Лимонада от глухарчета - Dandelion Flower Lemonade

 


Открихте ли сезона на лимонадите?

Докато глухарчетата не са се превърнали в пухчета предлагам да си приготвите лимонада от техните жълти, ухаещи на мед цветчета. 

Препоръчвам да събирате от горски или планински поляни, далеч от пътища, паркове и улици. Причините са ясни.





Цветовете може да панирате, изненадващо вкусни са и си струва да опитате- Хрупкави панирани цветове от глухарчета

От пъпките, които са неотворени и се намират близо до основата на растението може да мариновате подобно на каперси- Мариновани пъпки от глухарче

От листата на глухарчето също наберете и добавете към салатата- Пролетна салата с диворастящи треви и цветя 

Пригответе си зелен Дип, сос, дресинг от магданоз, копър, глухарче и лимон 

Добавете в супа - Супа от диворастящи треви

Добавете листа в смути - Смути "Зелено утро" 

 Или направете песто- Песто от коприва и диворастящи треви

Всички рецепти са лесни, както събирането на цветчетата, а те са безброй.


Стойте наблизо, защото и тази година ще споделя много лимонади, които приготвям за семейството си.

В списъка с продукти не посочвам точни количества, защото не зная с какъв буркан разполагате.  Приготвям тази лимонада като запълвам буркана с глухарчета, които стоят свободно, без да ги притискам. Използвам метода на студена настойка. Държа цветчетата едно или две денонощия. После прецеждам и поставям в хладилник. Като повечето лимонади, студено поднесена е по-вкусна и освежаваща. Ако разполагате с необработени лимони, може да добавите и кората на лимона, след като изтискате сока. Не дръжте кората на лимона повече от 24-48 часа, защото ще придаде горчив вкус на напитката.

Лимонада от глухарчета

Съставки:

разцъфнали глухарчета

шепа парички

няколко теменужки

лимони -сок, на вкус

мед, на вкус

вода

Инструкции: 

1. Напълваме буркан с чисти глухарчета( може да ги измиете, ако искате). 

2. Добавяме мед, сок от лимон на вкус. Наливаме вода до ръбчето.Ако разполагате с нетретирани лимони, може да нарежете парченца. Разбъркайте. Опитайте на вкус и добавете още лимонов сок или мед.  Поставете 1-2 кръгчета най-отгоре за да притискат цветчетата потопени.

3. Затваряме буркана и оставяме на стайна температура за 24-48 часа.

4. Прецеждаме, охлаждаме и се наслаждаваме.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни