Малинова торта с белтъчни блатове, малинов крем и бял шоколад - Angel Food Cake with White Raspberries Curd, and White Chocolate
Една малка малинова торта, приготвена и споделена с приятели на приятен следобеден чай. Те ми донесоха малините, а аз направих тортата. Насладете се и вие.
Продукти :
Блат
Продукти:
за блатовете
за блатовете
* 12 големи яйчни белтъка на стайна температура
* 1 ч.ч. бяло пшенично брашно- пресято - чаша с вместимост 200 мл. или 100 гр. брашно
* 1 1/2 ч.ч захар- същата чаша
* 1 ч.л. ванилови шушулки на прах
* 1 1/2 ч.л. лимонтозу
* щипка сол
Постъпкови снимки за приготвянето на сместа може да видите тук.
Приготвяне:
* 1 ч.ч. бяло пшенично брашно- пресято - чаша с вместимост 200 мл. или 100 гр. брашно
* 1 1/2 ч.ч захар- същата чаша
* 1 ч.л. ванилови шушулки на прах
* 1 1/2 ч.л. лимонтозу
* щипка сол
Постъпкови снимки за приготвянето на сместа може да видите тук.
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 С ( 170 С с обдухване )
2. Пригответе формите -2 бр. с диаметър 19-20 см- намажете с масло и посипете леко с брашно.
3. Комбинирайте пресятото брашно с 3/4 ч.ч. от захарта и солта.Оставете настрани.
2. Пригответе формите -2 бр. с диаметър 19-20 см- намажете с масло и посипете леко с брашно.
3. Комбинирайте пресятото брашно с 3/4 ч.ч. от захарта и солта.Оставете настрани.
4. Разбийте белтъците на сняг с лимонтозуто на меки върхове.
5. Постепенно добавете останалата 3/4 ч.ч от захарта и разбивайте до твърди, лъскави върхове.
6. Внимателно добавете сухите съставки, така че да влиза, колкото е възможно повече въздух.
Целта е тестото да запази своята въздушност.
7. Напълнете до горе формите.Загладете с лъжица. При печенето тестото се надига, а след охлаждането леко спада, затова не се притеснявайте и напълнете формите до горе. Може да погледнете постъпковите снимки тук.
Целта е тестото да запази своята въздушност.
7. Напълнете до горе формите.Загладете с лъжица. При печенето тестото се надига, а след охлаждането леко спада, затова не се притеснявайте и напълнете формите до горе. Може да погледнете постъпковите снимки тук.
8. Пече се 20-25 минути- до леко златисто. Пробва се с клечка. Ако е суха, без полепнали трохи - блатът е изпечен.
9. Охлажда се напълно на решетка.
10. След като изстинат се разполовяват с ножа за хляб.
Малинов крем :
* 10 яйчни жълтъка
* 80 г захар на пясък
* кората от 2 лайма-ситно настъргана
* 300 -350 мл пасирани бели малини
* 150 г студено масло, нарязано на кубчета
* сока от двата лайма
1. Смесете всички съставки без маслото в тенджерка с дебело дъно. Загрейте при непрекъснато бъркане на умерена температура. Гответе докато кремът се сгъсти до текстура приличаща на пудинг. Може да прецедите през цедка, за да отстраните малиновите семки и кората от лайм. Ако кората не ви дразни, и искате да я усещате, прецедете малините след пасирането и тогава пристъпете към приготвянето на крема.
2. Когато сте постигнали текстура на пудинг, свалете от огъня и добавете на части маслото, като бъркате докато се разтвори вложеното количество. Покрийте крема със свежо фолио и охладете окончателно. Може да приберете в бурканче и да съхранявате седмица поне в хладилника, може и да замразите.
Глазура от бял шоколад:
* 200 г бял шоколад
* 100 мл сметана ( 30%)
* 1 с.л. масло
Сметаната се загрява и се изсипва върху начупения бял шоколад, разбърква се с шпатула докато се разтопи, добавя се маслото и след леко охлаждане се поставя върху тортата.
Украса:
* 200-300 г бели малини
* 100 г бял шоколад
* около 1 ч.л. глюкоза- по желание за "капките"
9. Охлажда се напълно на решетка.
10. След като изстинат се разполовяват с ножа за хляб.
Малинов крем :
* 10 яйчни жълтъка
* 80 г захар на пясък
* кората от 2 лайма-ситно настъргана
* 300 -350 мл пасирани бели малини
* 150 г студено масло, нарязано на кубчета
* сока от двата лайма
1. Смесете всички съставки без маслото в тенджерка с дебело дъно. Загрейте при непрекъснато бъркане на умерена температура. Гответе докато кремът се сгъсти до текстура приличаща на пудинг. Може да прецедите през цедка, за да отстраните малиновите семки и кората от лайм. Ако кората не ви дразни, и искате да я усещате, прецедете малините след пасирането и тогава пристъпете към приготвянето на крема.
2. Когато сте постигнали текстура на пудинг, свалете от огъня и добавете на части маслото, като бъркате докато се разтвори вложеното количество. Покрийте крема със свежо фолио и охладете окончателно. Може да приберете в бурканче и да съхранявате седмица поне в хладилника, може и да замразите.
Глазура от бял шоколад:
* 200 г бял шоколад
* 100 мл сметана ( 30%)
* 1 с.л. масло
Сметаната се загрява и се изсипва върху начупения бял шоколад, разбърква се с шпатула докато се разтопи, добавя се маслото и след леко охлаждане се поставя върху тортата.
Украса:
* 200-300 г бели малини
* 100 г бял шоколад
* около 1 ч.л. глюкоза- по желание за "капките"
Всеки блат се намазва с малиновия крем. Добре е да
се използва форма с подвижен ринг. Поставя се в хладилника за нощ. След като се
освободи от ринга отгоре и отстрани се намазва с глазурата от бял шоколад.
Отгоре се украсява с малини, а отстрани със стърготини от бял шоколад.
За капките от глюкоза е необходимо глюкозата леко да
се загрее и с лъжичка се капва върху малините.
looks delish!
ОтговорИзтриванеlu | coco&louis
Hello Bety,
ОтговорИзтриванеoh, this cake looks so nice. I am shure it tastes very, very well!
Hugs, Christine
EIN TRAUM von einer TORTE
ОтговорИзтриванеwünsche noch einen schönen ABEND
bis bald die BIRGIT aus TIROL
Looks so good
ОтговорИзтриванеLove Vikee
www.slavetofashion9771.blogspot.com
Ехаа, Бети! Много обичам този сорт малини, пък за тортите си знаеш - не ги подминавам. И тази ще трябва да се опита! Изглежда чудесно! Много приятни и слънчеви летни дни ти желая, мила!
ОтговорИзтриванеLooks delicious and beautiful:)
ОтговорИзтриванеHave a great day!
kisses
http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/
I've never seen the white raspberries! Cake looks light and appetizing :)
ОтговорИзтриванеТези капчици "роса"... Бети, няма друга като теб, която така умело да пресъздава природата в чиния! Възхищавам се на това умение и творение.
ОтговорИзтриванеАни, не знам какво да кажа...Благодаря ти за прекрасните думи и да, природата е страшно вдъхновяваща...
Изтриване