понеделник, 2 февруари 2015 г.

Бананови безглутенови мъфини с шоколад-веган - Gluten-free Banana Muffins with Chocolate-vegan



Спомняте ли си тези Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка. Който ги е правил, знае колко са вкусни. Аз често правя от тях. Скоро реших да пробвам да направя нещо с рецептата. Да добавя шоколад, да намаля захарта, да ги направя безглутенови и веган, и се получиха различни и също много вкусни мъфини. Ако имате проблем с глутена или избягвате по друга причина , опитайте тази рецепта.



 Продукти:


 излизат около 20-23 мъфина с размер на чашките 3*5 см

* 3 големи или 4 средни презрели банана, намачкани с вилица на пюре
* 3/4  ч.ч светла кафява захар
* 1 равна с.л. чиа, накисната в 100 мл филтрирана вода или бадемово мляко( соево или друго ядково)
* 1 ч.л екстракт от ванилия
* 1/2 ч.л. или 1 ч.л. канела
* прясно настъргано индийско орехче- няколко стърготини- за лек акцент
* 1/2 ч.ч растително олио- гроздово, слънчогледово, рапично или оризово- пробвала съм с всяко от изброените.
* 1 ч.л бакпулвер
* 1 ч.л. сода за хляб
*  щипка сол
* 3/4 ч.ч оризово брашно
* 1/2 ч.ч. брашно от елда
* 1/2 ч.ч. брашно от киноа
* 1/4 ч.ч. тапиока нишесте
* 1/2 ч.ч смлени орехи
* 1/2 ч.ч. горчив шоколад, нарязан на ситно

* 3 с.л. счукани какаови зърна за хрупкавост отгоре
* 1/2 ч.ч смлени на едро орехи за отгоре


1 ч.ч.- 240 мл





Приготвяне:

1.Загрейте фурната на 170 градуса.

2. В голяма купа смачкайте бананите с вилица или с уреда за картофено пюре. Добавете накиснатата чиа и разбъркайте.


3.В друга купа смесете брашната и пресейте заедно с бакпулвера, солта и содата. Оставете настрана.

4. В купата с бананите прибавете олиото, ванилията, канелата, индийското орехче и захарта. Разбийте с вилица добре. Добавете с разбъркване на 2-3 пъти сухата смес от брашна. Разбъркайте старателно до еднородна смес. Добавете орехите и нарязания шоколад-вижте бележките долу. Разбъркайте леко. Не разбивайте прекалено много, само, колкото да се смесят продуктите.

5.Напълнете хартиените или силиконови чашки малко над 3/4 от обема им или почти до горе. Поръсете от орехите и какаовите зърна. Леко притиснете с длан. Сложете във фурната и печете  около 25-30 минути. Пробвайте с клечка, ако е суха извадете. Оставете да се охладят на решетка.



Бележки:


1.Бананите  по принцип се използват като заместител на яйца в някои сладкиши. Затова не е необходимо да използвате чиата като заместител на яйцата( имам  предвид конкретната рецепта, на която съм се базирала ). Тъй като съм замествала с ленено брашно, нямам нищо против него, харесва ми, но има хора, на които не допада аромата, този път реших да изпробвам с чиа. Вие, ако нямате, спокойно може да замените с още половин банан или пюрирани ябълки-количеството като обем да отговаря на 2 яйца.т.е. около 100-120 мл.

2. Мъфините са достатъчно влажни и не се нуждаят от допълнително напояване.

3. Ако не сте алергични към глутена, може да добавите към поръската или в тестото и овесени ядки.

4. Шоколадът най-бързо и лесно се нарязва с ножа за хляб.
Едната ръка държи  дръжката на ножа, а другата притиска отгоре и с притискащи движения се накълцва шоколада.


Насладете се.





38 коментара:

  1. Съвършен състав и стилна визия....моделът ми за мъфин:)!Прекрасни са ,Бети!

    ОтговорИзтриване
  2. Wow delicious!!!!
    Have a good week!!! and my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  3. Ау, Бети, открадна ми сърцето с тези мъфини... Ако кажа, че ми харесват, ще е малко! Прекрасни са!
    Толкова любими биха били на вкуса ми (сигурна съм!), с толкова ароматни съставки... Браво, наистина ми харесаха много! :) И ако имах сега всички тези видове брашно и нишесте, веднага щях да забъркам!
    Прегръдки и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радвам се, че ти харесват!
      Ако нямаш проблем с глутена, можеш да приготвиш и с пълнозърнесто брашно, като една част, замениш с овесени ядки, които да пуснеш в блендера да се смелят. Нишестето от тапиока може да се замени с царевично.
      Ти сега трябва да учиш.:))
      Прегръдки за теб!

      Изтриване
  4. Wow!!!Maffins with dark chocolate nuts and banana!!
    What a treat Betty!!Great recipe and very delicious indeed!!
    Your pictures are breathtaking!!
    Have a happy week-month!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear DIMI,thank you for your lovely words!
      Have a happy week-month to!
      Hugs!

      Изтриване
  5. Прекрасни мъфини, Бети! Много обичам тази комбинация...макар и да нямам проблем с глутена, би ми било интересно да изпробвам да приготв нещо така здравословно. :)
    Прегръдка от мен и хубава слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс и аз от любопитство! А и за разнообразие...
      Ще се радвам да ти харесат!
      Усмивки за теб!

      Изтриване
  6. Много ценна рецепта за здравословно хранене...Бети, надявам се, че при вас е превенция, а не вече създаден проблем...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, няма проблем. :)
      Експериментирах, обичам да изпробвам нови неща, вкусове, техники. Когато мога, обаче винаги заменям бялото пшенично брашно с поне пълнозърнесто такова.А знам, че има хора, за които е жизнено важно да не приемат глутен. В този смисъл споделям опита си, като се надявам да съм полезна на някого..

      Изтриване
  7. Oooooo, this is what I would love to have here, with me, right now! They look so deliciuos.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Treat yourself! Really are very tasty!
      Thanks for stopping, Aga!

      Изтриване
  8. Страхотни мъфинки,Бети,личи си пръхкавата и влажна текстура,а аромат на печен банан ми е супер любим!Хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти сърдечно! Наистина имат чудесен аромат и сочна текстура.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  9. Иска ми се да посегна и да си взема от шоколада и от ядките и от крайния резултат! Страхотни са ти снимките и мъфините! Ще си направя такива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да опиташ! И без друго от монитора не става!:)

      Изтриване
  10. Bardzo serdecznie dziękuję za komentarz:)
    Jak tu u Ciebie smakowicie:)

    ОтговорИзтриване
  11. Идея и концепция, рецепта, снимки и представяне - страхотни мъфини, Бети!
    Определено по мой вкус...
    Благодаря, сърдечни поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радвам се, че ти харесват!
      Сърдечно благодаря!

      Изтриване
  12. Разкош, разкош, разкош на десета степен! Бети, стилът ти е просто неповторим! Вълшебни са! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Кате!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Бети, от твоите експерименти винаги излиза нещо много вкусно, здравословно и красиво!
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря сърдечно за комплимента!
      Надявам се да ти допадне, ако опиташ!

      Изтриване
  14. Wow! muffins with banana, chocolate and nuts that is great mix of flavors :) and they looks awesome and delicious :)))) yummy :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много обичам здравословните ти сладости :) Напомняш ми на мен, когато реша, че и аз ще ям от тях и подхождам по-критично към обичайните съставки, особено източника и количеството сладост. После за моя изненада, моят Филип хапва с не по-малко апетит здравословното десертче от класическото такова :)
    Красиви снимки, Бети! Така дояждат...
    Усмихнат петък от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забелязвам у дома, че на всички ни вкусът към сладкото се е променил. Рецепти, които съм приготвяла преди с чаша и половина захар, а сега приготвям с половин, ни сладнеят повече, отколкото ни се иска...така че, наистина драстично намалявам количествата захар.
      Благодаря Тики!

      Изтриване
  16. Gosh......this looks so tasty, so healthy and so delicious. The photos are also very appealing. Awesome post! Thank you so much for stopping by and for following! I'm following you back now on ”GFC”
    Keep in touch sweetie! Hope you have a fabulous week ahead<3

    x♥x♥

    "Saúde & Beleza - Health & Beauty"





    ОтговорИзтриване
  17. Hello Bety, thank you for visiting my blog... it's nice to meet you.
    Wow, I love your cooking and I like the idea of using less sugar too, we're watching our carbs at the moment and getting good results weight-wise.
    Your muffins look so tasty - that last photo really shows it off. Your photography is excellent too :D)

    ОтговорИзтриване
  18. Yummy! They look really good. Best wishes, Tammy

    ОтговорИзтриване
  19. The first photo looks so delicious!
    Banana + chocolate = yummy combination :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване