Меки тиквени бисквити с джинджифил-меласа пълнеж. Коледен календар - Ден 2-и - Pumpkin Whoopie Pies with Ginger-Molasses Filling
Тези меки, слепени и много вкусни бисквити, които приличат на малки торти ще ви очароват. През годините съм правила различни видове, има огромно разнообразие от рецепти с шоколадов вкус и крема сирене пълнеж или маслен, обогатен с различни аромати, има ванилови с шоколадов пълнеж .... общото е че са много сочни и вкусни, а единствения им недостатък е, че са бързо свършващи.Тук няма точене, няма почивка за тестото....Докато бисквитките се пекат, се разбива пълнежа за слепване. Лесни за правене! Няма какво да се обърка! А са много вкусни!
Избрах да ви покажа, рецептата, която най- много се харесва у дома в този сезон.Кремът си го измислих аз. Оригиналният е от крема сирене, масло и пудра захар.Аз изцяло махнах пудрата захар. Сложих меласа, мед, джинджифил, индийско орехче. Получи се много по-богат на аромати и вкусове крем и не на последно място, по- ниско калоричен, за когото има значение това.Оставих маслото, като стягаща съставка. Но може и от него да се редуцира. Бисквитките поемат от влагата на крема.
Съвсем накратко ще се спра и на името на тези меки бисквити. Не се чувствам много комфортно, защото не мога да измисля точен превод. А не ми изглежда никак благозвучно да напиша на български, английското им наименование, като при скоунс, например. Колкото и да е богат и красив езикът ни в такива моменти, по отношение на сладкарската терминология нямаме голям избор за наименование на отделните видове бисквити, кремове и т.н. други печива и десерти. Ако на един англичанин му кажеш направих меки, слепени бисквити - soft cookies with filling , той ще се замисли какво ли представлява това. Но ако направо ги наречеш Whoopie Pies with ... Filling , веднага ще стане ясно за какво иде реч. В българския език има много думи, някои от които през вековете, а други в последните десетилетия, са се утвърдили за използване, разбираме ги и даже не се замисляме за техния произход- като такси, кино, в областта на кулинарията- панакота, лазаня, клафути, крем Брюле, кроасан, парфе, суфле, шарлота и още много, много други.Други все още навлизат и тепърва ще се утвърждават. Няма нищо лошо да запазят оригиналните си имена. Прави ми впечатление, в английската кухня, че се запазват оригиналните имена на десертите или ястията, такива каквито са по произход- френски, италиански или немски, особено, ако нямат аналог на английски или са придобили голяма популярност точно като чуждица.Но....
Да минем вече към рецептата за тези много вкусни, топящи се в устата
Pumpkin Whoopie Pies with Ginger-Molasses Filling
Източник за бисквитките
Продукти:
за 12 -14 броя
за бисквитите
* 125 гр разтопено масло
* 1 чаша светла кафява захар
* 2 големи яйца, на стайна температура, леко разбити
* 1 чаша печена тиква, смачкана или пасирана на пюре
* 1 супена лъжица смес от подправки за тиквен пай-(канела, индийско орехче, кардамом, карамфил, анасон)
*1 1/2 чаени лъжички екстракт от ванилия
* 1 чаена лъжица бакпулвер
* 1 чаена лъжичка сода за хляб
* 3/4 чаена лъжичка плюс 2 щипки сол
* 1 2/3 чаши брашно
За пълнежа:
* 90 гр сирене крема
* 1-2 с.л. мед
* 90 гр. меко масло
* 1 с.л. меласа
* 1 с.л. сок от прясно настърган джинджифил
* 1/8 ч.л. настъргано индийско орехче
Приготвянето е по-долу в точка 4.
Приготвяне на бисквитие:
1. Загрейте фурната до 180 С. Покрийте две тави с хартия за печене.
2. В голяма купа, разбийте заедно разтопеното масло и кафява захар, до гладка смес.Добавете пюрето от тиква, яйцата, подправките , бакпулвера, содата и 3/4 чаена лъжичка сол.Разбийте отново. С помощта на силиконова шпатула, бъркайки добавете брашното.
3.С помоща на лъжица за сладолед загребвайте от тестото и поставяйте на разстояние една от друга купчинки. Печете докато тестото стане леко пружиниращо- около 10 минути. Прехвърлете да се охладят на решетка.
