Меки тиквени бисквити с джинджифил-меласа пълнеж. Коледен календар - Ден 2-и - Pumpkin Whoopie Pies with Ginger-Molasses Filling



 Тези меки, слепени и много вкусни бисквити, които приличат на малки торти ще ви очароват. През годините съм правила различни видове, има огромно разнообразие от рецепти с шоколадов вкус и крема сирене пълнеж или маслен, обогатен с различни аромати, има ванилови с шоколадов пълнеж .... общото е че са много сочни и вкусни, а единствения им недостатък е, че са бързо свършващи.Тук няма точене, няма почивка за тестото....Докато бисквитките се пекат, се разбива пълнежа за слепване. Лесни за правене! Няма какво да се обърка! А са много вкусни!
 Избрах да ви покажа, рецептата, която най- много се харесва у дома в този сезон.Кремът си го измислих аз. Оригиналният е от крема сирене, масло и пудра захар.Аз изцяло махнах пудрата захар. Сложих меласа, мед, джинджифил, индийско орехче. Получи се много по-богат на аромати и вкусове крем и не на последно място, по- ниско калоричен, за когото има значение това.Оставих маслото, като стягаща съставка. Но може и от него да се редуцира. Бисквитките поемат от влагата на крема.

Съвсем накратко ще се спра и на името на тези меки  бисквити. Не се чувствам много комфортно, защото не мога да измисля точен превод. А не ми изглежда никак благозвучно да напиша на български, английското им наименование, като при скоунс, например. Колкото и да е богат и красив езикът ни в такива моменти, по отношение на сладкарската терминология нямаме голям избор за наименование на отделните видове бисквити, кремове и т.н. други печива и десерти. Ако на един англичанин му кажеш направих меки, слепени бисквити - soft cookies with filling , той ще се замисли какво ли представлява това. Но ако направо ги наречеш Whoopie Pies with ...  Filling , веднага ще стане ясно за какво иде реч. В българския език има много думи, някои от които през вековете, а други в последните десетилетия,  са се утвърдили за използване, разбираме ги и даже не се замисляме за техния произход- като такси, кино, в областта на кулинарията- панакота, лазаня, клафути, крем Брюле, кроасан, парфе, суфле, шарлота и още много, много други.Други все още навлизат и тепърва ще се утвърждават. Няма нищо лошо да запазят оригиналните си имена. Прави ми впечатление, в английската кухня, че се запазват оригиналните имена  на десертите или ястията, такива каквито са по произход- френски, италиански или немски, особено, ако нямат аналог на английски или са придобили голяма популярност точно като чуждица.Но....

Да минем вече към рецептата за тези много вкусни, топящи се в устата  

Pumpkin Whoopie Pies with Ginger-Molasses Filling
 Източник за бисквитките 


 Продукти:

 за 12 -14 броя  

за бисквитите  

  125 гр разтопено масло

 *  1 чаша светла кафява захар

 * 2 големи яйца, на стайна температура, леко разбити

  *  1 чаша печена тиква, смачкана или пасирана на  пюре

  *  1 супена лъжица смес от  подправки за
тиквен пай-(канела, индийско орехче,   кардамом, карамфил, анасон)                

  *1 1/2 чаени лъжички  екстракт от ванилия

   *  1 чаена лъжица бакпулвер

   * 1 чаена лъжичка сода за хляб

  *  3/4 чаена лъжичка плюс 2 щипки сол

  *  1 2/3 чаши брашно


За пълнежа:

* 90 гр сирене крема
* 1-2 с.л. мед
* 90 гр. меко масло
* 1 с.л. меласа
* 1 с.л. сок от прясно настърган джинджифил
* 1/8 ч.л. настъргано индийско орехче

Приготвянето е по-долу в точка 4.

 


Приготвяне на бисквитие: 

1. Загрейте фурната до 180 С. Покрийте две тави с  хартия за печене. 
2. В голяма купа, разбийте заедно разтопеното масло и кафява захар, до гладка смес.Добавете пюрето от тиква, яйцата, подправките , бакпулвера, содата и 3/4 чаена лъжичка сол.Разбийте отново. С помощта на силиконова шпатула, бъркайки добавете брашното.
3.С помоща на  лъжица за сладолед загребвайте от тестото и поставяйте на разстояние една от друга купчинки. Печете докато тестото стане леко пружиниращо- около 10 минути. Прехвърлете да се охладят на решетка.

    

4. В същото време, като използвате  миксер, разбийте пълнежа.Разбийте крем сиренето и маслото до гладка смес. Добавете останалите продукти и разбийте до еднороден, пухкав крем.
5. Шприцовайте или намажете гладката страна на една бисквита и залепете с друга.Повторете с останалите същото. 
6. Поставете в добре затваряща се кутия и приберете в хладилника. Преди ядене оставете за час на стайна температура.


Преди поднасяне поръсете с пудра захар.

Най-добри за ядене след 1-2 дни. Това наистина е така. Ако ги изядете веднага, няма да имате реална представа за истинския вкус и текстура.


                                            Поднесете с прясно или ядково мляко.......


 И се наслаждавайте на меко падащия сняг през прозореца.
 Излезте, попързаляйте се или направете снежен човек с децата. А като се върнете ще имате тези меки, ароматни удоволствия....





















Коментари

  1. Неизменен стил на представяне на вкусотиите които ни показваш Бети :)
    Джинджифиловите бисквитки с тиква са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооооо това ще се прави!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,тъкмо имам изпечена тиква.Снощи се чудих какво да я правя и бях решила сладкиш,но оставих в хладилника за днес,защото не ми се занимаваше по нощите да пека И ето твоята рецепта ми идва точно навреме,за което ти благодаря.Много вкусни сладки,с кремче....супер!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ви харесат, Живи!
      Много бързо свършват обаче....:)

      Изтриване
  4. Каква гледка! Пак съблазняваш, Бети!! Дори несладколюбец като мен! Много оригинални бисквитки! :)
    Топла и вдъхновена седмица от мен!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са вкусни, Тики! Няма кой знае каква красота в тях, но хапнеш ли една хапка искаш още....единствената тревога е, че от чинията бързо свършват.
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Невероятни Whoopie Pies и много апетитни снимки! Май ще оползотворя позастоялата меласа :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ще се радвам, Зори да ти харесат!
    С меласа можеш да пробваш и Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка, Пълнозърнест кекс с касис и лавандула , Gingerbread man бисквитки, Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура-тези са ни особено вкусни и любими.

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусни изглеждат, Бети! Искам да си взема отпуска покрай твоя календар :) Зареждаш ме с желание да опитам всичко, което приготвяш!
    Хубав ден и усмихната творческа седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, ще се постарая нещата, които предлагам да се приготвят бързо! И се надявам да ти остане време да приготвиш някое от предложенията ми!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Бети,и тази година ще ни направиш разногледи,почна се!
    Страхотни са,като понички с крем изглеждат,толкова тумбести :) .
    Прекрасна сесия ,всичко подбрано в тон....чакай да се върна да видя началото на календара...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се опитам да балансирам предложенията, да има и достатъчно солени неща, а в сладкишите да имам по-малко захар...:)

      Благодаря, Роси!
      ще се радвам да ти харесват идеите ми и да приготвиш нещо от тях!

      Изтриване
  9. Направо бягат от дъсчицата :) Страхотни са, Бети!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, колко вкусни и мекички и ароматни изглеждат! Повече от страхотни си ги направила!
    Поздрави и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здавей, Бети! Невероятни станаха, сега се тъпчем с момчето ми посред нощ, няма да остане за дечицата за закуска. И разбира се никакво чакане да попие крема, само няколко часа поседяха в хладилника..Не мога да повярвам, страшно пухкави и вкусни, не очаквах да станат такива от тиква.малките също ги опитаха, има шанс да изместят лавандуловите бисквитки като техен фаворит:- ). Радвам се, че и тази година има Коледен календар. Чаках го с нетърпение.
      Светлана

      Изтриване
  11. Няма да те хваля или да се превъзнасям по храната ти!Искам просто да ти кажа да си намериш стимула и да потърсиш начина да се реализираш.Да направиш нещо голямо,за да могат колкото се може повече хора да усетят любовта и магията с която изработваш всеки един детайл.Благодарен съм,че все още има ХОРА като теб!Нека всяка крачка която правиш да е само напред.Най-добре съхрани това за себе си, но помисли над думите ми! :)

    ОтговорИзтриване
  12. А, такааа! Оставете и за дечицата и за вас! Наистина са по-вкусни на другия ден.
    Светлана, много се радвам, че са ви харесали!
    И благодаря, че си се доверила на рецептата ми!
    Наистина са пристрастяващи!
    Благодаря, че сподели Светлана! Много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  13. Очарователно и много празнично е при теб, Бети! Не пропускам да надникна, ето и сега не мога да се отлепя от снимките - така коледно ми изглеждат и зареждат с настроение. Каренцата на ръкавичката, снегът от пудра захар, ароматрът, който се носи...
    Пълни да са дните ти и благословена ти, даряваща настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, толкова си мила!
      радвам се много, че ти нося настроение!

      Изтриване
  14. Бети правих тези вкусни сладки. Невероятни са! Благодаря за чудесната рецепта.
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радвам се, че са ви допаднали! Благодаря, че си се доверила на рецептата ми!

      Изтриване
  15. Бети, Бети, прекрасните ти снимки ме провокираха да направя тези чудни бисквити! Много, много вкусни!
    Благодаря за вкусната рецепта!
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биляна, много се радвам, че са ви били вкусни!
      Благодаря ти, че сподели!

      Изтриване
  16. Благодаря за страхотната рецепта, Бети! Толкова са лесни, а вкусът е просто вълшебен и нежен като кадифе! С радост ги записвам като публикация номер 1 за 2014 :) Още веднъж - благодаря!

    ОтговорИзтриване
  17. Снежи, много, много се радвам! Благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
  18. trimancheva@gmail.bgоктомври 10, 2015

    Здравей, Бети! На теб колко време долу-горе ти отнема разбиването на маслото и захарта? Кристалчетата усещат ли се? Моят миксер е май слабичък и не ми се получава кремообразна смес...

    ОтговорИзтриване
  19. Маслото е стопено и се смесва със захарта, но не може да се разбие на крем, когато се добавят останалите продукти и тогава сместа става кремообразна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко ,което сътворяваш е вдъхновяващо .Аз от старото поколение имам проблем с меласата ..с какво мога да я заменя (може би мед , а и си мисля с Мусковадово и вода ,нещо ,като сироп би ли се доближило по непознатия за мен вкус.)Извинявай за елементарния въпрос .
      Жени

      Изтриване
    2. Всичко ,което правите е вдъхновяващо.... .Аз имам проблем с меласата ,не я знам на вкус и си мисля ,може ли да бъде заменена с мед или с Мусковадово и вода ,нещо ,като сироп .Благодаря предварително за съветите и идеите.
      Жени

      Изтриване
    3. Жени, въпросът ти не е елементарен. Меласата е с консистенция на течен мед, и има вкус на ...бих оприличила на тъмно мусковадо. Придава чудесен вкус и аромат. В случая би могла да добавиш захар мусковадо, която може би ще се разтвори в крема сиренето. Ако все пак искаш да намериш меласа ще ти дам линк. Можеш да използваш в кексчета, кремове, бисквити или просто да хапваш с тахан. https://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE-(%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%B7)-450-%D0%B3.5334

      Изтриване
    4. Всъщност напиши в гугъл търсачката- меласа zoya.bg и ще видиш продукта. Вероятно се продава и в други магазини. Наистина е продукт, който си струва човек да опита. Щом познаваш вкуса на мусковадо съм сигурна, че и меласата ще ти допадне.

      Изтриване
  20. Бети,благодаря ти много !Прочетох доста за нея и в Уикипедия.Непременно ще я потърся в специализираните магазини .
    Весели празници !
    Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За нищо, Жени! Радвам се, че съм била полезна!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни