Морковена торта с бадемов крем( без захар, без брашно, без млечни, веган)
Тази морковена торта ще ви очарова със сочния си вкус и с липсата на гузна съвест при изяждането и. Винаги, когато приготвям растително сирене от семена или ядки използвам пробиотици, които добавят още здравословни ползи! И този бадемов крем не прави изключение- обогатих състава с пробиотик Genesis Bio Mix. Както знаете, пробиотиците поддържат нивото на полезната чревна микрофлора и стимулират имунната система.
Първо приготвих бадемовия крем. Мислете за него като за крем от извара. Леко подсладих със стевия. Оцветих в бледо синьо със синя спирулина.
Блатовете са морковени и са без брашно, без млечни, без захар. Сигурно се чудите какво да очаквате като вкус и текстура. Уверявам ви, че си струва да пробвате тази торта- има абсолютно същия вкус като морковена торта- лек аромат на канела, хрупкавост от бадемите и сочност от морковите. Сладостта идва от сушените сливи и малко стевия. Може да се замени с ксилитол или еритритол.
Тази торта е подходяща за диабетици или хора, които ограничават въглехидратите и захарта.
За максимално добър вкус, както при повечето торти е необходимо да престои в хладилника за нощ. Повярвайте ми- вкусовете се разгръщат и става по-сочна.
Забавната част, която прави тортата с Великденско звучене е гнездото с малки бонбонки във формата на яйчица. За жалост те не са без захар, но ще се намери кой да ги изяде, бъдете сигурни! Във видеото показвам подробно как се прави, може да прочетете и в описанието по-долу. Напълно ядливо е, защото е само от шоколад.
ВИДЕО :
Морковена торта с бадемов крем( без захар, без брашно, без млечни, веган)
Съставки:
Блат
90 г сушени сливи, без костилка
2 с.л. златно ленено семе+ 6 с.л. вода
300 г моркови
70 г бадеми, нарязани или смлени
70 г овесени ядки, без глутен, ако е необходимо
120 мл растително мляко
1 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
стевия на вкус, 10-15 капки
1 ч.л. канела
2 настъргвания индийско орехче
Бадемов крем
700 г бадеми, накиснати и обелени
200 г кисело бадемово мляко
10 с.л. стопено кокосово олио
1 шушулка ванилия, само семената
3 капсули пробиотик Genesis Bio Mix
стевия на вкус, може да замените с еритритол или ксилитол
1/4 -1/2 чл. синя спирулина, по желание за син цвят
Шоколадово гнездо
100 г черен веган шоколад
ядливи цветя
бонбонки с форма на яйчица
Инструкции:
Бадемов крем
1. Изплакнете бадемите с вряла вода. Поставете ги в мощен блендер, заедно с киселото мляко, кокосовото олио и подсладителя, който сте избрали. Блендирайте до гладка текстура. Ако е необходимо свалете няколко пъти от стените към ножовете сместа. Трябва да получим текстура, подобна на извара.
700 г бадеми, накиснати и обелени
200 г кисело бадемово мляко
10 с.л. стопено кокосово олио
стевия на вкус, може да замените с еритритол или ксилитол
2. Добавете семенцата ванилия и спирулината, ако използвате. Добавете съдържанието на капсулите пробиотик. Блендирайте отново, докато сместа се оцвети и ванилията се разпредели равномерно. Проверете как е на вкус и добавете още подсладител, ако желаете.
1 шушулка ванилия, само семената
3 капсули пробиотик Genesis Bio Mix
1/4 -1/2 чл. синя спирулина, по желание за син цвят
3. Покрийте и оставете на стайна температура, докато приготвяте блатовете.
Морковени блатове
1. Смелете в кафемелачка или Нутрибулет семената от лен. Разбъркайте в малка купичка лененото брашно и водата и оставете за 10-15 минути.
2 с.л. златно ленено семе+ 6 с.л. вода
2. Накиснете в гореща вода сливите за 10-15 минути. След това отцедете и нарежете на ситни парченца.
90 г сушени сливи, без костилка
3. Настържете на ситно ренде морковите.
300 г моркови
4. Смелете овесените ядки в чопър.
70 г овесени ядки, без глутен, ако е необходимо
5. В купа за смесване поставете смлените овесени ядки, бадемите, морковите, нарязаните сливи, солта, бакпулвера, стевията, канелата, сгъстеното ленено семе, индийско орехче, растителното мляко и разбъркайте до еднородна смес.
70 г бадеми, нарязани или смлени
120 мл растително мляко
1 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
стевия на вкус, 10-15 капки
1 ч.л. канела
2 настъргвания индийско орехче
6. Загрейте фурната на 170 С.
7. Застелете две тави с хартия за печене и разпределете сместа на 4 блата, както показвам във видеото. Използвайте ринг за торта с диаметър 17 см. Тестото трябва да е с дебелина около 0,5 см.
8. Печете 20-25 минути.
9. Извадете от фурната и оставете да се охладят блатовете. Отделете от хартията и сглобете тортата, като предвидите количество за измазване. Приберете тортата в хладилник. По-вкусна е следващия ден( наистина!)
Шоколадово гнездо
1. Разтопете шоколада на водна баня. Когато се охлади и е удобен за шприцоване го прехвърлете в пош. Отрежете около 1 мм връхчето и започнете да шприцовате кръгове върху обърната купичка, покрита с хартия за печене. Ако искате рошави клечици- вижте видеото.
100 г черен веган шоколад
Дръжте гнездото в хладилника до момента на сглобяване на тортата.
Украсяването на тортата е лесно. Поставете на няколко места ядливи цветчета, стърготини бял шокола, по желание. Поставете гнездото от шоколад и го напълнете с бонбонки яйчица.
ядливи цветя
бонбонки с форма на яйчица
Насладете се на тази вкусна и здравословна торта, без да имате угризения от броя парченца, които ще искате да хапнете.
Хубави и светли празници! Да бъдат споделени и вкусни трапезите ви!
Страхотна торта! Точно такъв сладкиш търсих! Благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриванеРадвам се! Споделете, когато приготвите впечатления си!
ИзтриванеBetty, that is one of the prettiest cakes I've ever seen. It looks so Springy with lovely pastel colors. I love a good carrot cake. I sometimes go to the coffee shop and get my favorite carrot muffin. You are so talented making desserts.
ОтговорИзтриванеHappy May Betty!
~Sheri
Oh Sherry! You are so kind and I love your comments so much! I love carrot cakes too. But this cake is also healthy - no flour, no sugar, no animal products and at the same time it is a real carrot cake.
Изтриване