3.С помоща на лъжица за сладолед загребвайте от тестото и поставяйте на разстояние една от друга купчинки. Печете докато тестото стане леко пружиниращо- около 10 минути. Прехвърлете да се охладят на решетка.
4. В същото време, като използвате миксер, разбийте пълнежа.Разбийте крем сиренето и маслото до гладка смес. Добавете останалите продукти и разбийте до еднороден, пухкав крем.
5. Шприцовайте или намажете гладката страна на една бисквита и залепете с друга.Повторете с останалите същото.
6. Поставете в добре затваряща се кутия и приберете в хладилника. Преди ядене оставете за час на стайна температура.
Преди поднасяне поръсете с пудра захар.
Най-добри за ядене след 1-2 дни. Това наистина е така. Ако ги изядете веднага, няма да имате реална представа за истинския вкус и текстура.
И се наслаждавайте на меко падащия сняг през прозореца.
Излезте, попързаляйте се или направете снежен човек с децата. А като се върнете ще имате тези меки, ароматни удоволствия....
Неизменен стил на представяне на вкусотиите които ни показваш Бети :)
ОтговорИзтриванеДжинджифиловите бисквитки с тиква са прекрасни!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдка!
Ооооо това ще се прави!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко, Лулу!
ИзтриванеБети,тъкмо имам изпечена тиква.Снощи се чудих какво да я правя и бях решила сладкиш,но оставих в хладилника за днес,защото не ми се занимаваше по нощите да пека И ето твоята рецепта ми идва точно навреме,за което ти благодаря.Много вкусни сладки,с кремче....супер!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Ще ви харесат, Живи!
ИзтриванеМного бързо свършват обаче....:)
Yumme, I just love pumpkin pie :-)
ОтговорИзтриванеAgnieszka Wojtkowiak,
ИзтриванеThank you!
Каква гледка! Пак съблазняваш, Бети!! Дори несладколюбец като мен! Много оригинални бисквитки! :)
ОтговорИзтриванеТопла и вдъхновена седмица от мен!
Прегръдки!
Наистина са вкусни, Тики! Няма кой знае каква красота в тях, но хапнеш ли една хапка искаш още....единствената тревога е, че от чинията бързо свършват.
ИзтриванеПрегръдки!
Бети, вълшебна си ти! :)
ОтговорИзтриванеА ти си слънчево момиче!
ИзтриванеНевероятни Whoopie Pies и много апетитни снимки! Май ще оползотворя позастоялата меласа :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ще се радвам, Зори да ти харесат!
ОтговорИзтриванеС меласа можеш да пробваш и Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка, Пълнозърнест кекс с касис и лавандула , Gingerbread man бисквитки, Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура-тези са ни особено вкусни и любими.
Сърдечен поздрав!
Много вкусни изглеждат, Бети! Искам да си взема отпуска покрай твоя календар :) Зареждаш ме с желание да опитам всичко, което приготвяш!
ОтговорИзтриванеХубав ден и усмихната творческа седмица!
Снежи, ще се постарая нещата, които предлагам да се приготвят бързо! И се надявам да ти остане време да приготвиш някое от предложенията ми!
ИзтриванеПрегръдка!
Бети,и тази година ще ни направиш разногледи,почна се!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са,като понички с крем изглеждат,толкова тумбести :) .
Прекрасна сесия ,всичко подбрано в тон....чакай да се върна да видя началото на календара...
Ще се опитам да балансирам предложенията, да има и достатъчно солени неща, а в сладкишите да имам по-малко захар...:)
ИзтриванеБлагодаря, Роси!
ще се радвам да ти харесват идеите ми и да приготвиш нещо от тях!
Направо бягат от дъсчицата :) Страхотни са, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучия!
ОтговорИзтриванеАх, колко вкусни и мекички и ароматни изглеждат! Повече от страхотни си ги направила!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден! :)
Благодаря, Алекс!
ИзтриванеЗдавей, Бети! Невероятни станаха, сега се тъпчем с момчето ми посред нощ, няма да остане за дечицата за закуска. И разбира се никакво чакане да попие крема, само няколко часа поседяха в хладилника..Не мога да повярвам, страшно пухкави и вкусни, не очаквах да станат такива от тиква.малките също ги опитаха, има шанс да изместят лавандуловите бисквитки като техен фаворит:- ). Радвам се, че и тази година има Коледен календар. Чаках го с нетърпение.
ИзтриванеСветлана
Няма да те хваля или да се превъзнасям по храната ти!Искам просто да ти кажа да си намериш стимула и да потърсиш начина да се реализираш.Да направиш нещо голямо,за да могат колкото се може повече хора да усетят любовта и магията с която изработваш всеки един детайл.Благодарен съм,че все още има ХОРА като теб!Нека всяка крачка която правиш да е само напред.Най-добре съхрани това за себе си, но помисли над думите ми! :)
ОтговорИзтриванеА, такааа! Оставете и за дечицата и за вас! Наистина са по-вкусни на другия ден.
ОтговорИзтриванеСветлана, много се радвам, че са ви харесали!
И благодаря, че си се доверила на рецептата ми!
Наистина са пристрастяващи!
Благодаря, че сподели Светлана! Много ме зарадва!
Очарователно и много празнично е при теб, Бети! Не пропускам да надникна, ето и сега не мога да се отлепя от снимките - така коледно ми изглеждат и зареждат с настроение. Каренцата на ръкавичката, снегът от пудра захар, ароматрът, който се носи...
ОтговорИзтриванеПълни да са дните ти и благословена ти, даряваща настроение!
Марти, толкова си мила!
Изтриванерадвам се много, че ти нося настроение!
Бети правих тези вкусни сладки. Невероятни са! Благодаря за чудесната рецепта.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав ден!
Дианка, радвам се, че са ви допаднали! Благодаря, че си се доверила на рецептата ми!
ИзтриванеБети, Бети, прекрасните ти снимки ме провокираха да направя тези чудни бисквити! Много, много вкусни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за вкусната рецепта!
Хубави празнични дни!
Биляна, много се радвам, че са ви били вкусни!
ИзтриванеБлагодаря ти, че сподели!
Благодаря за страхотната рецепта, Бети! Толкова са лесни, а вкусът е просто вълшебен и нежен като кадифе! С радост ги записвам като публикация номер 1 за 2014 :) Още веднъж - благодаря!
ОтговорИзтриванеСнежи, много, много се радвам! Благодаря ти от сърце!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Бети! На теб колко време долу-горе ти отнема разбиването на маслото и захарта? Кристалчетата усещат ли се? Моят миксер е май слабичък и не ми се получава кремообразна смес...
ОтговорИзтриванеМаслото е стопено и се смесва със захарта, но не може да се разбие на крем, когато се добавят останалите продукти и тогава сместа става кремообразна.
ОтговорИзтриванеВсичко ,което сътворяваш е вдъхновяващо .Аз от старото поколение имам проблем с меласата ..с какво мога да я заменя (може би мед , а и си мисля с Мусковадово и вода ,нещо ,като сироп би ли се доближило по непознатия за мен вкус.)Извинявай за елементарния въпрос .
ИзтриванеЖени
Всичко ,което правите е вдъхновяващо.... .Аз имам проблем с меласата ,не я знам на вкус и си мисля ,може ли да бъде заменена с мед или с Мусковадово и вода ,нещо ,като сироп .Благодаря предварително за съветите и идеите.
ИзтриванеЖени
Жени, въпросът ти не е елементарен. Меласата е с консистенция на течен мед, и има вкус на ...бих оприличила на тъмно мусковадо. Придава чудесен вкус и аромат. В случая би могла да добавиш захар мусковадо, която може би ще се разтвори в крема сиренето. Ако все пак искаш да намериш меласа ще ти дам линк. Можеш да използваш в кексчета, кремове, бисквити или просто да хапваш с тахан. https://www.zoya.bg/%D0%91%D0%B8%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%BE-(%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%B7)-450-%D0%B3.5334
ИзтриванеВсъщност напиши в гугъл търсачката- меласа zoya.bg и ще видиш продукта. Вероятно се продава и в други магазини. Наистина е продукт, който си струва човек да опита. Щом познаваш вкуса на мусковадо съм сигурна, че и меласата ще ти допадне.
ИзтриванеБети,благодаря ти много !Прочетох доста за нея и в Уикипедия.Непременно ще я потърся в специализираните магазини .
ОтговорИзтриванеВесели празници !
Жени
За нищо, Жени! Радвам се, че съм била полезна!
Изтриване