Спаначена торта с мус от кашу крема сирене и сьомга или сушени домати

 







Тази солена спаначена торта е чудесно предястие за празничната трапеза или градинско парти. Със сигурност ще получите комплименти, които ще ви накарат да се чувствате звезда! Приготвянето е лесно, а украсата с градински цветя и билки ще остави ярко впечатление и хората дълго ще я помнят. Не съдържа млечни продукти. Пълнежът е приготвен с крема сирене от кашу с пробиотици Genesis Bio Mix, които поддържат нивото на полезната чревна микрофлора и стимулират имунната система.  За вегетариански вариант на муса, използвайте сушени домати в зехтин. 

Рецепти за веган сирена, които ще искате да опитате:

Бадемово бяло сирене с пробиотици

Бяло сирене от кашу с пробиотици в марината

Тикви от веган сирене от кашу с пробиотик

Веган сирене от слънчогледови семена

Билково сирене от кашу

Рецепти за веган кисело мляко: 

Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози

Малиново ласи с рози

Веган кисело мляко с кашу и закваска с рози

Веган малинов чийзкейк без печене

Видео Бадемово кисело мляко 

Видео Веган сирене от кашу с пробиотик


Видео рецепта: 


Спаначена торта с мус от кашу крема сирене и сьомга или сушени домати

Съставки блат:

400 г пресен спанак

6 яйца на стайна температура, разделени на белтъци и жълтъци

2 ч. л. захар

1 ч. л. сол

1 с.л. лимонов сок

70 г универсално брашно

40 г царевично нишесте

2 с. л. растително масло


Съставки за плънката:

800 г студено крема сирене от кашу с пробиотици Genesis Bio Mix (рецептата по-долу)

260 г пушена или солена сьомга

черен пипер

1/2 ч.л. прах от лиофилизирано цвекло, по желание

1/4 -1/2 ч.л. куркума, по желание

копър, по желание


За кашу крема сирене с пробиотици 

700 г кашу, накиснато за една нощ, изплакнато с гореща вода

10 с.л. вряла вода

10 с.л. растително кисело мляко

5 с.л. кокосово олио, разтопено

3 с.л. лимонов сок

3 с.л. хранителна мая

1 ч.л. черен пипер

4 капсули пробиотик Genesis Bio Mix


За украса: 

свежи, млади аспержи

микрорастения грах

микрорастения репички

градински теменуги

чивас, листа и цветове

машерка

цветове кейл

цветчета люляк, здравец

лайка

сварени пъдпъдъчи яйца


Начин на приготвяне: 

1.  Започваме с приготвянето на крема сиренето. Може да приготвите предния ден или 2-3 дни, преди сглобяването на тортата.

Кашуто се поставя във високоскоростен блендер, Нутрибулет или пасатор. Смилането може да се направи и на няколко пъти, ако разполагате с Нутрибулет, например. Важно е сместа да е супер гладка. 

700 г кашу, накиснато за една нощ, изплакнато с гореща вода

2. Добавете врялата вода и стопеното кокосово олио и започнете с блендирането.

10 с.л. вряла вода

5 с.л. кокосово олио, разтопено

3.  Добавете киселото мляко и лимоновия сок и продължете с блендирането. Ако е необходимо избутайте от стените на съда сместа към ножовете.

10 с.л. растително кисело мляко

3 с.л. лимонов сок

4. Добавете хранилната мая, черния пипер и съдържанието на капсулите пробиотик. Блендирайте до супер гладка смес. Може да добавите още една или две лъжици гореща вода  при необходимост. Не добавяйте твърде много, за да не стане сместа твърде рядка. Придържаме се към кремообразна текстура.

3 с.л. хранителна мая

1 ч.л. черен пипер

4 капсули пробиотик Genesis Bio Mix

5. Нашето крема сирене е готово. Покрийте и оставете настрани на стайна температура, ако използвате същия ден. Ако приготвяте тортата след няколко дни, приберете след няколко часа в хладилник. Преди употреба пасирайте с потапящ се блендер. Ако използвате за намазване, разпределете в стъклени кутии и не е необходимо повторно пасиране.

Начин на приготвяне на спаначен блат:

1. Бланшираме спанака във вряла вода за 2-3 минути, прецеждаме и веднага обливаме със студена вода. Това се прави с цел да запазим свежия зелен цвят и да спрем готвенето. Отцеждаме добре и изтискваме добре за да отстраним излишната вода.

400 г пресен спанак

2. Поставяме отцедения спанак в дълбок съд и блендираме гладко с олиото, солта, захарта и жълтъците.

6 жълтъка

2 ч. л. захар

1 ч. л. сол

2 с. л. растително масло

3. В метална или стъклена купа, обтрита с лимонов сок или оцет, поставяме белтъците и лимоновия сок и разбиваме на твърд сняг. Важно е купата да няма следи от мазнина, по тази причина използваме стъклена или метална и обтриваме с лимонов сок или оцет. Лимоновият сок спогама за стабилно разбиване на белтъците. 

6 белтъка

1 с.л. лимонов сок

4. В купа за смесване  поставяме пасирания спанак и над него пресяваме брашното и нишестето. Разбъркваме до еднородна смес.

70 г универсално брашно

40 г царевично нишесте

5. Добавяме белтъците лъжица по лъжица като разбъркваме с шпатула с широки движения. Целта е да запазим обема на сместа.

6. Загряваме фурната на 170 С.

7. Разпределяме сместа в две тави, покрити с хартия. Печем 12-15 минути. При мен беше 13 минути.

8. Изваждаме тавите, покриваме с хартия за печене и кърпа и обръщаме. След няколко минути отделяме внимателно блатовете от хартията, върху която са печени. От всеки блат нарязваме по дължина три ленти.

Приготвяне на муса за пълнежа на тортата:

1. Отделяме 300 г от крема сиренето от кашу за измазване на тортата.

2. Останалата част поставяме във висок съд, добавяме сьомгата, черния пипер и блендираме до гладка пухкава смес. По желание за по-интензивен цвят добавяме прах от лиофилизирано цвекло и куркума. Блендираме докато се оцвети равномерно целият мус. Добавяме ситно нарязан копър по желание.

260 г пушена или солена сьомга

черен пипер

1/2 ч.л. прах от лиофилизирано цвекло, по желание

1/4 -1/2 ч.л. куркума, по желание

копър, по желание

Сглобяване на тортата:

1. Намазваме всяка лента от блата с приготвения мус. 

2. Завиваме първата лента на руло. Поставяме вертикално в центъра на чиния. Около това руло завиваме всички останали ленти. Измазваме с останалото крема сирене и прибираме в хладилника за няколко часа или една нощ.

3. На следващия ден украсяваме с ядливите цветя и билки. Тортата издържа украсена в хладилника, бед да увяхнат цветята до два дни.

свежи, млади аспержи

микрорастения грах

микрорастения репички

градински теменуги

чивас, листа и цветове

машерка

цветове кейл

цветчета люляк, здравец

лайка

сварени пъдпъдъчи яйца

Това е! Да ви е сладко! Хубав и светъл празник!

Пишете ми, ако опитате! Ще се радвам да прочета отзивите ви и да видя вашите снимки!

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни