понеделник, 10 декември 2012 г.

Джинджифилови човечета-Коледен календар - Ден 10-и


Една от любимите бисквитки на децата по Коледа е Джинджифиловото човече. Направих тези бисквитки за благотворителния базар, организиран от училището на племеницата ми Белослава в София. Тя учи в Немското училище към посолството на Германия. Ако искате може да отидете и да си вземете.


                      На 14.12. от 17.00 до 19.00 часа
               В Руския културен център на ул."Шипка" 34 

                                          или 

                На 16.12. от 10.30 до 17.00 часа
               В къщичката на училището на 
      Немския Коледен Базар пред Народния театър



Продукти:

* 800 грама брашно
* 4 ч.л. какао
* 80 грама течен мед
* 60 грама  меласа
* 360 грама пудра  захар
* 200 гр масло,меко на стайна температура
* 4 яйца
* 4 ч.л сода бикарбонат
* 1 ч.л сол
* подправки * :

* 12 ч.л. канела или на вкус
* 2 ч.л. смлян карамфил, за предпочитане прясно смлян
* 3 с.л прясно смлян джинджифил
* 2 с.л. коледни подправки микс
* 1 ч.л  смлян кардамон



Приготвяне:



1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, пудрата захар, содата, подправките, солта и какаото 2.Оформете кладенче и добавете  маслото, меда, меласата, джинджифилът и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
Разделете тестото на няколко топки и ги увийте със свежо фолио. Оставете през ноща на хладно.При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една нощ.
3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
4.Загрейте фурната до 180-190 C
5.Подгответе хартия  с размери на тавичките, в които ще печете.. Поставете хартия на плота, и с платнена торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне за отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помоща на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм.Нарежете желаните форми. Отделете изрезките и сложете хартията в тавата за  печене.Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.Така правя когато изрязвам бисквитки, които са по-големи или са с много нарязана форма и не искам да се деформират.
Това тесто става и за медена къщичка, но наистина е важно да не местите фигурите , да печете на хартията, на която сте ги разточили.



 Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.
6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат.Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.Можете да използвате подходяща лопатка, с която да ги пренесете от хартията на решетката.
7.Аз съм украсила с фондан и съм рисувала съ сладкарски бои. След като изчакате да изсъхне украсата  съхранете в добре затворени кутии.


 Отворите са правени преди печенето на бисквитите , а след това на покритата с фондан бисквитка отново се отрязва същия отвор. Направени по този начин бисквитките могат да се закачат на елхата или на подарък....:)

Ето ги и миналогодишните

Gingerbread man бисквитки - Коледен календар - Ден - 19 -ти

те са с друго тесто, което също е невероятно вкусно!


13 коментара:

  1. Разгледах наведнъж целия коледен календар - страхотен е. Бисквитите ти са пълни с много аромати и настроение.
    А бебешката торта от ноември ме остави без думи - толкова детайли и така идейно и многопластово всичко наредено.
    Артист си ти, Бети :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, думите ти винаги много ме радват!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Очарователни са! Носят толкова много коледно настроение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Удивителни са! Много ароматни и вкусни.
    За оформянето, думи нямам!
    Много коледно настроение носят бисквитките!
    Прегръдки и хубав ден, Бети!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, изненада ме! Тези джинджифилови човечета са големи сладури, много красиво и точно в твоят стил, не знам защо, но тези рисунки, върху фондан са като твой подпис. Предполагам, че ще ги изкупят веднага, но ако имам път натам непременно ще ги потърся:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Бонбонче!
      Много се радвам , като видя думите ти!
      Ще има и други, които ще ви покажа днес....

      Изтриване
  5. Красиви ,красиви ! Много !
    Особенно господа -снежковците :) !
    Хубав вечер ,Бети ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,благодаря ти!!
      Весела празнична подготовка и на теб!

      Изтриване
  6. Здравей, Бети! Искрено се възхищавам на невероятния ти талант. Истината е че даряваш много радост и вдъхновение с прекрасните си творения.
    Използвам възможността да ти задам един въпрос, ако ми позволиш.Избрах тази твоя рецепта за сладки и и я изпълних с мтого старание. В процеса обаче ми убягна какво става с пудрата захар, която я има в необходимите продукти, но не и после в самото приготовление. Сякаш и маслото ми беше недостатъчни, ащото ми стана много суха сместта и не се омеси на тесто. Можеш ли да ми помогнеш? Предварително благодаря! Пожелавам ти Светлина и Топлина в душата! Поздрави от Веси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси!

      Моля да ме извиниш, пропуснала съм да я изброя в продуктите, които се пресяват с барашното. Веднага ще поправя пропуска. Идеята е, че всички подправки, брашно какао, пудра и набухвател се пресяват, за да се смесят много добре.А маслото, заедно с другите съставки-мед, меласа, яйца се слагат в пресетите и се замесва тесто.Получава се не много меко тесто, но не лепне и не е необходимо да се слага брашно, за точене.Може би, защото аз разточвам на хартия за печене. Съжалявам, че така ти се е получило.Тази рецепта е като на всички други бисквитки, само съм добавила меласа.Ако бях копирала от другите постове, нямаше да пропусна това...аз и със затворени очи вече мога да ги забъркам тия бисквитки, любими са ми като консистенция, вкус и начин на правене. Още веднъж те моля да ме извиниш!

      Благодаря ти, за прекрасните сърдечни думи!
      Желая на теб и семейството ти много прекрасни мигове, здраве и весели празници!

      Изтриване
  7. Благодаря! От сърце ти желая весели празници, озарени с много вдъхновение! Бъди здрава и щастлива! Веси

    ОтговорИзтриване