Сладолед с авокадо, кокосово мляко и инфузия от лайка, лавандула - веган - Ice Cream with Avocado, Coconut milk and Chamomile, Lavender infusion - vegan
Сладоледът е най - популярният летен десерт, и не само. Ако перифразираме популярното
Съчетах два любими аромата- лайка и лавандула, добавих и ванилия, хрупкави шамфъстъци и се получи чудесен, лек, с цветист вкус сладолед, с приятна текстура. Приятният зелен цвят се дължи на авокадото и ароматната инфузия. Фунийките, които използвах са готови, веган, на мен обаче ми бяха твърде сладки, и следващ път няма да ги използвам. Хрумва ми, че би могло да се използва това тесто за направата на фунийки . Достатъчно хрупкави са, а и като им се придаде форма на фунийки няма да заемат много място. Недостатък в случая е, че не са веган. Ще експериментирам по това.
Ето с какво и как направих този вкусен и ароматен сладолед.
Продукти:
* 2 авокадо
* 200 мл бадемово мляко - по-плътно ( накиснатите бадеми са блендирани с по-малко вода от обикновено в съотношение 1:1)
* 200 мл пълномаслено кокосово мляко
* инфузия от лайка и лавандула***
* 70 мл акациев мед или сироп от агаве
* 1/2 ч.л.смлени ванилови шушулки
* 1 ч.ч шамфъстък, засушени до хрупкавост, смлени
* 100 г черен шоколад +2 ч.л. олио (моят беше с 99% какао)
* 1 ч.л. сушени лавандулени цветчета
* готови вафлени фунийки-по желание
за инфузията:
* 150 мл вода
* 2 с.л. лайка - сушени цветчета
* 1 ч.л. сушени лавандулени цветчета
Приготвяне:
1. Първо направих инфузията. Кипнах водата и добавих цветовете лайка и лавандула. Изключих огъня, затворих с капак и оставих за 15 минути. Прецедих и разтворих меда в охладената течност. Оставих в хладилника.
2. Авокадото пасирах с двете млека, ванилията и добавих инфузията. Пасирах до гладка смес.
3. Ако имате машина за сладолед, сместа се поставя за 40 минути. Добре е в този момент да се добави лъчжичка лавандула, аз забравих и добавих отгоре. Готовият сладолед е с мека консистенция, поставих в кутия, загладих, поръсих около половината от шамфъстъка отгоре, малко мед, лавандула и прибрах за няколко часа във фризера. Медът може да се замени със сироп от агаве или да се пропусне.
Така изглежда сладоледът след като приключи процеса на бъркане и едновременно замразяване. Мек и веднага може да се яде или да се оформят топки, които да замразите и да сервирате, когато пожелаете веднага, без да чакате лекото отпускане от 5-10-15 минути или докато е възможно да загребете.
Ако нямате машина за сладолед, поставете сместа в кутия и после във фризера. През 30-40 минути изваждайте кутията и пасирайте сместа. Това се повтаря 3-4 пъти. Целта е да се постигне гладка текстура на сладоледа. При последното пасиране сместа се заглажда и се поръсва отгоре част от шамфъстъка.
4. За вафлените фунийки - разтопих на водна баня шоколада, добавих 2 ч.л. олио, разбърках и потопих широката част на фунийките, после потопих в ядките. Оставих да се стегне шоколада, може и в хладилника за по-бързо. От глазурата остана, но после може да се използва като топинг. Разбира се трябва да държите купичката в гореща вода или да поставите отново на водна баня, преди да поднесете.
Готовите фунийки поставете в малки чашки за да се стегне шоколада, може и в хладилник.
На мен вафлените фунийки ми се сториха много сладки, но сладоледът може да се сервира в купи или чаши, като се полее със стопен шоколад и се поръси с шамфъстъци. Може и мед или агаве сироп допълнително. Ако разполагате със свежи цветчета от лайка и лавандула може да украсите за настроение с тях.
Преди да поднесете сладоледа, оставете за 5-10 минути леко да се отпусне на стайна температура, за по-удобно оформяне на топките с лъжицата за сладолед.
Насладете се на сладоледа, без угризения ( аз имам малко, заради фунийката, но другия път в чашка :) )
Фото очень красивые! Вы такая рукодельница, обалдеть можно :))) Умничка!
ОтговорИзтриванеЗаходите в гости →♥ PANAMA ASTI ♥
Оставляйте комментарии или отзывы, мне будет очень приятно :)
Thanks for your lovely comment!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванестрахотен, много ароматен и вкусен сладолед.Използвам авокадо, манго и банан за такива сладоледи, но скоро правих и тропически сладолед с ананас.Стана невероятно вкусен.Веднага ще изпробвам и твоята рецепта, даже ще добавя и малко розова вода за аромат.Много вкусно изкушение ще се получи.
Поздрави и прохладно и весело лято !
Чудесно, Ели! Обичам и аромат на рози! Радвам се, че приготвяш от този тип сладоледи!
ИзтриванеLooks delicious:) Great photos:)
ОтговорИзтриванеkisses
http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/
Thanks dear!
ИзтриванеАх, прекрасно е! Няма случай твое предложение да ми се стори обикновено - всеки път предизвиква усмивка и усещане за блаженство. Благодаря!
ОтговорИзтриванеАни, сърдечно благодаря! Радвам се, че се отбиваш тук!
Изтриванеbrilliant!!!
ОтговорИзтриванеThanks, dear Julia!
ИзтриванеLovely post dear!
ОтговорИзтриванеThanks dear friend!
Изтриванеwow. great ♥️
ОтговорИзтриванеThank you Tina!
ИзтриванеВсеки път ме изненадваш и очароваш, Бети -
ОтговорИзтриванецялата нова серия рецепти впечатлява с креативни идеи, прецизно изпълнение, красиво и въздействащо представяне.
Вдъхновението и фантазията ти са завладяващи, а публикациите ти уникални! Благодаря за удоволствието!
Диани, Диани, толкова мила и внимателна си и толкова щедра на добри думи! Прегръдки!
ИзтриванеNice post
ОтговорИзтриванеLove Vikee
www.slavetofashion9771.blogspot.com
Thanks, Vikee!
ИзтриванеПрекрасни снимки, прекрасни! Аплодирам стилът и усетът ти към красивото, отношението ти към природата и нейните дарове! Благодаря за удоволствието, Бети!
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря! Прекрасна си!
ИзтриванеBety, this ice cream looks very interesting. Now, is it made with avacados or pistachios. I love pistachios! Your pictures are so lovely making me want to try this splendid ice cream.
ОтговорИзтриване~Sheri
Sherri, try it! Mild flavor and very aromatic!
ИзтриванеМного добре изглежда, ще го пробвам ;)
ОтговорИзтриванесамо дже забележчици ако позволиш:
- тая дума инфузия много дразни, не виждам защо не използваш българското чай, ние тояно така приготвяме чай
- вместо олио може да разредиш шоколада с кокосово масло , много по вкусно става
Поздрави :)
:) разбира се, че може :)
ИзтриванеИнфузия- използвам тази дума, защото най-точно изразява начина на извличане на аромата и вкуса, много често чрез инфузия ароматизирам мляко или сметана. В конкретния случай съм използвала вода и би могло да се каже запарка. По принцип "чай" е дума, с която се назовават напитки, приготвени от листенцата на чаен храст Camellia sinensis - те са няколко вида, взависимост от обработката на листата. Разбира се тази информация е малко популярна . Всички сме свикнали в ежедневието да наричаме с думата "чай" всяка отвара или запарка (при отварата билките, плодовете, корените се варят, а при запарката, обикновено листа, цветове, само се заливат с вряла вода и престояват известно време) от билки.
За шоколада -благодаря ще опитам. Слагам олио за да е по мек.ПО този начин приготвям глазура за торти ...В случая с фунийките не е толкова важно, дори би могло точно какаово масло да се използва, за още по-голяма хрупкавост. Когато приготвям домашен шоколад винаги използвам какаово масло, а за пълнежите(в случай че приготвям бонбони с пълнеж) използвам кокосово масло, което се топи над 25 С и дава усещането на стапяне в устата, в контраст с хрупкавата обвивка, приготвена от какаово масло и какаова маса.