Великденски яйца боядисани с натурални бои и отпечатъци - червено с корени от брош и синьо с червено зеле
Ако сте тук отдавна, знаете с каква емоция, интерес и любопитство боядисвам яйцата за Великден, като използвам натурални бои. Използвам корени, листа, плодове, цветове, с една дума - всякакви растителни източници на багрило. Обичам този начин, дори и когато се получават непредвидени резултати. Дори да използвате чисто бели яйца, които са за препоръчване, да сте ги почистили/обтрили с оцет( задължително условие, с оглед на обагрянето), да боядисвате в една партида и в една съща боя-могат да се получат различни по наситеност резултати, вероятно зависи от състава на яйчената черупка. В процеса на боядисване ми хрумват разни идеи, които водят до интересни ефекти. Например при приготвянето на оцет от настойка от плодчета бъзак се получиха тези невероятни сини яйца с ефект- вижте тук: Великденски яйца боядисани с оцет от бъз - Elderberry Fruit Vinegar Dyed Eggs
Или тези неповторими Яйца с флорални абстрактни мотиви, с отвара от червено зеле
Други цветове може да видите тук: Великденски яйца с натурални бои
Великденски яйца боядисани с натурални бои - червено с корени от брош и синьо с червено зеле
Вижте видеото :
Как да си направите отпечатъци върху яйцата- важи за всички цветове, които искате да използвате.
ориз
ядливи треви с интересен вид( листа от моркови, копър, магданоз, папрат, детелина )
хартиени конфети
нарязан дамски чорапогащник или марля
конец за връзване
Начин на подготовка:
1. Обтрийте яйцата с оцет, за по-добро покритие с боя, а и от хигиенна гледна точка. Яйцата може да са сварени предварително.
2. Потопете яйце във вода и след това в ориз/конфети.
3. Поставете яйцето в марлята или в отрязано парче чорапогащник. Стегенете добре, като внимавате да не счупите яйцето.
4. Поставете яйцето в багрилото и го сварете или, ако е предварително сварено, само го потопете в израния цвят и дръжте, докато получите желания нюанс.
5. Ако искате ботанически отпечатък с листа, препоръчвам да сварите предварително яйцата и докато са горещи да закрепите листата.
За червено и розови нюанси
Продукти:
3 с.л. сушени корени от брош
800 мл вода
2 с.л. оцет
Поставете корените от брош в тенджера, залейте с водата и сварете за 10-15 или 20 минути. Трябва водата да се е оцветила в наситен цвят. Добавете оцета. Може да варите яйцата направо в отварата или да сварите предварително и да оцветявате, като държите в отварата, според нюанса, който искате да добиете. Бледо розов или по-наситен. Пробвала съм и с тъмни яйца. Червеният цвят е по-наситен и не може да получите светъл нюанс, както при белите.
За сини яйца
Продукти:
бели яйца
вода, да покрие зелето
1 глава червено зеле
3 супена лъжица оцет
Приготвяне:
1. Поставя се накълцаното зеле в тенджерата и се залива с вода.
2. Загрява се до завиране и се намалява огъня.
3. Оставя се на слаб огън за 15-20 минути. На този етап зелето трябва да е загубило голяма част от цвета си, който е преминал в отварата, с която ще багрим. Добавяме оцета.
4. Изваждаме зелето с решетъчна лъжица. Може да запазете част от по-тънките листенца, които да използвате за отпечатъци, като тези, които видяхте върху яйцата на снимките в публикацията към която дадох линк по-горе. На този етап можете да сварите яйцата в обагрената течност, но вземете предвид факта, че за да се обагрят ще се наложи да ги варите и държите в горещата вода повече от 15 минути и това във всички случаи ще доведе до твърдо сварени яйца. Ако не сте любител на такива яйца процедирайте по друг начин. Сварете яйцата, според желанието си- 6-7 минути. Извадете ги от врялата вода и ги поставете в багрилото. Продължете да четете надолу.
5. Поставяме сварените яйца в тенджерата на един ред.
6. Държим докато добият желания нюанс. Изваждаме яйцата и оставяме на решетка да се отцедят.
Коментари
Публикуване на коментар