Желирани гроздови бонбони само от две съставки

 След приготвянето на бонбони от една съставка идва ред на желирани бонбони от две съставки. Първите се приготвят с редуциране на гроздов сок, а вторите, които споделям днес се приготвят за около 15-20 минути и освен плодов сок използвам агар-агар.

Колкото по-сладък плод изберем, толкова по "гумени" или еластични ще бъдат нашите бонбони. Използвах сок от ароматно и сладко грозде, което и тази година ни дари с много плод. От него приготвям любим на семейството ни гроздов сок, гроздова меласа и плодови бонбони.  Показвала съм преди време в тези публикации:

Гроздови бонбони без добавена захар  - само с една съставка. Приготвени са само от гроздов сок, редуциран многократно, докато се получи текстура на меласа. Желирането се получи в резултат на количеството естествени захари и пектин, които се намират в гроздето. Така приготвените бонбони имат изключително наситен гроздов вкус. Овалях ги в ситно смлени лешници. Могат да се овалят и в други ситно смлени ядки като орехи или бадеми. 

Гроздови бухалчета- забавни детски бонбони- само с една съставка - Тук има отговори на най-често задаваните въпроси по приготвянето на бонбоните от грозде. Прочетете, ако решите да си приготвите само от грозде. 

Днес бонбоните са приготвени значително по-бързо и отново са веган и без добавена захар. Използвах агар-агар като желираща съставка. Агарът е извлечен от водорасли и е напълно естествена съставка. 

На снимката най-тъмните бонбони са от грозде. По светлите са от червен касис и по-плътно червените по периферията на чинията са от ягодово пюре. Бонбоните от касис станаха доста кисели, заради естественото малко съдържание на захар в плодовете, не бяха и достатъчно еластични като традиционните гумени бонбони. Ако държите на еластичността и приготвяте бонбони от касис ще се наложи да добавите мед или кленов сироп, или захар. Бих препоръчала на 1 чаша сок (240 мл) да добавите 2 или 3 с.л. подсладител( но не алтернативен като стевия или еритритол)  и 1 1/2 ч.л. агар-агар

Приготвянето на тези бонбони е толкова лесно и забавно, че бихте могли да включим децата в почти всички етапи. От избора на вкус и форми на бонбоните до напълване на формите  и след това изваждането им от хладилника и изваждането им.

Вижте видеото : 


Какво ни е необходимо за да приготвим желирани плодови бонбони?

Плодове, в случая използвах грозде, от което направих сок. Може да използвате и други меки плодове като касис, малини, ягоди. 

Агар-агар на прах.

Силиконови формички за желирани бонбони

Пипета


Ако не разполагате със силиконови формички, може да излеете сместа в плоска стъклена форма и след като се втвърди да нарежете на квадратчета. 

Формичката, която използвах аз събра точно една чаша сок.



Използвайте пипета/капкомер за чисто и удобно напълване на формите. Сипването трябва да стане възможно бързо, за да не се втвърди сока. Ако това стане, просто го загрейте отново, докато стане напълно течен и продължете да пълните формичките.



Желирани гроздови бонбони само от две съставки


Съставки

грозде

1 1/2 ч.л. агар-агар

Инструкции

1. Изронваме гроздовите зърна в тенджера.

2. Притискаме с преса, толкова, че да се отдели малко количество сок на дъното на тенджерата. Включваме котлона и поставяме капака. Целта е парата да омекоти плодовете. След като заври намаляваме огъня. Варим на умерен огън без капак, докато плодовете напълно омекнат. Притискаме с пресата за пюре за да се отдели колкото може повече сок от омекналите зърна.

3. Прецеждаме като изсипваме гроздето в цедка на няколко пъти ( според количеството). Притискаме с шпатула за да отцедим колкото може повече сок. 



4. Отмерваме 1 чаша ( 240 мл) от сока в тенджера, добавяме 1 1/2 ч.л. агар-агар, разбъркваме и довеждаме до кипене. Намаляваме огъня и варим 5 минути.

5. Поставяме формичката в чиния или тавичка, за да може лесно да я поставим в хладилника. Напълваме течното желе във формата като използваме пипетата.

6. Охладете в хладилник или фризер. Бонбоните ще се стегнат и на стайна температура, но по-бързо ще стане в хладилник. 

7. Извадете бонбоните от формата и приберете в буркан, в хладилник за по-дъгло съхранение. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни