Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка


   Много отдавна правя тези бананови мъфинчета и след като дъщеря ми почерпила свои приятели, а те питали за рецептата, тя им казала, че сигурно ги има в блога. Те проверили , а не намерили... тя ме пита как се казват, т.е. как да ги търси....и така видях, че не съм ги публикувала.:). Те са много, много вкусни - влажни и сочни, с хрупкава горна част и с богат запомнящ се аромат. Племенницата ми, която е фен на шоколада и всичко производно, ги опита без подканяне и на нея също много й допаднаха. За  срещата ми с Габи също направих и занесох и за колегите й, да имат за из път.Тя, с имейл на следващия ден ми благодари от тяхно име и каза, че са им харесали...
  Такааа, след като толкова ги нахвалих, трябва да кажа и че рецептата е лека, без особени продукти, единственото, което трябва да имате подръка са 3-4 добре узрели банана.А у нас винаги има, защото са основен "сгъстител" за смутитата, които с Неви ежедневно си   забъркваме.


 Като основа съм използвала тази рецепта, като съм заменила маслото с олио, това го направих, в момента, когато адаптирах рецептата, за да бъде веган, а и олиото придава повече сочност на печивата. С течение на времето добавих хрупкав топинг и вкусна ароматна ромова поливка.

Продукти за тестото на мъфините:

излизат около 24-25 мъфина с размер на чашките 3*5 см

* 3 големи или 4 средни добре узрели банана, намачкани с вилица на пюре -( около 400 г)
* 3/4  ч.ч светла кафява захар - 90 г
* 2 яйца или веган заместител на яйца, например чиа или  ленено семе
* 1 ч.л екстракт от ванилия
* прясно настъргано индийско орехче- няколко стърготини- за лек акцент
* 4 с.л. пълномаслено прясно мляко или соево, в случай, че искате да са  веган
* 1/2 ч.ч растително олио (80 г)- гроздово, слънчогледово, рапично или оризово- пробвала съм с всяко от изброените.
* 1/2 ч.л бакпулвер
* 1 ч.л. сода за хляб
*  щипка сол
* 2 ч.ч пълнозърнесто брашно, от  което понякога вадя 2 лъжици и добавям 2 лъжици фини овесени ядки**

**Ако нямате пълнозърнесто брашно, може да смесите обикновено пшенично с пшенични или овесени трици.

Стават страхотни и с брашно от лимец. Изпробвано.

Продукти за хрупкавия топинг:

* 3-4 с.л. брашно, аз използвам най-често ръжено-аромата задобрява. А може и смес от пшенично и овесени ядки.С една дума пробвайте, импровизирайте и вижте, кое ще ви допадне най- много.
* 2 с.л. тъмна кафява захар, аз използвам Мусковадо
* 3/4 ч.л. канела
* 1 ч.ч орехи- по-едро счукани
* 3 с.л. твърдо, студено масло или 2 с.л кокосово масло за веган вариант


На снимката са 18, но то е защото, докато снимам обичам да похапвам, а и децата се събудиха и като видяха, че аз ям и те пожелаха....ако не пречи на снимките :)


Приготвяне:

1.Загрейте фурната на 170 градуса.

2.Подготвяте топинга, като първо поставите в блендера брашното-3 лъжици (или микса от брашна), захарта, канелата и завъртате няколко пъти. Добавяте маслото и отново блендирате.Сместа трябва да прилича на груб грис, ако е необходимо добавяте и 4-тата лъжица брашно. Изсипвате в купа, подходяща по размер и добавяте орехите.Разбърквате.

3.За тестото-пресявате  в купа брашното, содата, бакпулвера и солта.

4. В друга купа разбийте олиото и захарта,  добавете едно по едно яйцата или заместителя , като разбивате след всяко. Добавете бананите и ванилията.Разбийте или разбъркайте добре с вилица. Добавете 1/3 от брашното, като разбърквате,  докато се поеме количеството и сместта е еднородна. Добавяте 2 лъжици мляко и отново разбърквате.Следващата 1/3 от брашното, отново млякото и завършвате с останалото брашно.Не разбивайте прекалено много, само, колкото да се смесят продуктите.

5.Напълнете хартиените или силиконови чашки до 3/4 от обема им.Поръсете от хрупкавия топинг и притиснете.Сложете във фурната и печете  около 20 минути. Пробвайте с клечка, ако е суха извадете.

6.Докато се пекат мъфините пригответе ароматната заливка.Смесете продуктите, по-долу ( без есенцията )в малка тенджерка и загрейте на слаб огън. Оставете сместа да къкри около 5-6 минути. Махнете от огъня и добавете есенцията.

Продукти:

* 3 с.л масло или кокосово масло-за веган вариант
* 1/2 ч.ч ром, около 100 мл., ако ще похапват деца, може да замените количеството с вода, за всеки случай.Алкохола се изпарява при нагряването, аз самата не пия.
* 3 с.л. тъмна кафява захар Мусковадо или меласа.
* 1 с.л. вода
* 1 ампула есенция ром на д-р Йоткер или 1/2 ч.л. екстракт от ванилия


7. Извадете изпечените мъфини да се охлаждат на решетка и заредете следващите да се пекат. Поставете. решетката с мъфините в тава. Охладените леко мъфини надупчете с клечка за зъби ( както при сладкиша Жадната монахиня). С помоща на чаена лъжица полейте всяко мъфинче с ароматната поливка. Тъй като една част изтича, тавата, в която сте поставили решетката предпазва плота .Ако изтече прекалено много настрани, съберете и полейте по още малко.


Оставете да се охладят окончателно и поднесете с чаша студено мляко. На веганите предложете соево или ядково. Аз предпочитам с ядково.


Опитайте ги и ще видите колко бързо чинийките ще се изпразнят.Тази долу е преди да бъдат облизани и трохите :)





Коментари

  1. Е как няма да оближат трохите,че те са най-вкусните,защото са паднали хрупкавите орехчета :) .
    И аз да съм,и аз така ще направя!
    Страшни мъфини,Бети,направо приказка!
    С тази ромова поливка в комплект с аромата на печен банан ще са невероятни!
    Чудесни снимки отново!Някак много уютни са!
    Само да питам чаената ти чаша 100 мл. ли е,защото за рома посочваш половин чаша или 50 мл.

    ОтговорИзтриване
  2. Роси,благодаря ти!
    Добре, че пита, всъщност чашата ми събира 200 мл течност , но брашното, като изтегля е 100 грама, а 1/2 чаша 50 грама и от там съм се подвела. Сега ще корегирам.По принцип като ги приготвям и ще консумират и деца, въпреки, че алкохола се изпарява слагам вода и задължително есенцията.На нас удома ни харесва този аромат , а и идеално допълва аромата на печените банани.

    ОтговорИзтриване
  3. Хъм, хъм, аз не си падам много по мъфини, обаче ме привлече с тази поръска отгоре, а и бананови, супер! Приканващи снимки! Ще си запазя рецептата за мъфинови изблици!:Р
    Лека нощ, Бети, сладки сънища!

    ОтговорИзтриване
  4. Диви,ако ги опиташ ще им станеш фен :)
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Лека нощ и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох Бети, нямя такава изкусителка като теб, от вкусни та по вкусни сладкиши правиш! Тези мъфини са неустоими и снимките ти отново чудни!
    Прегъдки и хубава сряда:)

    ОтговорИзтриване
  6. Pozdrav Beti!
    Hvala na posjeti mom blogu..muffini su ti predivni kao i blog..
    veliki pozdrav!

    ОтговорИзтриване
  7. Еви,
    благодаря ти :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Бети,ароматни и сочни, с много орехи отгоре....
    Мечта, а и чудесно допълнение към сутрешното ми кафе!
    Добре че уточни за вместимостта на чашата, че аз винаги ползвам от 240 мл.
    Прегръдка и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      Благодаря ти!
      Обикновено пиша и колко грама, дори пропускам чашата,но съм си свикнала с тази чаша, а и аз до преди 2 години нямах кантар и пак ми се получаваха нещата, нямам представа дали всички имат кантарчета...
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  9. Бети, страхотни! Здраво успя да ни омагьосаш за закуска, обожавам сладкиши с банан, а пък и тези орехчета отстрани, просто магия! И вълшебни снимки правиш, да знаеш!
    Сърдечен поздрав и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,
      благодаря ти сърдечно за прекрасните думи!
      Ще се радвам, ако ти допаднат!
      Усмихнат ден!

      Изтриване
  10. Красиви и вкусни мъфинки и приказни снимки ! Бети , разкошно е всичко което правиш ! Поздравления !
    Хубава сряда !

    ОтговорИзтриване
  11. Ив, благодаря ти!
    Радвам се,че нещата ми ти допадат! Благодаря за посещението!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотни снимки, уникално вкусни мъфини, всичко е превъзходно! Сърдечни поздрави, Бети и прекрасен августовски месец! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря ти!
      Много си мила!
      Хубави дни и на теб!

      Изтриване
  13. Бети, много вкусни мъфинки, направо неустоими!
    А снимките ме омагьосват като ги гледам.

    Честит първи август момиче!

    ОтговорИзтриване
  14. Дани,
    много си мила!Благодаря ти за слънчевите думи!

    Честит първи август и на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, страхотно изглеждат!
    И аз правя почти същите и знам колко са вкусни.
    Следващия път ще им направя топинг.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,
      Благодаря! Топинга е едно чудесно допълнение и добавя нови усещания! надявам се да ти хареса!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Ciao, complimenti per il tuo blog così ben curato!!!
    Molto interessanti questi golosi muffins, mi piacciono molto e le tue fotografie sono bellissime!!!
    Ti seguo e se ti fa piacere passa a trovarmi.
    A presto.

    ОтговорИзтриване
  17. Изглеждат страхотно! Определено ще опитаме !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, ще се радвам да ви харесат и на вас!

      Изтриване
  18. Не знам защо но на първата снимка ми се прииска да си смукна от млекцето:):):)А на последната да оближа чинията:):):) Разкошни снимки и мъфини!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Кенди, благодаря ти за усмивката, която предизвика, всъщност направо се засмях с глас! В интерес на истината на третата снимка, която е първа по хронология млекцето е повече, но докато снимам си хапвам и пийвам, ако има какво :) и на първата поместена в поста всъщност шишенцето е наполовина вече..., а трохите и аз си ги обрах после, наистина са много вкуснички тия мъфинчета :)
      Много си слънчева!
      Прегръдки!

      Изтриване
  19. Бети, в мрежата попаднах на 158 варианта на мъфини с банани, но тези тук обраха всички точки;)Колебая се дали да не ги започна веднага, но пък нямам да мога да ги снимам нощес, затова ще оставя за уикенда;)
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, радвам се че са ти харесали като рецепта и ще се радвам да споделиш как са ти на вкус.И аз броя дните до уикенда:)-да си готвя на спокойствие...
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  20. Hallo Bety, thanks for your visit.....I am happy you discovered my blog so I discovered yours!! ..... your pictures are great, congratulation :)

    ОтговорИзтриване
  21. Banana muffins with streusel! How perfect are they?

    ОтговорИзтриване
  22. Бети, мъфините са фантастични. Изглеждат така примамливи. Задължително ще изпробвам рецептата. правила съм какви ли не, но точно бананови никога. Е, по твоята рецепта ще бъдат. Благодаря! С поздрав то кулата!

    ОтговорИзтриване
  23. О,трогната съм Witch-и!
    Ще се радвам да споделиш как са ти харесали!!!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  24. Quanto sono belli!!!!!
    devono essere favolosi con quella glassa croccante....bravissima!!!!!
    ciao a presto ^_^

    ОтговорИзтриване
  25. Hello, thanks for passing on my blog!
    This dish you prepared for breakfast is fantastic!
    A hug, a nice day.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Hello Bianka!

      Hello, thanks for visiting on my blog!
      My name is Bianca too. Friends Call Me Betty
      See you soon!

      Изтриване
  26. Hi Bety,
    thank you so much for passing on my blog!
    Your blog is very nice and this dish is delicious...I follow you so i'll not lose your next recipes!
    Kisses
    Paola

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте! Приятно ми е да се запознаем! благодаря за коментар в моя блог! шест е много добър като готвач и като фотограф, поздравления! Ще се видим скоро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Raffaella, ciao!!!
      Grazie per il vostro scritto in bulgaro!
      Grazie per la vostra visita al mio blog!

      Изтриване
  28. I love crunchy muffins and yours look so delicious and beautiful

    ОтговорИзтриване
  29. Колко си грижовна само - и за колегите си приготвила сладкиши! Толкова мил жест!
    Снимките ти са разкошни, а мъфините просто нямам търпение да ги опитам. Днес гледах една меласа в био магазина и се сетих за твоя кейк с касис, на който отдавна му се каня и се надявам този месец да стигна до него. С касис или без, все ще го забъркам някакси :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти! Радвам се да те видя отново!Ами , да ти кажа, знаех, че бисквитите няма да ги хапне, поне на следващия ден , а з като пътуваме винаги правя нещо вкусно ...за из път и реших да направя, да има да похапва нещо, а и тя пътуваше по работа с колеги...
      А онзи кекс :) дори да не намериш касис, може да използваш къпини и/или арония- не знам там има ли в комбинация с малини и боровинки- те идеално пасват на лавандулата и брашната. Ще се радвам да разбера какво си комбинирала ти и как ти е харесал.Радвам се, че ти е допаднал като предложение!

      Изтриване
  30. Buonissimi e che foto splendide!!! :-) Buon we!

    ОтговорИзтриване
  31. За жалост приятелят ми не яде банани! А толкова апетитно изглеждат! Поздравления за идеята! Вили

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря ти!
    :) Направи за себе си, без да вижда той бананите и виж дали няма да го изкушиш!
    Наистина са страхотни.С останалите, ако има такива, можеш да зарадваш приятели или колеги :)

    ОтговорИзтриване
  33. Прекрасни са! Е как да не оближе човек чинията :)
    Прохладен ден Бети!

    ОтговорИзтриване
  34. Благодаря Ви, Бети за страхотните рецепти и невероятните фотографии! Най-после изпробвах рецептата и останах приятно очарована. Много вкусни мъфини и сполучлива рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радост,
      Радвам се, че си направила тези мъфини и че са ти харесали!
      И много благодаря за оставения коментар!Много ме зарадва!

      Изтриване
  35. Направих ги сега. Най-вкусните и сполучливи мъфини ,които съм правила! Мерси за сполучливата рецепта!Прибавих към заливката малко какао и овесени ядки, стана супер вкусно!Вече ще правя само твоите мъфинки! Много усмивки от мен и нови вдъхновения ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, много се радвам, че ти е харесала рецептата!
      И благодаря, че сподели!
      Усмивки!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни