Меки тиквени бисквити с кокосов крем -веган - Pumpkin Whoopie Pies with Coconut Filling - vegan


Меки, сочни сладки, слепени с вкусен крем- това може да се каже накратко за тези популярни сладкиши - Whoopie pie. Много са вкусни, но аз успявам да удържа положението и да приготвя само 3-4 пъти  през зимата. Харесват ни с тиква и с типичните подправки за тиквен пай или по друг начин казано- с коледни аромати. Приготвянето им е удоволствие - лесно и бързо, печенето е сравнително бързо. Кремът се приготвя, докато бисквитите се пекат. Хубаво е да престоят, но могат и веднага да се опитат. Тези меки тиквени бисквити с джинджифил и меласа крем са ни особено вкусни. Опитвам се, когато мога да намаля захар или подсладител, да сменя с по-здравословна алтернатива, това се отнася и за брашната и за млечните продукти. Понякога заменям някои от тези продукти заради различния вкус, който търся и си представям. По-често обаче се стремя да не използвам млечни, когато мога. В случая използвах ръжено и оризово брашна. Вместо обичайния крем за пълнеж от маскарпоне или крема сирене - приготвих ароматен, пухкав и много вкусен крем от кашу и кокосова сметана. Често използвам крема в  суровите десерти, които приготвям и ми хрумна да го използвам и в тези пухкави сладкиши. Използваното количество кокосова захар е малко и  сладкия вкус в бисквитите е деликатен. Ако обичате по-интензивна сладост добавете още захар/друг подсладител или стевиа напрмер. В крема съм използвала кленов сироп- също в малко количество, напълно може да замените със стевиа, както и, ако обичате по-силен сладък вкус да използвате агаве, мед или сироп от фурми. И накрая, преди рецептата, ще спомена   с какво поръсих бисквитите, вместо обичайната пудра захар -  използвах мескит на прах . Този прах има лек сладък вкус с карамелен нюанс. Мескит е название на няколко дървета от род Prosopis сем. Бобови. Прахът се получава от   смлените сушени семена на някое от близо 40 - те дръвчета от този род. Прахът не е снежно бял, като пудрата захар и вместо актуалния за този сезон заснежен вид аз имах леко златисти сладки.

Ето и рецептата за :                                                                                                                                 
Меки тиквени бисквити  с кокосов крем - веган         

Продукти:
за около 24-26 бисквити

за бисквитите:

* 100 г пълнозърнесто ръжено брашно
* 120 г оризово брашно
* 50 г нишесте от тапиока
* 80 г кокосова захар
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. сода бакпулвер
* 1 ч.л. канела
* 1/2 ч.л. настърган пресен джинджифил
* 300 мл бадемово/кашу мляко + 30-50 мл-според брашното, което използвате
* 180 г печена тиква
* 1 ч.л. ванилова паста
* 60 г стопено кокосово масло
* 1 с.л. ябълков оцет

за крема:

* 150 г кашу или 190 г накиснато за 8-12 часа
* 170 г кокосова сметана ( твърдата част от 400 мл пълномаслено кокосово мляко, стояло за нощ в хладилника)
* 50 г кленов сироп
* 70 г  стопено кокосово масло
* 1 1/2 ч.л. микс от коледни подправки (канела, карамфил, индийско орехче, джинджифил, кардамон, звездовиден анасон )
* 1/2 ч.л. канела
* 1 ч.л. ванилова паста
* 1-2 ч.л. мескит на прах за поръсване - по желание



Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С. Застелете тава с хартия за печене.
2. В голяма купа смесете добре всички сухи съставки.
3. Добавете течните без ябълковия оц ет. Разбъркайте докато се комбинират добре, добавете ябълковия оцет накрая и отново разбъркайте. Сместа трябва да е с гъстота на кекс, ако е необходимо добавете допълнително мляко. Съветът ми е да поставите в купата 200 мл от млякото и да започнете постепенно да добавяте останалото. Зависи от брашната, които използвате.
4. Гребвайте с лъжица за сладолед от сместа и поставяйте топки на разстояние 3-4 см едни от други.
5. Печете около 15 - 17 минути или докато повърхността е суха и леко напукана. Извадете от фурната и оставете за няколко минути. Ако е необходимо с помоща на нож отделете бисквитите от хартията и оставете на решетка да се охладят окончателно.
Изпечете всички бисквити.

Докато бисквитите се пекат пригответе крема:

1. Поставете всички съставки в блендер или съд за пасиране. Пасирайте до гладка смес. Оставете в хладилника да се охлади до текстура удобна и достатъчно стабилна за мазане или шприцоване.



Слепете охладените бисквити. По желание може да поръсите с мескит.

Коментари

  1. Бети,
    ще се възползвам от идеята и ще направя тези бисквити за Коледа.Чудесни и много ароматни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересни бисквитки, Бети, а снимките толкова празнични. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни