Лешников сладоледен пай Коледен календар Ден 15-и - Hazelnut Ice Cream Pie
Колкото повече наближава Коледа, и пека различни бисквити, правя менюта за различните празнични дни, списъци за пазаруване, толкова повече си мисля, че ще е необходим и някакъв лек, свеж десерт или поне готовност за такъв. Обичаме след вечеря да гледаме филм или да си говорим. Един лек десерт, като сладолед би бил приветстван и желан от всички. Добре е да имаме готовност за приготвяне на такъв десерт- ще очарова всички, а вие ще го приготвите много бързо. Можете да си осигурите продуктите още от сега. Сладолед, бисквити, малко масло и ако печете меденки- направете и няколко с най-малките формички, които имате. Приберете ги точно за декориране на сладолед, мелби или кексчета. Лесно и ефектно.
Продукти:
за сладоледа
* 100 гр лешниково брашно или фино смлени лешникови ядки
* 200 мл млечна сметана
* 1 кутия кондензирано мляко-около 400 г
* щипка канела
* 1 шушулка ванилия
за " пая" или бисквитената подложка
* 100 г джинджифилови бисквити
* 30 гр меко масло
* няколко дребни меденки да декорация
Приготвяне:
1. Поставете тенджера с незалепващо дъно на котлона. Загрейте и изсипете лешниковото брашно в нея. Бъркайте, докато лешниците започнат да ухаят. Махнете от огъня и налейте млечната сметана. Добавете семенцата от шушулката ванилия и разбъркайте. Покрийте и оставете на студено.
2. Към охладената лешникова сметана добавете кондензираното мляко и разбъркайте докато се получи еднородна смес.
3. Поставете в машината за сладолед и пуснете на 20 минути. Ако нямате машина, изсипете сместа в кутия и поставете във фризера. Няколко пъти може да разбъркате, ако искате. Оставете за няколко часа или до сервирането.
4. Когато машината спре изсипете сладоледа в кутия и поставете във фризера.
Преди сервиране извадете 15 минути на стайна температура или за 30-40 минути поставете в хладилника.
5. Поставете бисквитите в блендера. Смелете ги на трохи. Добавете маслото и отново блендирайте. Маслото само леко овлажнява трохите. Разпределети ги в малки формички, може леко да притиснете, но не е необходимо. Гребнете лъжица сладолед, предварително потопена в гореща вода, поставете по една топка във всяка форма. Поръсете малко канела и поставете по една бисквита върху сладоледа.
Може да използвате и готов сладолед.Аз предпочетох да си направя.
Толкова ми е студено в момента, че за никакъв сладолед ми се мисли. Но в Коледната нощ, когато сме се сгрели пред камината с червено винце, може би точно това ще ми се прииска за финал. А и децата с радост ще приветстват идеята! Благодаря за кой ли път, Бети!
ОтговорИзтриванеАх, още тук ти е било студено :))а аз продължих да те моря със сладоледени предложения! Но съм сигурна, че някой ден ще се сетиш за това ароматно ледено нещо:))
ИзтриванеАз ти благодаря!
Прегръдка!
Бети, чудна вкусотия... Грабвам едничка и ще си я запазя направо за закуска - сладолед за закуска. :) Обичам сладолед през зимата... Навън е снежно, вътре е топличко и сладко-сладко всички си похвапваме сладолед, ех... :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Бети! :)
Гери, от една партия сме- и аз обичам сладолед през зимата!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети, отново чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеПоднесено прекрасно!
Прегръдка!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеХареса ми идеята на сервиране. Рецептата за сладолед също, но определено бисквитената подложка и сладките меденки му придават съвсем празничен вид. Благодаря ти, Бети!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Снежи, много се радвам, че ти допада идеята за поднасянето. И във вкусово отношение много добре се съчетават- опитай!
ИзтриванеАх, ти Мечо, малък Мечо:))) имаше една такава детска песничка и не знам защо но точно сега ми изникна в ума:))) Страхотна идея, отново, Бети! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, не я знам тази песничка, но твоят Малчо е още на тази тема... Радвам се, че съм те подсетила, и аз обичам детски песнички.
ИзтриванеМного идейно и по детски забавно си го измислила,Бети!
ОтговорИзтриванеМного интересна рецепта за сладолед,харесва ми цялостната композиция!
И по-назад разгледах какво съм пропуснала,тази година изобилието е по всички кулинарни фронтове,комплименти!
Прегръдка с пожелание за прекрасна, нова ,предпразнична седмица!
Роси, благодаря ти за сърдечните думи!
ИзтриванеВинаги ме радваш с коментарите си!
Този Мечо голям сладур! Супер изглежда рецептата!
ОтговорИзтриванеВкусно се получава, наистина!
ИзтриванеБлагодаря, Ина!
Pero que artista eres Bety!!!!!!!!!! Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеGracias por su elogio amable, Maria usted!
Изтриване