понеделник, 5 декември 2011 г.

Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура - Ден- 5-и



Обичам аромата и вкуса  на джинжифила, от момента, в който го опитах преди години в прясно състояние.Всички познавате приказния герой Gingerbread men от  филма Шрек -добрата огромна бисквитка...Исторически появата на тази бисквитка датира от 16 век. за първи път документирано се съобщава за появата й в двора на Елизабиет I , кралица на Англия.
От няколко години  едни от нещата, които традиционно приготвям вече у дома по Коледа са джинджифилови сладки. По- нататък ще споделя и рецептата за  Gingerbread men-бисквитки. Днес ще ви представя любимите ни джинджифилови кексчета-ароматни и сочни, с нежна и лека глазура.Опитате ли ги- ще се влюбите и вие в тях.






 Източник на основната рецепта .Идеята за добавянето на горещата вода/кафе са от   Devil's Food Cupcakes, бях очарована от текстурата на  тези къпкейкчета и редовно ги правя с различни промени във вкуса.Основното е горещата вода, която се добавя в тестото.Тя ги прави толкова нежни и влажни.


Продукти:

    *  1 1 / 4 чаши  брашно
    * 1 1 / 2 ч.л.настърган пресен  джинджифил
    * 1 чаена лъжичка канела
    * 1 / 4 чаена лъжичка карамфил
    * 1 / 2 ч.л. бахар

    *1 чаена лъжичка подправка за меденки,която аз си правя(смлян карамфил,индийско орехче,кардамон,канела,анасон,бахар)
    * 1 / 4 чаена лъжичка сол
    * 65 гр. (1 / 4 чаша), плюс 2 супени лъжици масло
    * 1 / 2 чаша захар Мусковадо
    * 1 / 2 чаша  меласа
    * 1 голямо яйце

    * 1/2 чаша много силно горещо кафе
    * 1 чаена лъжичка  сода бикарбонат на д-р Йоткер
    * 240 гр. крема сирене, на стайна температура
    * 1 1 / 2 чаши пудра захар
    * 1 ампула  ванилия на д-р Йоткер

    * 1 ампула  лимон на д-р Йоткер
    * 1 чаена лъжичка прясно настъргана лимонова кора
    * 2 супени лъжици пресен лимонов сок
    * 1 супена лъжица захаросан джинджифил или поръска, каквато желаете.Аз използвах мини
Gingerbread men




Приготвяне на къпкейкчетата:



   
1. Пресейте брашното със смлените подправки и солта.


   2. Разбийте 65-те грама масло със захарта маслото. Добавете меласата и настъргания джинджифил и разбийте.Добавете яйцето и разбийте, докато сместа стане гладка.Направете 1/ Разтворете содата в горещото кафе.Внимавайте започва да кипи.Добавете към маслено захарната  смес. Добавете брашното и разбъркайте добре докато се получи гладка смес.

   
3. Напълнете формичките  наполовина. Печете  около 20 минути, при температура 170 С или докато клечка за зъби излезе суха. Извадете и охладете въху решетка.




Докато се охлаждат къпкейкчетата направете :



Лимоновата чийзкрем глазура

 Поставете крема сиренето, останалите 2 супени лъжици масло, пудрата захар,лимоновата кора и ванилията в купа. Разбийте до  пухкава и гладка смес. Добавете и лимонов сок и отново разбийте. Охладете глазура за около 30 минути.Необходимо е за да се стегне и да може красиво да се шприцова.




Насладете се на прекрасните аромати, които се носят в кухнята, докато кексчетата се пекат. А после се радвайте на прекрасния вкус.Излишно е да казвам, че са по-вкусни след няколко часа или на другия ден -ако останат...Неустоимо вкусни са.




17 коментара:

  1. Отново нещо ароматно, красиво и многообещаващо...приказка без край....
    Поздрави най-сърдечни
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат убийствено, като ще се пробват в най-скоро време. Допада ми много комбинацията за глазурата отгоре, която не е изцяло маслена,а в същото време изглежда гладка. По този повод, ще съм благодарна, ако споделиш марката крема сирене, което си ползвала ти. Аз обикновено ползвам Филаделфия, защото българската ми седи груба, но очаквам и твоя съвет. Всъщност не проверих, дали пък не си в странство.... както и да е. Чудесни са и благодаря за споделената рецепта.

    ОтговорИзтриване
  3. Krische,благодаря !!!
    Всъщност в глазурата има много малко масло-2 с.л., необходими са за да се стабилизира сиренето.Това е любимата ми глазура и който я е опитал много му харесва.Филаделфия или други от типа с неутрален вкус-Бонжур или Ескуиза.Българското не, извара в никакъв случай.

    Хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Ама разкошни снимки... и кексчета. Сигурна съм, че ще се влюбим! Празнични са, определено са празнични - какъв списък само от продукти :)) Ако успея да набавя всичко, ще ги направя, пък и да не набавя всичко (притеснява ме меласата - май само веднъж съм я мяркала някъде), пак ще ги направя :)

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, представям си вкуса и уханието, защото като теб преди година опитах пресен джинджифил!
    Невероятен аромат, а за едни бисквитки си правя захаросан със стафиди и е най-вкусното нещо!!!!
    Този трик с горещата вода е много хитър и ще опитам!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Федора,
    Списъка е дълъг заради подправките :-)Меласата- наистина, ако не си в Сф или голям град е трудна за намиране, ако не успееш използвай същото количество Мусковадо-има в Била.
    Току що хапнах последното кексче от тях...

    Приятна вечер

    ОтговорИзтриване
  7. Дани, и аз обичам захаросан джинджифил и пресен- в индийско или в десерт, в сок и чай, много ми харесва.А с горещата вода-ще видищ какви сочни кексчета ще се получат.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. this is so cute :)I love little gingerbread man sprinkles ♥

    ОтговорИзтриване
  9. Много атрактивно изглеждат! С тези сладурски мънички човечета върху глазурата и празничните хартиени капсулки.
    И съм убедена, че и на вкус са страхотни. И според мен аромата на джинджифил много добре се съчетава с лимон.
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ето от къде се носят тези аромати на Коледа!
    Бети,кога успяваш направо се чудя!
    Да не би да имаш някоя вълшебна пръчица,страхотна си!И кексчетата също!С тази чудна глазура са истинско вълшебство!

    ОтговорИзтриване
  11. Да Роси, имам вълшебна пръчица!Твори сладкишчета!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Бети,
    аз също съм фен на джинджифила и дано остане време да приготвя такива за празниците;-)
    Фантастични снимки!

    ОтговорИзтриване
  13. Мъхче, благодаря!
    Малко дълго изглежда описанието, но всъщност много бълзо се приготвят!Ще бъдеш очарована от вкуса!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятно творение :)
    Две години по-късно...намирам тази статия и възнамерявам да ги пробвам тази вечер.
    Може ли да ме насочите откъд емога да закупя тези толкова сладурски поръски мини gingerman-ки :)?

    ОтговорИзтриване
  15. :) две години по-кьсно ...и вече ги има в Бьлгария! Преди седмици ги видях в Аромас хаус.к

    ОтговорИзтриване