Лимонада от глухарчета - Dandelion Flower Lemonade
Открихте ли сезона на лимонадите?
Докато глухарчетата не са се превърнали в пухчета предлагам да си приготвите лимонада от техните жълти, ухаещи на мед цветчета.
Препоръчвам да събирате от горски или планински поляни, далеч от пътища, паркове и улици. Причините са ясни.
Цветовете може да панирате, изненадващо вкусни са и си струва да опитате- Хрупкави панирани цветове от глухарчета
От пъпките, които са неотворени и се намират близо до основата на растението може да мариновате подобно на каперси- Мариновани пъпки от глухарче
От листата на глухарчето също наберете и добавете към салатата- Пролетна салата с диворастящи треви и цветя
Пригответе си зелен Дип, сос, дресинг от магданоз, копър, глухарче и лимон
Добавете в супа - Супа от диворастящи треви
Добавете листа в смути - Смути "Зелено утро"
Или направете песто- Песто от коприва и диворастящи треви
Всички рецепти са лесни, както събирането на цветчетата, а те са безброй.
Стойте наблизо, защото и тази година ще споделя много лимонади, които приготвям за семейството си.
В списъка с продукти не посочвам точни количества, защото не зная с какъв буркан разполагате. Приготвям тази лимонада като запълвам буркана с глухарчета, които стоят свободно, без да ги притискам. Използвам метода на студена настойка. Държа цветчетата едно или две денонощия. После прецеждам и поставям в хладилник. Като повечето лимонади, студено поднесена е по-вкусна и освежаваща. Ако разполагате с необработени лимони, може да добавите и кората на лимона, след като изтискате сока. Не дръжте кората на лимона повече от 24-48 часа, защото ще придаде горчив вкус на напитката.
Лимонада от глухарчета
Съставки:
разцъфнали глухарчета
шепа парички
няколко теменужки
лимони -сок, на вкус
мед, на вкус
вода
Инструкции:
1. Напълваме буркан с чисти глухарчета( може да ги измиете, ако искате).
2. Добавяме мед, сок от лимон на вкус. Наливаме вода до ръбчето.Ако разполагате с нетретирани лимони, може да нарежете парченца. Разбъркайте. Опитайте на вкус и добавете още лимонов сок или мед. Поставете 1-2 кръгчета най-отгоре за да притискат цветчетата потопени.
3. Затваряме буркана и оставяме на стайна температура за 24-48 часа.
4. Прецеждаме, охлаждаме и се наслаждаваме.
Коментари
Публикуване на коментар