събота, 24 март 2018 г.

Веган овесени бисквити с банан и шоколад -Vegan Banana Oatmeal Chocolate Chip Cookies



Днешната рецепта е за меки бисквити, с богат вкус на овесени ядки. Броят на рецептите с овесени ядки в блога ми е голям, обичаме вкуса и аромата им в сладки и солени печива. Сред многото рецепти в линка ще намерите как се прави мляко от овесени ядки, кюфтета, шотландски овесени бисквити, дори и тесто за пай. Често експериментирам в желанието си да приготвя вкусни и възможно здравословни бисквити и печива. По-надолу ще споделя последните бисквити, които приготвих по няколко начина и се надявам да откриете вашият сред тях. От заглавието вече сте се ориентирали за основните съставки - банан, овесени ядки, шоколадови парченца, няма животински продукти. Трите варианта са приготвени с различно количество и видове кафява захар- това оказа влияние не само на вкуса, но и на формата и текстурата  на бисквитите. За оформянето и на трите вида използвах малък размер лъжица за сладолед.



Първи вариант
Веган овесени бисквити с банан и шоколад с малко захар

Стоят по-стегнати, не са сладки.
18-20 бр.

Продукти:

* 1 голям банан- около 150г
* 20 г кокосова захар
* 2 ч.л. ванилов екстракт
*  85 г кокосово олио -  стопено
* 1 ч.л. канела
* 1/2 ч.л. сода 
* 50 г шоколадови калети/капки + допълнително по желание за отгоре**

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С
2. Блендирайте овесените ядки до текстура на брашно. Поставете в купа и смесете със содата. Може да поставите в блендера и за кратко да завъртите заедно за по-добро смесване.
3. В дълбок съд пасирайте всички останали съставки без шоколадовите капки. Добавете течната смес към овесеното брашно. Разбъркайте до еднородна смес. Добавете шоколадовите парченца, разбъркайте и охладете за кратко. Необходимо е леко да се стегне сместа.
4. С лъжица за сладолед оформете 18 - 20 топки, които поставете в тава, застлана с хартия за печене. Ако искате поставете по повърхността отгоре допълнително шоколадови калети/капки.
5. Печете 10-12 минути. Извадете от фурната и оставете за няколко минути в тавата. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.Докато са горещи, са много меки и не е подходящо да се вадят от тавата.

** ако не можете да приготвите сами шоколадови капки, както съм показала, може да използвате веган черен шоколад, нарязан на малки парченца


Вторият вариант на бисквитите с шоколадови парченца е с 50 г кокосова захар. Всичко останало, както и начина на приготвяне не е изменен. Разликата е, че са леко по-сладки и по-влажни. При печенето леко се отпускат настрани. На няколко от тях добавих парченца от млечен шоколад за един любител у дома.


Трети вариант - с орехи и мусковадо захар


18-20 бр.

Продукти:

* 1 голям банан- около 150г
* 50 г мусковадо захар
* 2 ч.л. ванилов екстракт
*  85 г кокосово олио -  стопено
* 1 ч.л. канела
* 130 г овесени ядки
* 1/2 ч.л. сода 
* 100 г нарязани орехи  + допълнително по желание за отгоре

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С
2. Блендирайте овесените ядки до текстура на брашно. Добавете содата и отново завъртете-за да се смесят добре.
3. В дълбок съд пасирайте всички останали съставки без шоколадовите капки. Добавете ги към овесеното брашно. Разбъркайте до еднородна смес. Добавете шоколадовите парченца, разбъркайте и охладете за кратко. Необходимо е леко да се стегне сместа.
4. С лъжица за сладолед оформете 18 - 20 топки, които поставяте в тава, застлана с хартия за печене. Ако искате поставете по повърхността отгоре допълнително шоколадови калети.
5. Печете 10-12 минути. Извадете от фурната и оставете за няколко минути в тавата. Извадете за окончателно охлаждане на решетка.





И тези ни харесаха много, и определено в следващите бисквити ще съчетая орехи и шоколад. Текстурата с повече кокосова захар ми хареса повече. 



6 коментара:

  1. Анонименмарт 25, 2018

    Здравейте, Бети! Поздрави за прекрасните рецепти, които споделяте тук :) Вече направих няколко от тях (Ирландските овесени бисквитки ми станаха любими), сега искам да се опитам да направя и тези, но искам да попитам може ли кокосовото масло да се замести с краве за хора, които не са вегани?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, радвам се, че ви харесват рецептите! Да, може да се замени.

      Изтриване
  2. Hello Bety!
    Your cookies looks so delicious!
    Great recipe and wonderful pictures!
    Thank you for visiting my post!
    Dimi...

    ОтговорИзтриване
  3. Това веганство(или там както се нарича) не е за мен, но изглеждат вкусни тези бисквитки:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Веси, много са вкусни! Веган храната е и вкусна. :) Аз не съм, но ми харесва.

      Изтриване