
* Блат
    * Тънък слой от конфитюр -ако е по-гъст-леко затоплете.
    
* Блат
    
* Слой от млечномаслен крем-останалата 1/2.
    * Марципан 




 

   1.
Оставете  през нощта, да се "споят " пластовете, не оформяйте и не подравнявайте!  
   2.На другия ден с помощта на горещ нож, отрежете краищата и миейки ножа с гореща вода, нарежете пастичките  до желаната големина и форма. Аз нарязах на квадратчета 3х3 см.*

Ако желаете  може да оформите като  използвате някаква специална форма за сладки, например сърце или кръгла, а остатъка-изрезките да оформите на топчета и да забодете на пръчки за близалки  или просто като бонбонки, които да потопите в шоколад или глазура.
   
3. Оформените пастички поставете във  фризера за 10 минути или в хладилника за 30 минути. По този начин  шоколада или глазурата по-  бързо ще се втвърдят.
   
4. покриването с шоколад или глазура може да стане ето така:
- Да поставите шоколада, разтопен и разбъркан с малко олио в дълбок съд, който да стои в друг съд с гореща вода и с помоща на виличка да потапяте и вадите върху хартия.При този начин, може да изпуснете някоя пастичка и да се наруши гладкостта на шоколада или глазурата.
- Да поставите пастичките на решетка и да поливате с лъжица отгоре докато се облеят равномерно, излишния шоколад или глазура изтича отстрани.Изтеклия шоколад може после отново да разтопите.Това е добър метод, но трябва да разполагате с няколко решетки и да топите отново шоколада....аз предпочитам следващия начин.
- Всяка пастичка се взема отдолу с виличка, един вид като решетка, а с другата ръка, над съда с шоколада или глазурата поливате с лъжичка .Покритата вече пастичка поставяте на хартия да се втвърди.
Посления начин използвах за по-голямата част от пастичките, а една част украсих с разточен  фондан, като "опаковах" и украсих с розички.За съжаление не съм снимала подробно процесите, защото "свещенодействах" сама в малките часове..:-)).

  




   
Ако решите да използвате глазура ето и продуктите за нея.

За глазурата
   * 6 чаши пудра захар
   * 1 чаша вода
   * 1 с.л. царевичен сироп-глюкоза
   * 1- 2  апмули ванилия  (можете да се замените с бадемова, лимонова, или всякакъв друг вкус,който ви харесва) 

   * Хранителни оцветители (по желание)

Приготвяне: 

Комбинирайте захартата, вода и глюкозата в подходяща тенджера на слаб огън. Загрейте сместа, докато достигне до около 100 градуса, като се разбърква да се разтвори захарта. Отстранете от огъня и добавете есенциите и оцветителя. Оставете  да изстине за 5 минути, преди да използвате.



Насладете се с приятели!

събота, 4 февруари 2012 г.

Салата от спанак, кедрови ядки и чеснови крутони - Spinach salad, pine nuts and garlic croutons

Една лека и свежа салата, бърза за приготвяне, и много полезна.
 Кедровите ядки-съдържат ценни  полезни вещества, витамини и минерали Представляват  семената от Сибирски бор могат да бъдат една изключително важна хранителна добавка, подходяща не само за малки деца и бременни жени, но и за възрастни хора.
В Европа семената се добиват от Pinus pinea - италианска пиния, вид иглолистно дърво с височина около 20 м, виреещо в южната й част. Семената на това дърво достигат дължина до 2 см.Друго важно, особено за веганите, е, че сред ядките те имат най- много протеини- на 100 г ядки- 30 гр протеини.Имат повече аминокиселини отколкото месото и млякото.
Най-голямо значение за добива и износа на кедрови ядки има корейската пиния, добивана в Северен Китай.-Да не се чудите, защо на опаковките пише- произведено в Китай...
Специалистите съветват дневната доза да не превишава 50 гр. Това може да прочетете Тук
  както и още полезна информация.

Продуктите са ориентировъчни, преценете според желанието и вкуса си, колко да сложите от отделните продукти.



За около 2 малки салати:

* 2 -3 шепи пресни млади листенца от спанак, най-добре е да използвате бейби, ако има откъде да го купите.
* 2-3 с.л. кедрови ядки
* 1/2 много добре измит лимон, нарязан ,първо на тънки кръгчета, после на 8 парченца всяко кръгче
* 2 филии хляб за тостер
* 1 с.л. масло
* 1/2 чаена лъжичка чесън на прах, или ако искате по-интензивен аромат 1 скилидка пресован чесън
За дресинга:

* сока на 1 лимон
* 2 с.л. зехтин
* 1 ч.л. горчица
* по желание стрък ситно накълцан  пресен копър


отделно някорко капки редуцирано  балсамико



Приготвяне:

1.В дъното на купата, където ще приготвяте салатата, сипвате продуктите за дресинга и с вилица разбивате.
2.Измития и добре отцеден спанак, може да поставите в чиста кърпа и леко да разтръскате, така, излишната вода по листенцата ще попие в кърпата, поставяте в купата и с помоща на 2 вилици леко разбърквате с дресинга.Поставяте лимоновите парченца и отново леко разбърквате.
3. За приготвянето на крутоните
- загрявате тефлонов тиган
-смесвате маслото с чесновия прах или смляната скилидка, обърквате добре и намазвате филийките от двете страни.Нарязвате на кухненска дъска на малки  хапчици.
- печете в тигана , с постоянно разбъркване, докато порозовеят.

Преди сервиране поръсете с кедрови ядки, редуцирано балсамико и крутони.



* Съвет- може да освежите леко повехнала  салата или спанак- всякакви листни зеленчуци, като ги потопите в студена вода с изтискан вътре сок на лимон.Достатъчно е да стоят 1/2 час за да бъдат освежени и хрупкави, като току що откъснати.