Юдино ухо, коприва и орехи - ястие от гората - Auricularia ear-judaer, nettle and walnuts - a dish of forest



Едно от хубавите следствия от есенните дъждове е появата на дървесните гъби. След много приятна, но кратка разходка в гората, набързо събрах малко коприва, мащерка, и юдино ухо. Ето какво направих бързо след това.



Продукти:

* коприва
* гъби юдино ухо
* 1-2 скилидки чесън
* щипка сушен джоджен
* мащерка
* индийско орехче
* черен пипер
* олио
* орехи
* поници слънчоглед
* сол




Приготвяне:

1. Гъбите се измиват старателно. Олиото се загрява и в него се слага чесънът, накълцан на ситно, гъбите и се бърка често. Готвят се около 15-20 минути, като огъня се намалява. Добавя се черния пипер, солта, и се настъргва малко индийско орехче. Накрая се поръсват листенца мащерка. Добавят се орехите. Разбърква се. Изваждат се от тенджерата и се държат на топло.
2. В същата тенджера се слага една две лъжици олио, загрява се и се пускат стръкчетата коприва, няколко пъти се обърква, колкото копривата да омекне. Поръсва се сушения джоджен и се обърква отново. 
3. Към копривата се добавят гъбите, смесват се леко и ястието се сервира. Може да поръсите допълнително орехи и слънчогледови поници. 


Вкусна наслада след разходката във влажната гора.

Коментари

  1. Горска приказка е това, Бети, не само рецепта! Изглежда чудесно! самата аз не съм хапвала такива гъби досега, та ми стана повече от любопитно! Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, вероятно си опитвала в китайски ресторант. Често ги включват. Остава хрупкава след готвене.

      Изтриване
  2. Бети,
    за първи път чувам за такава гъба и ми е много любопитно това ястие.Попрочетох информация, не разбрах има ли двойник и как се разпознава, може ли да се обърка с някоя друга отровна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Една горска фея си ти, Бетинка! Прекрасно и много интересно ястие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори. Де да живеех в гората...

      Изтриване
  4. Леле, вие с Елена ще ме убиете:)), абе от къде ги разпознавате тез горски работи:), странно, та странно, не би ми дошло и на ум, че се яде:)
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусна, Веси! В някои магазини се предлага като китайска черна дървесна гъба. Популярна е с антитумурно, антиоксидантно действие.

      Изтриване
  5. Hello Bety, I really like mushrooms. How interesting that they grow around your neck of the woods. The rain makes everything fresh and clean again, and these are wonderful pictures.

    Enjoy the Autumn days, my friend.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Yes, I love mushrooms too, and especially walking in wet forest! Collecting mushrooms is one of the pleasures of autumn ...

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни