Великденски яйца боядисани с натурални бои и отпечатъци - червено с корени от брош и синьо с червено зеле

 




Ако сте тук отдавна, знаете с каква емоция, интерес и любопитство боядисвам яйцата за Великден, като използвам натурални бои. Използвам корени, листа, плодове, цветове, с една дума - всякакви растителни източници на багрило. Обичам този начин, дори и когато се получават непредвидени резултати. Дори да използвате чисто бели яйца, които са за препоръчване, да сте ги почистили/обтрили с оцет( задължително условие, с оглед на обагрянето), да боядисвате в една партида и в една съща боя-могат да се получат различни по наситеност резултати, вероятно зависи от състава на яйчената черупка. В процеса на боядисване ми хрумват разни идеи, които водят до интересни ефекти. Например при приготвянето на оцет от настойка от плодчета бъзак се получиха тези невероятни сини яйца с ефект- вижте тук: Великденски яйца боядисани с оцет от бъз - Elderberry Fruit Vinegar Dyed Eggs 

Или тези неповторими Яйца с флорални абстрактни мотиви, с отвара от червено зеле 

Други цветове може да видите тук: Великденски яйца с натурални бои

Великденски яйца боядисани с натурални бои - червено с корени от брош и синьо с червено зеле

Вижте видеото : 


Как да си направите отпечатъци върху яйцата- важи за всички цветове, които искате да използвате.

ориз

ядливи треви с интересен вид( листа от моркови, копър, магданоз, папрат, детелина )

хартиени конфети

нарязан дамски чорапогащник или марля

конец за връзване


Начин на подготовка:

1. Обтрийте яйцата с оцет, за по-добро покритие с боя, а и от хигиенна гледна точка. Яйцата може да са сварени предварително.

2. Потопете яйце във вода и след това в ориз/конфети. 

3. Поставете яйцето в марлята или в отрязано парче чорапогащник. Стегенете добре, като внимавате да не счупите яйцето.

4. Поставете яйцето в багрилото и го сварете или, ако е предварително сварено, само го потопете в израния цвят и дръжте, докато получите желания нюанс.

5. Ако искате ботанически отпечатък с листа, препоръчвам да сварите предварително яйцата и докато са горещи да закрепите листата. 

За червено и розови нюанси

Продукти:

3 с.л. сушени корени от брош
800 мл вода
2 с.л. оцет


Поставете корените от брош в тенджера, залейте с водата и сварете за 10-15 или 20 минути. Трябва водата да се е оцветила в наситен цвят.  Добавете оцета. Може да варите яйцата направо в отварата или да сварите предварително и да оцветявате, като държите в отварата, според нюанса, който искате да добиете. Бледо розов или по-наситен. Пробвала съм и с тъмни яйца. Червеният цвят е по-наситен и не може да получите светъл нюанс, както при белите.

За сини яйца

Продукти:

бели яйца 

 вода, да покрие зелето

1 глава червено зеле

3 супена лъжица оцет


Приготвяне:

1. Поставя се накълцаното зеле в тенджерата и се залива с вода. 

2. Загрява се до завиране и се намалява огъня.

3. Оставя се на слаб огън за 15-20 минути. На този етап зелето трябва да е загубило голяма част от цвета си, който е преминал в отварата, с която ще багрим. Добавяме оцета. 

4. Изваждаме зелето с решетъчна лъжица. Може да запазете част от по-тънките листенца, които да използвате за отпечатъци, като тези, които видяхте върху яйцата на снимките в публикацията към която дадох линк по-горе. На този етап можете да сварите яйцата в обагрената течност, но вземете предвид факта, че за да се обагрят ще се наложи да ги варите и държите в горещата вода повече от 15 минути и това във всички случаи ще доведе до твърдо сварени яйца. Ако не сте любител на такива яйца процедирайте по друг начин. Сварете яйцата, според желанието си- 6-7 минути. Извадете ги от врялата вода и ги поставете в багрилото. Продължете да четете надолу.

5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред. 

6. Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата  и оставяме на решетка да се отцедят. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни