Здравословна морковена торта без млечни и без глутен- Healthy Carrot Cake - Dairy free and Gluten free



Морковената торта е чудесен десерт през цялата година. Без значение от сезона ни се услажда винаги. Предполагам, че няма човек, който да не е опитвал някакъв вариант на тази сочна, ароматна и вкусна торта. В блога съм публикувала различни варинти, които винаги са имали успех. Този път ви представям една здравословна морковена торта. Сигурно ви звучи странно, предвид на съставките, които знаем, че се включват в тази торта. Доста се чудя всеки път, когато публикувам здравословна рецепта, дали да използвам тази дума- " здравословно"- за някои е магнит, а на други им действа отблъскващо и са готови да отминат рецептата. За много хора здравословно се асоциира с нещо ..., да речем, далече от вкусно. 🙂 В тази рецепта вкусът на тортата е перфектен, има си всичко, но вместо дебела, сладка и пухкава глазура от крема сирене, с каквато обикновено гарнираме тази торта, съм използвала гъсто растително кисело мляко без никаква захар и без добавени мазнини.( Веднага в скоби казвам, че може да си подсладите на вкус. По-долу ще напиша възможни варианти) Тази торта е без млечни продукти  и е безглутенова. Направена е от семпли съставки, които вероятно имате у дома. Източник на сладост са малко ябълково пюре без захар и малко кленов сироп. Може да се сервира на закуска сутрин или като следобедно похапване към чай или кафе.  Единственият животински продукт са яйцата, които са домашни, от свободни кокошки. При следващото печене, ще опитам да я направя веган, без вкуса и текстурата да пострадат. 

 

Ето накратко съставките, които съм използвала в тази влажна, с невероятен вкус морковена торта: моркови, ябълково пюре-домашно, брашно без глутен, бадемово брашно, орехи и кленов сироп. За глазурата - гъсто домашно подквасено мляко от кашу и бадеми, шушулка ванилия, която освен богат аромат дава и усещане за сладост. При желание може да се добави кленов сироп или стевия. 

Изпекох сладкиша с размери  30 х 23 см. Използвах  едни метални ъгли, които си купих от Икеа за случаи, в които нямам подходяща тава за печивото си. 

Уверете се, че тортата е изстинала напълно, преди да добавите глазурата без значение, дали ще сложите гъсто кисело мляко, веган крема сирене или животинско крема сирене. Използвайте шпатула, за да я разнесете отгоре. 

Тази торта с моркови е страхотна сама по себе си, особено ако я правите за закуска на семейството. Подходяща е за хора, които избягват захар и въобще сладки храни. Безглутенова е и без млечни продукти. Вместо гъсто веган кисело мляко или веган крема сирене, може да използвате цедено краве мляко, заквасена сметана или тип скир. Ако не избягвате млечни може да използвате за глазурата маскарпоне или класическата комбинация от крема сирене и масло+ пудра захар. Може да използвате за подслаждане на глазурата ксилитол, кленов сироп или мед или пудра захар, разбира се, стига да се вписва в начина ви на хранене. Тортата не е сладка и ако имате сладък зъб, вероятно бихте я искали по-сладка. Може да удвоите количеството кленов сироп или да го замените с агаве, което е в пъти по-сладко.

Ако сте стигнали до тук, значи съм ви заинтригувала! Приятно печене! Не забравяйте да ми покажете, ако изпечете! В Инстаграм  или във FB

Ето и продуктите: 

Здравословна морковена торта без млечни и глутен

Време за приготвяне: 20 минути 

Време за печене: 30 минути 

Общо време: 50 минути 

12-24 порции ( според големината на парчетата) 


Необходими продукти:

Сухи съставки:

230 г брашно без глутен, използвам Dove самонадигащо 

45 г супер фино бадемово брашно

1 1/2 ч. л. сода за хляб

1/4 ч.ч. бакпулвер

2 ч. л. смляна канела

1/2 ч. л. индийско орехче

1/2 ч. л. смлян джинджифил

1/2 ч.л. морска сол

60 г нарязани орехи, плюс 60 г за поръсване

Мокри съставки

4 големи яйца

80 мл ядково мляко, използвах от кашу неподсладено

140 г ябълково пюре

60 г кленов сироп

300 г настъргани моркови

2 с. л. екстракт от ванилия

80 мл олио, аз използвах рапица

За глазурата:

400 мл веган гъсто мляко от кашу и бадеми з

1/2 ч.л. морска сол 

зрънцата от 1 шушулка ванилия ( запазете шушулката за ароматизиране на мляко, кремове или печени плодове)

Ядливи цветя, орехи за поръсване


Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 175-180 С. 

2. Намажете форма  с размери 30×23 см или приблизителни с олио и покрийте с хартия.

3. В голяма купа комбинирайте мокрите съставки и разбъркайте  до пълното им смесване.

4. В отделна купа смесете всички сухи съставки с изключение на нарязаните орехи и разбийте.

5. Добавете сухите съставки към мокрите и разбъркайте с шпатула или дървена лъжица.

Добавете нарязаните орехи, разбъркайте.

6. Прехвърлете в подготвена тава и печете 30 минути. Оставете да изстине. Обърнете блата върху решетка за охлаждане или чиния за сервиране.

За глазурата:

1. Разбийте киселото мляко с ваниловите зрънца. Вижте по-горе какви заместители съм посочила и пригответе глазурата според вкуса си.

2. Разстелете върху тортата с помощта на  шпатула, поръсете с орехите. Преди поднасяне аранжирайте с ядливи цветя. 

Съхранявайте тортата в кутия в хладилника до 3-4 дни. Може би и повече, но не се е задържала у дома повече от 4 дни. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни